Slovenský veletoč. Ruský plyn za rubly? Ano... Ne! Komentátor Vyoral se dívá na pozadí. Kdo zasáhl?

08.04.2022 18:45 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík připustil, že Slovensko za plyn nakoupený od Ruska bude platit v rublech, pokud to bude nutné. O pár hodin později otočil, když slovenský premiér Eduard Heger jeho slova odmítl. Komentátor Vyoral má jasno.

Slovenský veletoč. Ruský plyn za rubly? Ano... Ne! Komentátor Vyoral se dívá na pozadí. Kdo zasáhl?
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík připustil, že Slovensko za plyn nakoupený od Ruska bude platit v rublech, pokud to bude nutné. Sulík hovořil o tom, že zhruba 80-85 % plynového importu jde právě z Ruska a on nebude tím, kdo by tyto dodávky ohrozil. O pár hodin později ale otočil, když slovenský premiér Eduard Heger jeho slova odmítl s tím, že Slovensko bude postupovat ve shodě s ostatními zeměmi EU. Maďarský premiér Viktor Orbán o den později prohlásil, že Maďarsko je připraveno platit za plyn v rublech. Podaří se podle vás udržet pracně budovanou jednotnou energetickou politiku EU vůči Rusku, nebo promluví peníze a v některých případech i blížící se, či právě skončené volby?

Na tomto slovenském příkladu je názorně vidět, že vrcholná politicko-mediální reprezentace našich bratrů je – bohužel – stejně jako u nás, pouze lokajem a prodlouženou rukou Washingtonu, Berlína či Bruselu. Ačkoliv se ministr hospodářství pokusil jednat v zájmu slovenské ekonomiky a eliminovat možné negativní dopady na životy občanů, které má zastupovat, tak mu bylo podle všeho jasně naznačeno, řečeno nebo přikázáno, že takhle ne. Pragmatismus a hájení zájmů občanů vlastní země je až na posledním místě.

Zde na prvním místě je totiž umělohmotná jednota s EU momentálně zaštiťovaná společným postupem proti Rusku. S EU sojuzem na věčné časy a nikdy jinak. Pardon, to bylo vlastně s jiným svazem. Nicméně obraťte si znaménka světových stran, převlečte kabáty a uniformy jak generálové Pavlové a jsme zase tam, kde jsme byli. A není to nic moc pěkného.

Zdá se, že Viktor Orbán je jeden z mála, ne-li jediný, vládnoucí politik ze zemí EU, který skutečně bojuje, alespoň v řadě ohledů, za zájmy své země a Maďarů.

Co se týká eurounijní jednoty v zemích s ideálně zvolenými představiteli v rámci politické reprezentace – jako je třeba ta naše – se udržet jistě podaří. Peníze promlouvají vždycky, ale vy zřejmě myslíte peníze, které bude třeba platit za ropu, plyn a další suroviny – a ty z hlediska našich politických představitelů na jejich rozhodování vliv nemají. Ti hrají podle jiných not, peněžních toků a preferencí.

Co se voleb týká, tak slibem neurazíš, tudíž i v tomto kontextu jde mnohé hrát na dvě strany. Ostatně slovy klasika, tuším, že to řekl Mirek Topolánek: Pokud budeme lidem před volbami otevřeně říkat, co máme v plánu, nikdy ve volbách nevyhrajeme.

Maďarské parlamentní volby vyhrál počtvrté v řadě Viktor Orbán a jeho FIDESZ. Sjednocenou opozici navzdory očekáváním snad všech expertů doslova rozdrtil a získal opět ústavní většinu, dokonce s větším počtem mandátů, než měl doposud. „Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce, a určitě je vidět z Bruselu,“ řekl Orbán v projevu. Jak hodnotíte výsledek maďarských voleb vy?

