Senátor Veleba: Herman je chladnokrevný, věčně se usmívající nečestný člověk

04.10.2017 15:12

Kandidovat jako předseda Strany práv občanů (SPO) do Poslanecké sněmovny považuje Jan Veleba za logické. Proč ale strana nasadila jako superlídra Františka Ringo Čecha? A jaké jsou její další trumfy? Prozradil nám také, zda strážníci přijali jeho nabídku na uhrazení pokuty za podpis petice pro opětovnou kandidaturu Miloše Zemana během výkonu své služby. Kriticky se obul do Tomia Okamury a řeč přišla i na odkup tábora v Letech. A nejen na to….

Senátor Veleba: Herman je chladnokrevný, věčně se usmívající nečestný člověk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Proč jste se rozhodl kandidovat do Poslanecké sněmovny rok před ukončením vašeho senátorského mandátu, který by tak zanikl a s tím senátorský klub, kterému předsedáte?

Jestliže Strana práv občanů, v jejímž čele stojím přes tři roky, jde po loňských úspěšných krajských volbách do parlamentních voleb, tak je logické, že nemohu stát za bukem bez ohledu na to, co se stane. To je role předsedy strany.

Stejně jako například ČSSD či STAN, tak ani SPO nepovede do voleb coby superlídr jejich předseda. Z jakého důvodu jste se k takovému rozhodnutí uchýlili? A nemrzí vás to, coby předsedu?

U ČSSD či STAN vznikla situace, že předseda superlídra dělat nemůže i kdyby chtěl. ČSSD čelila po letošním rozjásaném a nablýskaném volebním sjezdu pokračujícímu propadu preferencí a musela udělat nějaký krok. STAN uzavřel koaliční smlouvu s lidovci, kteří je vzápětí hodili přes palubu. No a ten, který nejvíc tuto koalici prosazoval, podporoval, propagoval, Petr Gazdík, asi těžko mohl pomyslet na roli volebního superlídra v politickém subjektu, který vlastně coby samostatný do voleb sám ani nechtěl. Pokud se týká mne, tak já byl ten, který nejenom že podporoval do pozice superlídra Františka Ringo Čecha, ale udělal jsem pro realizaci této vize maximum. Bylo to moje přání a moje vize, která měla a má ve vedení strany velkou podporu. Proč? To odpovím po zhodnocení volebního výsledku Strany práv občanů v třetí dekádě října.

František Ringo Čech je bezesporu známá osobnost, která může straně přinést nové hlasy. Domníváte se ale, že to bude stačit? Strana se totiž v průzkumech stále pohybuje pod hranicí 5 procent. Jaké jsou vaše další trumfy? A máte ještě nějaké schované?

František Ringo Čech je nejen známá osobnost, ale je to především dynamický člověk, který má politické zkušenosti, je viditelný a slyšitelný, má osobní zkušenost s aktivní účastí ve vrcholné politice a je na naší názorové platformě. Ale není jenom Ringo, máme v 9 krajích 16 krajských zastupitelů za Stranu práv občanů, z nich jednoho náměstka hejtmana. Máme další výrazné osobnosti, například někdejšího velitele vzdušných a pozemních sil generálmajora v záloze Hynka Blaška, olympijského vítěze z Mexika Honzu Kůrku, mne znají zemědělci a venkov. Takže nechte se překvapit, náš čas přijde. Právě teď a v těchto volbách.

Strana vznikla v roce 2009. Kde vidíte příčinu toho, že se vám za 8 let existence nepodařilo získat dostatečnou podporu občanů pro vstup do Poslanecké sněmovny? Poučili jste se z předchozích neúspěchů? Jak?

Nemyslím si, že loňské krajské volby byly pro Stranu práv občanů neúspěšné, naopak. A právě z nich vyplývá nový potenciál, který tu dříve nebyl. Pokud se týká poučení z chyb minulosti, pak mohu jenom konstatovat, že do nadcházejících parlamentních voleb jdeme v pohodě a bez vnitřních rozporů. Právě toto možná chybělo v minulosti.

Nepodlehla strana po prezidentských volbách iluzi, že vše půjde samo, jak míní například lídr strany v Pardubickém kraji Miloslav Soušek? Nesází ve volbách až příliš na popularitu prezidenta, která navíc v posledních měsících upadá?

Já osobně jsem nikdy žádné iluzi nepodléhal. Ani v politice, ani mimo ni v normálním životě. Vždy jsem měl názor, že když se chováte slušně, máte vizi a tvrdě pracujete, tak se výsledek dostaví. Je to sice cesta delší, ale správná a spolehlivá. Pokud se týká pana prezidenta, tak on je stále čestným předsedou strany, kterou založil a napsal první program. My jsme ti, kteří do této chvíle posbírali pro Miloše Zemana rozhodující část podpisů jeho petiční akce a nevidím důvod, proč se od něho odtahovat. Naopak, Miloš Zeman potřebuje v Poslanecké sněmovně spolehlivé spojence. Právě toto je o oné vizi a určitém chování. Jinak si nemyslím, že popularita prezidenta upadá. Například jeho vystoupení na posledním Valném shromáždění OSN, samozřejmě bez papíru, je hodno státníka mezinárodního formátu. To všechno se sčítá.

