Šéf romské strany odhalil své plány. Došlo i na senátora Škromacha

07.07.2013 20:51

ROZHOVOR Přestože Štefan Tišer, guru již druhým rokem působící Strany rovných příležitostí, je Rom, nezapomíná ve stranickém programu i na další skupiny sociálně slabých spoluobčanů. Sdělil to ParlamentnímListům.cz v době, kdy se každým dnem očekává zaregistrování další strany, která je dle názvu vysloveně romská. Vyjádřil se rovněž k financování subjektu, jemuž předsedá, či k tomu, kdo nejvíce vydělává na dopadech české demokracie.

Šéf romské strany odhalil své plány. Došlo i na senátora Škromacha
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer

Chystá se registrace další romské strany, vedené Miroslavem Tancošem. Nerozmělňují se tak politické síly vašeho etnika? Nebo v tom vidíte naopak plus?

Ano, to vím, už jsem se s ním zkontaktoval. Ještě nejsou zaregistrovaní, ale pravděpodobně během pár dnů by už měli být, řešili jen nějaké menší formální záležitosti ve stanovách, což se samozřejmě bez problémů napraví. Pochopitelně budeme spolupracovat, máme podobný program. A rozmělnění? Podívejte se, v České republice je x politických stran, kolem 150. Těch neparlamentních je hafo, tak pročpak by další romská nebyla, když budeme spolupracovat.

Vy se ale nezaměřujete jen na potřeby romského etnika, jak píšete i na webu strany, že?

My nejsme nacionalistická strana, my jsme tu pro potřebu slabých. Samozřejmě gró jsou Romové, protože jsou nejchudší. Ale jsme tu pro všechny občany České republiky, kteří se cítí sociálně slabí. Nemáme ve vedení strany jen Romy, ale i zástupce majoritní společnosti.

Kde se u vás vzala myšlenka angažovat se takto politicky? Někde jsem četla, že vás vybudily záležitosti kolem Šluknovského výběžku.

No, ono to nebylo jen ve Šluknovském výběžku. Šlo i o Moravsko, východočeský kraj a na severu už to začínalo už Janovem. Vznikli jsme, protože vznikla poptávka od Romů, že tady se za nás nikdo nepostavil, ani doleva, ani doprava. Přitom tady děláme čáry máry pro národnostní menšiny. Tak mě vyzvali. Chodili jsme po lidech, po krajích a sbírali podpisy.

Vy sám jste z Plzeňska. Znáte ale tedy například severočeské lokality, nazývané ghetta, ať jde o Janov, Chanov, Předlice i třeba ten Šluknov?

Samozřejmě! Projížděl jsem to, od jihu až po východ. Co se týče severu konkrétně, tak můj poradce Miroslav Kováč tam přímo žil asi osm nebo devět let, takže zná tamní veškeré konflikty. Právě s ním jsem se propojil do přípravného výboru. On má tento region zmonitorovaný, takže konkrétní kontakty na významné romské představitele ze severních Čech máme. Mimochodem teď tam byl s Františkem Kostlánem, když se tam stala ta ožehavá věc na Janově. (V červnu jedna z tamních obyvatelek napadla zasahujícího městského strážníka, neboť se jí nelíbilo, že napomínal její nezletilou dceru. Podle amatérských videí si zřejmě neuvědomila, že pokud dcera vlastní občanský průkaz, strážník má právo tento doklad totožnosti po ní vyžadovat. Na serveru Romea.cz o svém postoji k případu informoval František Kostlán. Pozn. red.)

Jak velká je teď vaše členská základna?

Nelpíme na členské základně, i když máme přes 1500 podpisů, víc jsme nesbírali. Pro registraci jich stačí jeden tisíc. Ale poptávka je. Teď se nám nabízejí do členství. Máme to podle stanov tak, že si do příslušného regionu zajdeme, vybereme lidi a ti si udělají základní organizaci. Ale podotýkám, že si vyberou svoje lidi, nedosazujeme tam nikoho. Oni si tam dají předsedu, místopředsedu. Aby si sami za sebe bojovali.

Konkrétně třeba na severu to se vznikem základních organizací vypadá jak?

Samozřejmě základní organizace už jsou. Konkrétně nyní ve středu jsem dostal přihlášky za Ostravsko. Domlouváme, že tam přijedeme. Musí to být oficiálně, abychom to tam viděli, zmonitorovali, kolik lidí, jací lidé budou za ně bojovat a kterým věří. Takže jak na severu, na východě, tak v jižních Čechách máme svoje konzultanty, kteří tam vždy vše připravují. Ale takhle to vzniká po celé republice, ptají se, jak to chodí a podobně. My jsme viditelní všude. Spolupracujeme s organizacemi Konexe, ProAlt a podobně.

Jak je toto vaše politické angažmá financované?

Nás nikdo nesponzoruje, děláme to z vlastních peněz. Tak vznikl i přípravný výbor jedině z vlastních peněz. Nějaké sbírky, co nám dávají členské příspěvky, tak to je minimum, protože my máme nejnižší roční příspěvky 120 korun ročně. Protože víme, že jsou sociálně slabou vrstvou, už tak mají finanční problémy. Neděláme to, abychom bohatli. Na to jsou tu ti pravicoví, co mají velké sponzory, miliardáře a tak dále. Nám ani nejde o velkou členskou základnu. Podívejte se ODSka má 25 tisíc členů, je to nejsilnější pravicová strana, ale to se nezakládá na členství, ale na sympatizantech. A na aktivistech, kteří nás budou podporovat. Máme prostě lidi, kteří nejsou tak finančně založení, ale musíme se s tím prostě vyrovnat.

Když zmíním některé aktuální potíže, jak třeba vnímáte vše kolem dění v Duchcově?

Jsou tu orgány činné v trestním řízení, které by to měly prošetřit. Jestli to ještě před tím vyšlo ven od strážníků, prakticky od města, no starostka to vzala na lehkou váhu a ještě povolila demonstraci. Řeknu vám příklad: stávají se tady vraždy dětí, znásilnění a není to podle mne tak medializované jako toto, když si tam prakticky dělali nějaké ´veselo´… jestli se tam nějací mladí lidé provokovali nebo neprovokovali, na to jsou orgány činné v trestním řízení. Ať to pořádně vyšetří. Doopravdy. Ať to byla ta strana nebo ta strana, ať jsou za to potrestaní. Já nepodporuji žádné násilí. Já jsem člověk humánní. Máme tady zákony.

Je někdo, koho si z politiků či českých osobností ceníte?

Dlouhá léta uznávám Zdeňka Škromacha. Řekl bych, že jsme i přátelé, znali jsme se dobře. Když ministroval, byl to člověk na patřičném místě na ministerstvu práce a sociálních věcí. Teď jako senátor trošku jde do pozadí. Je to člověk, který má stále stejné levicové myšlení. Z těch novodobých bych asi řekl například Ivana Bartoše z Pirátů, je doopravdy vzdělaný, je svévolný, má své cíle a nesnáší extremisty. Samozřejmě také Miroslava Brože z Konexe, Jožka Mikery či od nás místopředsedu Čeňka Růžičku. Dělají dobrou věc. I v tom boji proti extremistům, což jsou rasisti. Demokracie v české republice je ještě mladá. Prevence, která tu měla být, nebyla. Vzalo to Romům práci, pak nastoupili exekutoři a lichva. Lichváři a proromské organizace na tom ovšem nejvíce vydělávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…