Senátor Láska o půlnoci: Teď se někteří budou muset odkopat. Rozpovídal se o mafiánských strukturách, i o ODS

26.10.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Bývalý policejní vyšetřovatel, dnes majitel advokátní kanceláře, ale také pedagog a spisovatel, nový senátor Václav Láska již nechce být solitér. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že do politiky vstoupil, protože už nechce být v defenzivě před těmi, proti kterým vystupuje.

Senátor Láska o půlnoci: Teď se někteří budou muset odkopat. Rozpovídal se o mafiánských strukturách, i o ODS
Foto: hns
Popisek: Václav Láska v půlnočním rozhovoru

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Tento rozhovor bude zveřejněný o půlnoci ze soboty na neděli. Můžete čtenářům prozradit, co obyčejně v tuto noční hodinu děláte?

Spím.

Jste velmi vytížený člověk, proč jste se rozhodl navíc vstoupit do politiky?

Motivací k tomu bylo hned několik. Jednak jsem měl dojem, že jako samostatný advokát se trošku dostávám do defenzivy před těmi, proti kterým vystupuji. Nechtěl jsem dál působit jako solitér. Začal jsem hledat nějaké spojence. Lidi, kteří uvažují stejně jako já a pracují na podobných cílech. Myslím si, že v Senátu najdu osoby jako jsou například Eliška Wagnerová či Libor Michálek, se kterými se chci spojit. Nechci už být prostě solitér, ale být součástí nějakého celku.

Čím si vysvětlujete, že jste oslovil voliče a vyhrál volby?

Doufám, že je to díky tomu, že lidé ocenili práci, kterou za poslední léta dělám. Nerozhodovali se pouze na základě předvolební kampaně, která běží pár dnů před volbami, ale vzali v potaz i výsledky mé práce, které mám třeba za posledních pět let, a ocenili i tohle.

Co říkáte na to, že Vás volil také pan prezident Miloš Zeman?

Dostal jsem dvanáct a půl tisíce hlasů, takže on je jeden z dvanácti a půl tisíce mých voličů.

Nepřikládáte tedy tomu nějaký větší význam?

Ne. Je to pro mne volič jako všichni ostatní.

Ve volbách jste kandidoval jako nestraník za volební koalici Strany zelených a KDU-ČSL. Podporovali vás také Piráti. Jsou vám právě tyto strany blízké?

Dlouhodobě mám nejblíže ke Straně zelených. Za ně jsem kandidoval i v minulosti. Pro tyto volby jsem zvolil trošku širší koalici a myslím, že se to vyplatilo. Každá z těch stran tam v předvolební kampani přinesla svůj velký díl práce.

A proč Vám jsou nejbližší právě zelení?

Mám k nim dlouhodobě nejblíž. Nejdříve jsem byl pouze jejich volič, potom jsem s nimi začal spolupracovat na konkrétních projektech v protikorupčních návrzích, které připravovali. Patřil sem například zákon o financování politických stran. Postupem času jsem se sblížil s mnoha lidmi z jejich stranické základny. To mne k nim asi momentálně váže nejvíce, že mám s řadou členů zelených přátelský vztah.

Dle Vašeho programu se chcete zaměřit na prosazení kvalitních, spravedlivých a účinných zákonů. Budete se o to snažit za podpory stran, které Vás naopak podpořily ve volbách?

První podmínkou je vytvoření senátního klubu, jehož členy budou senátoři, kteří mají podobný záměr. Doufám, že se to podaří. Je to spíše o tom prosazovat tyto zákony, protože pokud bych se bil v prsa, že jako senátor prosadím zákony, tak úplně neznám pravomoc Senátu. Je to o prosazování, o práci na zákonech a o jejich navrhování. O řadě zákonů, jako je například zákon o financování politických stran, se pouze hovoří. Každý ho slibuje, ale doposud se do toho nikdo nepustil, nezpracoval, nepředložil paragrafové znění, nepustil ho do legislativního procesu, aby se museli odkopat skutečně ti, kteří ho chtějí, nebo nechtějí. A ti, co ho nechtějí, aby řekli proč.

V čem vidíte největší slabinu tohoto zákona?

Především tu, že řadě stran vyhovuje to, že nemusí vést transparentní účetnictví, že stále tají své výdaje a nikdo jim nekouká pod prsty. Programově jim to vyhovuje, jsou zvyklí tak fungovat a nemíní veřejnou kontrolu pustit do svého účetnictví, do svého financování. Prostě jim to vyhovuje a obávám se, že programově budou proti jakékoliv změně.

Kterým stranám to tak vyhovuje?

Když se podíváte například na poslední volby, kdo dobrovolně vedl transparentní účetnictví a kdo ne, tak si na tuto otázku odpovíte. Třeba Občanská demokratická strana je ukázkou strany, která se jakéhokoliv transparentního účetnictví nebo transparentních kampaní opravdu drží stranou.

Máte vlastní advokátní kancelář. Ve svém programu také uvádíte, že se dál budete podílet na odhalování korupčních kauz jako doposud. Myslíte si, že na to budete mít čas? Je možné to skloubit s prací senátora naplno?

Doufám, že ano. Pokud zjistím, že ne, tak se tomu budu muset samozřejmě přizpůsobit. Teď věřím, že to zvládnu a minimálně to chci zkusit.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Kromě toho přednášíte právní a bezpečnostní problematiku pro soukromé společnosti a vyučujete na ČVUT. Máte v plánu se tomu nadále věnovat?

Vyučování na ČVUT jsem už ukončil, protože některé činnosti jsem prostě omezit musel. Toto bylo první, co padlo za oběť. Také přednášení pro soukromé firmy bude zřejmě další věc, kterou omezím, abych měl čas na nové úkoly.

Nemrzí Vás, že jste musel ukončit práci vysokoškolského pedagoga?

To víte, že mne to mrzí, protože to zrovna byla věc, která člověka nabíjela nějakým pozitivismem. Kontakt se studenty je příjemný. Jsou plni energie a chuti do práce. Prostě ale nemohu dělat vše a něco jsem obětovat musel.

Jste autorem knih Jak se zavírají tuneláři a Advokát aneb O dravcích v právní džungli. Nosíte v hlavě nějaká další témata, která byste chtěl zpracovat?

Nejen v hlavě, ale mám už v poznámkách připravený materiál minimálně na dvě knížky, ale obávám se, že v nejbližších letech nehrozí, že bych měl čas něco sepsat.

Prozradíte téma?

Mělo by to být pokračování advokáta. Něco o soukromých detektivech a o práci advokacie. Mám zhruba základní osnovu příběhu v hlavě, ale jak říkám, asi v té hlavě dalších pár let zůstane a na papír se nedostane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…