Šéf ODS Fiala: Putin není démon, ale nemůže si dělat na Ukrajině, co chce. Slabý Západ je horší než chybující Západ

04.09.2014 8:38 | Zprávy

ROZHOVOR. Slabý Západ je podle předsedy ODS Petra Fialy horší než chybující Západ. I když na rozdíl od kritiků politiky Ruské federace nepovažuje ruského prezidenta Vladimira Putina za démona, je podle něj v zájmu západních demokracií, mezi něž patříme, vynutit si dodržení mezinárodního řádu. „Ukáže-li Západ slabost v této věci, povzbudí to nepřátele všude ve světě,“ varuje profesor Petr Fiala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Šéf ODS Fiala: Putin není démon, ale nemůže si dělat na Ukrajině, co chce. Slabý Západ je horší než chybující Západ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Není ohrožením přijetí zákona o státní službě, že vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš chce vyhovět prezidentu Miloši Zemanovi a navrhnout zrušení politických náměstků? Nebo byste s touto změnou souhlasili?

Dva typy náměstků odmítáme od počátku, jejich zrušení byl jeden ze čtyř našich hlavních požadavků. Vládní koalice na nich trvala a nechtěla ustoupit. Protože nám ve všem ostatním vyhověla, bereme to jako součást politické dohody. Pokud o tom bude ale chtít koalice znovu jednat, nebudeme se bránit.

Nepřekvapuje vás změna názoru Andreje Babiše, když se připojil k dohodě o podobě zákona o státní službě mezi vládní koalicí a opozicí? Navíc předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek politické náměstky v televizi hájil a poukázal na to, že Miloš Zeman jako premiér předložil služební zákon i s politickými náměstky.

Změna názorů vicepremiéra Babiše mě nepřekvapuje, je to součást jeho politiky. Když pro něj něco není výhodné, klidně změní názor. Udělal to v posledních měsících mnohokrát. Od premiéra Sobotky ale očekávám, že dohody dodrží a bude garantovat jasný postoj vládní koalice. Ale možná je to přehnané očekávání. Jestli by někoho měly změny názorů pana Babiše překvapovat a zneklidňovat, tak je to premiér Sobotka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…