Senátor Eybert: Hledání kandidáta proti Zemanovi bude těžké

29.04.2016 13:22

Do senátorských lavic usedá již 20 let, letos však naposledy. V rozhovoru, který poskytl Pavel Eybert (ODS) ParlamentnímListům.cz, jsme se ohlédli nejen za jeho působením v horní komoře, ale zamyslel se i nad důvody, proč kdysi nejsilnější politická strana u nás má 25 let od svého vzniku podporu necelých deseti procent voličů. Prozradil nám také, proč je přesvědčen, že má ODS svoji budoucnost. A nejen to...

Senátor Eybert: Hledání kandidáta proti Zemanovi bude těžké
Foto: senat.cz
Popisek: starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS)

Někteří politologové říkají, že skutečnou stranou se dá nazvat pouze taková strana, která přežije svého zakladatele a vůdce, což se ODS podařilo. Na druhou stranu kdysi nejsilnější politická strana má dnes podporu ani ne deseti procent voličů. Věříte, že ODS má budoucnost, že se odrazila od toho pomyslného dna a že se jí ztracená důvěra voličů skutečně vrátí?

Začnu tím, že po pravicové politice žádná velká poptávka není. Přesto má ODS svoji budoucnost, a to především jako strana pro přemýšlivé lidi, kteří se nenechají strhnout populismem, jenž stále dominuje mezi značnou částí obyvatel. Dnes k tomu přistupují navíc xenofobie a strach z neznámého, spojené s uprchlickou vlnou v Evropě.

Co musí strana udělat, aby se opět stala relevantní politickou stranou?

Musíme důsledně hájit naše hodnoty, a přitom nebýt odmítaví k těm, kteří jsou ochotni dodržovat naše zákony a potřebují pomoc. Je to jedna z věcí, které, pokud je dokážeme vysvětlit občanům, mohou pomoci ODS k návratu přízně.

Lidé kolem zakladatele ODS a exprezidenta Václava Klause, například Ladislav Jakl, tvrdí, že současná nízká podpora ODS je způsobena neobratností současného vedení, vyprázdněním ideového étosu a částečně i proto, že není poptávka po pravicové politice. Souhlasil byste s jejich hodnocením, že vina za to, že je ODS v propadu, je na současném vedení strany? Nebo kde vidíte příčinu vy sám?

Hlavní vinu v propadu důvěry v ODS vidím právě v nedostatečné srozumitelnosti vysvětlování kroků, které jsou z dlouhodobého hlediska pro stát potřebné. Začalo to poplatkem 30 korun u lékaře. Dnes je opět vidět, že to mělo smysl. Samoobsluha bez pokladny na konci by také byla v krátké době vybrána bez ohledu, zda vše bude zkonzumováno účelně. Tak by se dalo pokračovat. Je těžké, ale nutné prosazovat pravicové principy hospodaření. Levice to má se svým programem půjčíme si na všechno, co chcete, on to někdo jednou za nás zaplatí, daleko jednodušší.

Jak informuje MF Dnes, přestože je Klaus mladší členem strany teprve tři měsíce, někteří lidé z ODS věří, že bude jednou novým lídrem. Co vy na to? Má vaši podporu?

Ať bude ve vedení ODS kdokoliv, doufám, že na socialistický přístup k hospodaření  státu nepřistoupí.

Kdo byl podle vás nejlepším a kdo nejhorším předsedou ODS?

Hodnotit minulé předsedy z hlediska, kdo byl nejlepší a kdo nejhorší, nejde. Každý měl jiné podmínky, každý měl své klady a taky nějaké zápory. Jak to bude dál, uvidíme. Je to o schopnostech a ty musí každý nejprve prokázat a pak může být zvolen. To se týká jak předsedy ODS, tak prezidenta.

Václav Klaus připustil, že kdyby za dva roky na Pražský hrad nekandidoval Miloš Zeman, mohl by se on pokusit v přímé volbě znovu kandidovat. Kdyby k tomu došlo a váš zakladatel a dlouholetý předseda ODS se o tento post skutečně ucházel, podpořil byste ho vy osobně? Nebo byste preferoval jiného kandidáta? A můžete být případně konkrétnější?

Hledání kandidáta proti Zemanovi bude těžké. 

V horní komoře parlamentu jste již od jejího vzniku. Jak jste prozradil pro naše stránky, mandát senátora již letos obhajovat nechcete. Proč? A především, jak budete na práci v senátu vzpomínat? 

Po 20 letech v senátu a 26 letech ve funkci starosty jsem už dost unavený a zdravíčko taky není nic moc, tak už do senátu kandidovat nechci. Ostatně jsem to řekl hned po svém minulém zvolení, že to bylo naposledy, a to dodržím. Vzpomínat budu především na některé kolegy, na atmosféru ze začátku senátu a také na projednávání některých zákonů, které byly významné z hlediska další orientace státu.

Co považujete za svůj největší úspěch, kterého jste během svého působení v senátu dosáhl?

Byť se nepodařilo prosadit zákon o Šumavě v Poslanecké sněmovně, považuji za úspěch, že ho senát v podobě, ve které jsem ho předkládal, schválil téměř všemi hlasy. Čeká nás novela zákona 114/1992, která by ho měla suplovat, tak jsem zvědav, co se nám podaří s jeho obsahem.

Senát zamítl nový zákon o zadávání veřejných zakázek z dílny ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. Vy osobně jste vznesl několik námitek, jakou z nich považujete za nejzásadnější a přes kterou pro vás, lidově řečeno, nejede vlak?

Zákon o zadávání veřejných zakázek je nanejvýš důležitou normou. Na jedné straně musí zabezpečit transparentnost zadávání zakázek, ale také nesmí být brzdou výstavby potřebných věcí. Tyto dvě základní funkce je nutné dobře vyvážit, jinak dojde k mnohým problémům. Doufám, že se nám to alespoň trochu líp než v současně platném zákoně povedlo. Největší problémy byly s takzvanými podáními, kdy byly napadány výsledky výběrových řízení těmi, kteří nebyli účastníky řízení a bez jakékoliv odpovědnosti. Snad v tom novela pomůže.

Nadále ale zůstáváte starostou. Prozradíte nám na závěr, co nového v nejbližší době chystáte?

V Chýnově připravujeme zateplení dvou bytovek, technickou infrastrukturu pro 27 RD a dvě bytovky, opravy chodníků, vozovek, výstavbu dalšího hřiště pro děti, prodloužení vodovodů, kanalizací, komunikací, obnovu rybníčka, výměny veřejného osvětlení a řadu dalších věcí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…