Je také zřejmé, že ne všichni voliči Miloše Zemana (by) volili SPO. Čím si to vysvětlujete?

Tak to je logické a bylo to i v době, kdy Miloš Zeman tuto stranu vedl. Teď je ale trochu jiná situace a záleží jenom na nás, jak si volební kampaň odpracujeme. Úspěch nepřinášejí jenom billboardy a inzeráty v novinách. To je jenom nutná součást, ale to hlavní je kontaktní kampaň mezi lidmi. V loňských krajských volbách jsem objel s traktorem ve 23 etapách Vysočinu a najel 3340 km. Letos to bude podobné, i když ne s traktorem.

Na krajské úrovni spolupracujete se SPD. Do sněmovních voleb se ale Okamura rozhodl jít samostatně. Vy jste již tehdy řekl, že by to mohlo ohrozit vaše dosavadní partnerství. Co ale vaši spolupráci do budoucna? Je pro vás nyní na celostátní úrovni koalice se SPD přijatelná?

Na tuto otázku musím odpovědět jediným slůvkem – NE a znovu zopakovat známá fakta. Naše SPO má 16 krajských zastupitelů v 9 krajích, kde jsme šli do voleb jako koalice SPD – SPO. SPD má v těchto krajích stejný počet zastupitelů plus jednoho ve Zlínském kraji, kde jsme šli každý sám. Rozhodující díl volebních nákladů jsme hradili my, tedy SPO. Reakce koaličního partnera po úspěšných volbách byla překvapivá. Kongres SPD dne 21. listopadu loňského roku, na který jsem nedostal pozvánku, 100 procenty hlasů schválil ukončení naší další spolupráce v případě voleb do Poslanecké sněmovny 2017. Přitom naše oficiální nabídka do nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny, kterou podpořil i čestný předseda SPO Miloš Zeman, zněla – volební subjekt SPD s podporou SPO. Nikoliv koalice, jak Okamura mlží. Inu odvaha mluvit pravdu...

Jedním z vašich programových bodů je zásadní reforma armády tak, aby byla schopna obrany naší země. Domníváte se, že bychom se nyní neubránili? A co nebo kdo je pro nás aktuálně největší hrozbou?

Současná Armáda ČR čítá kolem 24 tisíc příslušníků, z toho je 12 tisíc uniformovaných úředníků a 8 tisíc občanských pracovníků vojenské správy. V případě potřeby je naše armáda schopna nasadit nanejvýš 4 tisíce bojeschopných a vycvičených vojáků, a to asi nemůže zaručit obranyschopnost naší země. Tato tristní realita znamená, že aktuální hrozbou je pro ČR jakákoliv mezinárodní krize, která se vymkne kontrole.

Podstatné také je, jaké změny v armádě navrhujete?

Změny musí být zásadní a systémové. Tou první je osamostatnění Generálního štábu Armády ČR, vrácení mu původní odpovědnosti a kompetencí a následná transformace armády do organizační struktury divizního typu. Dosáhnout počtu 15 tisíc bojeschopných příslušníků včetně možného, v případě potřeby, vytvoření jednotek Národní gardy, které by měly za úkol v případě krizové situace bránit důležité objekty a podílet se na ostraze hranic ČR. Vedle toho navrhujeme plánovat a provádět výcvik armády ve schopnostech reakce na konkrétní rizika v součinnosti s Policií ČR a s Hasičským záchranným sborem.

Jakým způsobem chcete docílit podpory samostatného myšlení u žáků, což je jedna z vašich priorit v oblasti školství?

Je to spíše výslednice po naplnění všech dalších priorit v oblasti školství, které je v nedobrém stavu. Začátek nápravy vidím v reformě základního školství, kde se rozhoduje o vzdělanosti národa. Jsme snad jediný stát, který ponechává základní školství mimo centrální řízení státem. Dále je třeba vrátit větší propojenost školy s praxí a podporovat technické obory a technické školství, ve spolupráci s podnikatelskou sférou a se samosprávou.

Jsme zásadně proti inkluzi. Inkluze znamená sžívání, nikoliv míchání skupin dětí dohromady. Zeptejte se učitelů, jak se jim učí v takových třídách a zeptejte se na náklady v rámci ČR. Inkluze měla v prvním roce vyjít na miliardu korun, jen od ledna do června se však náklady vyšplhaly na jednu a půl miliardy. Odhad na příští rok se zvýšil z plánované miliardy a půl dokonce na čtyři miliardy.  Nebylo by lepší dát tyto peníze učitelům, zajistit jim slušnou životní úroveň a vytvořit jim podmínky pro kvalitní výkon své profese s velkými dopady na úroveň vzdělání tohoto národa? Určitě ano. A to všechno jsou kamínky do mozaiky, na jejímž konci je kvalitní vzdělávací systém podporující samostatné a tvůrčího myšlení žáků a poté absolventů našich škol.

