Situace je hrozivá. Na společnosti parazitují nepřizpůsobiví i hodně bohatá „elita národa“. Profesor Keller hovoří o sociálním systému, školství a životní úrovni v naší zemi

18.06.2018 11:24 | Zprávy

AUDIT ČESKÉ SPOLEČNOSTI „Dneska můžete na společnosti beztrestně parazitovat za dvou předpokladů: Buď v tom musíte umět chodit, a potom patříte mezi nepřizpůsobivé. Anebo musíte být už hodně bohatý, a pak patříte mezi elitu národa,“ říká profesor sociologie Jan Keller.

Situace je hrozivá. Na společnosti parazitují nepřizpůsobiví i hodně bohatá „elita národa“. Profesor Keller hovoří o sociálním systému, školství a životní úrovni v naší zemi
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Jan Keller v ostravském knihcentru

Babiš není spasitel, ale postará se o všechny. To je výstup rozhovoru premiéra v demisi. Co je to podle vás za rétoriku? Co vypovídá o našem národu, že u něj slaví úspěch? Sociologové tvrdí, že český národ je zaměřen spíše středolevicově a čeká, že stát zajistí blahobyt a pořádek. Je to tak? „Vyhmátl“ to Andrej Babiš?

Já myslím, že český národ nečeká, že mu stát zajistí blahobyt. Lidé spíše očekávají, že za stejnou práci nebudou dostávat třetinovou mzdu oproti Němcům či Rakušanům a čtvrtinové důchody. Kdyby jim aspoň cosi z toho byl stát schopen zajistit, nebyla by to žádná almužna, ale elementární spravedlnost. Pokud to zajistí Babiš, tím lépe pro všechny. Je třeba, aby aspoň ty největší dluhy vůči svým obyvatelům stát dorovnal. Druhá věc je, zda bude Babišovi umožněno, aby to udělal.

A lze dle vašeho názoru schvalovat záměr Andreje Babiše razantně zvýšit důchody?

Průměrný český důchod patří v celé Evropě ke zdaleka nejnižším vzhledem k průměrné mzdě v zemi. Všichni politici mají před volbami plnou pusu seniorů, protože to je nejpočetnější skupina voličů. Po volbách na ně okamžitě zapomínají, protože nehrozí, že by kvůli nesplněným slibům stávkovali.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…