Šéf ODS Fiala: Putin není démon, ale nemůže si dělat na Ukrajině, co chce. Slabý Západ je horší než chybující Západ

04.09.2014 8:38

ROZHOVOR. Slabý Západ je podle předsedy ODS Petra Fialy horší než chybující Západ. I když na rozdíl od kritiků politiky Ruské federace nepovažuje ruského prezidenta Vladimira Putina za démona, je podle něj v zájmu západních demokracií, mezi něž patříme, vynutit si dodržení mezinárodního řádu. „Ukáže-li Západ slabost v této věci, povzbudí to nepřátele všude ve světě,“ varuje profesor Petr Fiala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Šéf ODS Fiala: Putin není démon, ale nemůže si dělat na Ukrajině, co chce. Slabý Západ je horší než chybující Západ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Není ohrožením přijetí zákona o státní službě, že vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš chce vyhovět prezidentu Miloši Zemanovi a navrhnout zrušení politických náměstků? Nebo byste s touto změnou souhlasili?

Dva typy náměstků odmítáme od počátku, jejich zrušení byl jeden ze čtyř našich hlavních požadavků. Vládní koalice na nich trvala a nechtěla ustoupit. Protože nám ve všem ostatním vyhověla, bereme to jako součást politické dohody. Pokud o tom bude ale chtít koalice znovu jednat, nebudeme se bránit.

Nepřekvapuje vás změna názoru Andreje Babiše, když se připojil k dohodě o podobě zákona o státní službě mezi vládní koalicí a opozicí? Navíc předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek politické náměstky v televizi hájil a poukázal na to, že Miloš Zeman jako premiér předložil služební zákon i s politickými náměstky.

Změna názorů vicepremiéra Babiše mě nepřekvapuje, je to součást jeho politiky. Když pro něj něco není výhodné, klidně změní názor. Udělal to v posledních měsících mnohokrát. Od premiéra Sobotky ale očekávám, že dohody dodrží a bude garantovat jasný postoj vládní koalice. Ale možná je to přehnané očekávání. Jestli by někoho měly změny názorů pana Babiše překvapovat a zneklidňovat, tak je to premiér Sobotka.

Anketa

Kterého světového politika byste nejraději nechali zmizet?

hlasovalo: 21360 lidí

Jak si vysvětlujete, že Miloš Zeman dnes jako prezident změnil názor proti tomu, když byl ve funkci premiéra?

Pan prezident ukázal, že dokáže vykládat skutečnost, jak se mu to hodí. Je v tom šikovný. Jen nechápu, že mu na to tolik lidí skočí. Jeho výklad, kdo je a kdo není politický náměstek, je přinejmenším zvláštní, a to říkám z úcty k hlavě státu. Pan prezident účelově používá pojmy politik a odborník. Vzpomeňme na jeho vládu „odborníků“, která byla plná politiků.

Prezident pohrozil, že pokud zákon v dohodnuté podobě projde a Poslanecká sněmovna přehlasuje i jeho veto, podá stížnost k Ústavnímu soudu. Má podle vás šanci uspět, mohlo by být ustanovení o politických náměstcích v rozporu s nějakým ústavním zákonem?

Toto je a musí být politické rozhodnutí. O služebním zákonu a jeho podobě má rozhodovat zvolená politická reprezentace a ne soudy. Přenášení odpovědnosti na soud je jeden z nešvarů naší politiky. Prezident Zeman by to měl vědět. Když se svým vetem neuspěje, měl by to akceptovat.

Jedna věc je dohodnutý kompromis, druhá věc je váš osobní názor. Co si jako politik a politolog myslíte o politických náměstcích na ministerstvech?

V jedné věci s panem prezidentem souhlasím. Náměstek, který na ministerstvu nic neřídí, je k ničemu. Ale na postavení náměstka se dívám jinak. Služební zákon by se na ně neměl vztahovat. Náměstek by měl být jmenován a odvoláván ministrem a měl by řídit konkrétní část ministerstva. Jen tak se může dobře spojovat politická odpovědnost s odbornou kompetencí. Ministerstva musejí pracovat odborně, ale mají být řízena politicky. Jinak nad nimi ztratí občané kontrolu.

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Ale vyjádření Andreje Babiše k již uzavřené dohodě a jeho neustálá změna názoru není jediným kontroverzním jednáním v posledních dnech. Navrhované evropské sankce vůči Rusku označil za nesmysl, podle něj bychom měli brát ohled na naše zájmy v Rusku. Jak takové výroky vnímáte? Je podle vás nutné přitvrdit vůči Rusku?

Vláda postupuje opačně, než by měla. V Bruselu odkývá každý nesmysl a doma ho prosazuje s odůvodněním, že to Brusel chce. Naproti tomu, v tak závažné věci týkající se naší bezpečnosti, si dopředu vyhrazuje právo odmítnout, zpochybňuje společný postoj západních demokracií a tím ohrožuje naše zájmy. Premiér Sobotka se na mezinárodní scéně dopouští těžkých chyb. Zajímalo by mě, jaká je naše zahraniční politika? Jakou má vláda představu o ochraně našich zájmů? Když nebudeme postupovat ve shodě se spojenci, jakou máme alternativní koncepci? Stojíme před vážným nebezpečím, vláda hazarduje s naší bezpečností.

Teď se objevují rozporuplné informace o dohodě ukrajinského a ruského prezidenta o ukončení konfliktu na Ukrajině. Petro Porošenko prohlásil, že se dohodli na příměří, ale Moskva to dementovala s tím, že se nemůže dohodnout na příměří, když není stranou konfliktu. To je pořád stejná písnička. Co si o jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho neustálém popírání ruské vojenské podpory separatistům na jihovýchodě Ukrajiny myslíte?

Na celý konflikt se dívám realisticky a z hlediska zájmů České republiky. Pro mě není Putin démon a Ukrajina vzorem demokracie, na to tamní situaci příliš dobře znám. Ani si nemyslím, že je možné udržet současný stav. Ale říkám jasně: V zájmu západních demokracií, mezi něž patříme, je vynutit si dodržení mezinárodního řádu. Rusko si nemůže na Ukrajině dělat, co chce. Jeho kroky musejí být po dohodě s námi a nesmějí ohrožovat naše bezpečnostní zájmy. Ukáže-li Západ slabost v této věci, povzbudí to nepřátele všude ve světě. Tak tomu vždycky bylo. Slabý Západ je horší než chybující Západ. Mezinárodní politika se neřídí přáními, ale zájmy a odhodláním je prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…