Jak konkrétně budete chtít zajistit spravedlivé vyplácení sociálních dávek, což se dosud žádné vládě nepodařilo vyřešit?

Vyřešit se to nepodařilo proto, že z celého rozsáhlého a složitého systému sociálních dávek se stal byznys pro mnoho šíbrů operujících na hraně zákona, často i za hranou. Prvním krokem proto musí být důkladná revize sociální legislativy a přenesení části odpovědnosti za spravedlivou sociální politiku na obce a města. Zcela výjimečně navrhujeme doplnit stavy sociálních pracovníků, které byly za minulých pravicových vlád zdecimovány. Náklady na tato pracovní místa se z úspor jen na dávkách pomoci v hmotné nouzi nejen zaplatí, ale ušetřené finance mohou být zdrojem investic třeba do sociálního bydlení.

Z jakého důvodu chcete osvobodit od platby koncesionářských poplatků České televizi seniory i zdravotně a tělesně postižené občany? Proč jste se zaměřili jen na tyto skupiny, a nikoliv na všechny občany?

Koncesionářské poplatky jsou svým způsobem daň a v tomto případě se jedná o úlevu pro sociálně potřebné a slabší sociální skupiny. Vždyť průměrná penze je pouhých 12.000 Kč. Pokud se týká ostatních občanů, tak tam jsme prosazovali možnost volby, kam koncesionářský poplatek směřovat. Možnosti jsme navrhovali tři následující – ponechat současný stav (do ústředí na Kavčí Hory), zasílat regionálním studiím Brno nebo Ostrava (tím podpořit regionální kulturu), zasílat veřejným kulturním institucím (např. divadla). Návrh zákona, který byl koncipován v tomto smyslu a který jsem se skupinou senátorů podal, byl smeten ze stolu.

Nedávno jste nabídl finanční pomoc strážníkům, kteří při výkonu své služby podepsali petici pro opětovnou kandidaturu Miloše Zemana. Přijali vaši nabídku? A nemůže takový postup vrhat špatný stín na fungování spravedlnosti u nás, kdy některé přestupky viníkům projdou bez újmy jen proto, že se za ně postavil někdo vlivný?

Dohodli jsme se, že se potkáme po volbách a celé to s odstupem času vyhodnotíme. Jinými slovy, moji nabídku zatím nepřijali, ale jsou viditelně překvapeni a potěšeni, že jsem se za ně postavil. A to někdy pro mnohé lidi znamená víc než peníze. No a fungování spravedlnosti a zasahování vlivných? Ta otázka, spíše než mně, patří někomu jinému, neboť spravedlnost u nás to dotáhla tak daleko, že někteří soudci, kteří svými rozsudky ostentativně podporují lumpy a podvodníky musí být zastaveni kárnou žalobou. Případ jihlavských strážníků je úplně něco jiného, je to pro mne rovina morální a občanská.

Minulý měsíc jste vyzval ministry Chvojku a Hermana, aby zveřejnili cenu odkupu vepřína v Letech. Podle slov ministra Hermana částku zveřejní na přání partnerů nejpozději po uzavření kupní smlouvy. Je pro vás tento argument přijatelný? Proč? 

Není, a na zveřejnění částky trvám a obávám se, že nejsem sám. Panu ministru Hermanovi nevěřím a považuji ho za chladnokrevného, stále se usmívajícího, chcete-li vysmívajícího se nečestného člověka. A ministr Chvojka, nic proti němu, ale je to nezkušený mladík, který zavětřil stopu a příležitost a slepě po ní jde. A teď k věci. Jestliže stát něco kupuje a stojí to stovky milionů korun apžičemž hrozí následné náklady na sanaci a odstranění silné ekologické zátěže, ale zodpovědní ministři tají informace, pak to není v pořádku a je třeba se tímto případem zabývat. A následně vyhodnotit osobní odpovědnost, padni komu padni.

Jestliže se ještě pozastavíme u ministra kultury. Klub nezávislých senátorů při příležitosti Dne kulturního dědictví apeloval na ministra kultury Daniela Hermana a další autority, aby zjednali nápravu u nejasné a problematické úpravy památkových statusů jednotlivých budov. Proč s výzvou přicházíte až nyní, měsíc před volbami? A dostalo se vám odpovědi?

Jedná se o velké množství památek v Brně, kde je jich přes 1500 zapsáno do seznamu kulturních památek chybně a mohlo by se stát, že za určitých okolností by o památkovou ochranu mohly přijít. Například i Janáčkovo divadlo. A jestliže se ročně uvede do souladu se zákonem, opraví se status, jenom u cirka 70 z nich, ale pan ministr pro nápravu nic nedělá a zabývá se svými politickými hrátkami, tak jsme ho na to zkrátka upozornili veřejně. Jen v říjnu 2016 zmizelo ze seznamu památek města Brna prvních 18 staveb. Odpovědi se nám samozřejmě nedostalo. Zřejmě řeší důležitější věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…