Výsledek voleb navzdory očekávání či vlhkým snům drtivé většiny mediálních propagandistů a zkreslovatelů veřejného mínění dopadl pro Orbána a jeho stranu nad očekávání. Nad očekávání byl i pro mě. Jakkoliv se často oháním citací, že kdyby volby něco změnily, už dávno by je zrušili, tak dle všeho maďarští občané v Orbánovi vidí politika, který nejvíce stojí za jejich zájmy. Respektive, který v první řadě hájí jejich zájmy, a až poté zájmy další.

Ne všemi bylo Orbánovo vítězství ve víkendových volbách přijato dobře. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová navázala na svá dřívější slova o vyhnání Orbána maďarskými voliči a namísto gratulace se omezila na konstatování, že Maďaři si vybrali svou budoucnost a to je třeba respektovat. Okamžitě ale připojila, že část Maďarů si přála něco úplně jiného a že budoucnost Česka spočívá ve spojenectví partnerů, kteří ctí stejné hodnoty. Narážela tak na Orbánovu předvolební neochotu výrazněji potrestat Rusko za agresi vůči Ukrajině. Považujete to za snahu znevážit výsledky maďarských voleb?

Paní Pekarová je karikaturou na jakékoliv pozitivní hodnoty, takže její pravověrné proklamace nelze brát příliš vážně. V rámci každých voleb si část občanů přeje něco úplně jiného, což silně ukázaly třeba naše volby z mého pohledu tendenčně ovlivněné pochybnými předvolebními koalicemi. Paní Pekarová by tak měla v tomto ohledu raději mlčet a šoupat nohama. 

Dojde podle vás po Orbánově triumfu k ochlazení vzájemných vztahů v rámci V4, třeba i skrze půtky o ruský plyn a obecně o postoj k ruské agresi vůči Ukrajině?

K ochlazování vztahů mezi zeměmi V4 dochází dlouhodobě. Ať už jde o slovenskou trojskou kobylu V4, současnou naši protičeskou vládu nebo právě rozepře skrze tematiku ruského plynu, které přicházejí a přijdou. Nutno dodat, že rozklad V4 není v zájmu nás ani žádné jiné země tohoto uskupení. V čím zájmu to je, ponechám na úsudku čtenářů.

Vymezili se i Piráti, a to proti referendu, které v Maďarsku probíhalo souběžně s volbami a týkalo se LGBT otázek. „Pirátští europoslanci se ostře vymezují vůči referendu, které proběhlo společně s nedělními parlamentními volbami v Maďarsku. Lidé se vyjadřovali mimo jiné k tomu, zda se mají ve školách pořádat osvětové programy týkající se sexuální orientace. Jak připomínají Piráti, zákon, který byl předmětem referenda, odporuje evropským hodnotám, jako je svoboda jednotlivce či tolerance. Podle Pirátů byly otázky položené v referendu zcela manipulativní a jedná se jen o další z Orbánových populistických kroků. Výsledky parlamentních voleb pak podle Pirátů povedou k dalšímu pošlapávání zásad právního státu,“ znějí obavy pirátských europoslanců. Má podle vás smysl, aby se čeští europoslanci vyjadřovali k povaze maďarského referenda?

Nemá to žádný smysl. Jde pouze o pózu a PR, kterým prorežimní globalističtí Piráti na sebe přitahují pozornost. Zajímala by mě jejich definice těch evropských hodnot. Které to jsou? A patří mezi ně i schvalování cenzury, postihy za jiný než povolený názor, preference cizího před domácím? 

Poněkud jiný pohled měl na věc senátor Zdeněk Hraba (STAN). „Nejsem občan Maďarska, abych hodnotil důvody a pohnutky maďarských voličů. Ale jako občan České republiky vím, že pro udržení míru na kontinentě byla vždy nutná spolupráce v rámci střední Evropy. Když spolupráce nefungovala, nastal problém. I proto nesdílím volání po opuštění Visegradské čtyřky. Naopak. Mezinárodní spolupráce je totiž ‚běh‘ na mnohem delší dobu, než je volební období jednotlivých politických garnitur,“ napsal na twitter. Souhlasíte?

Souhlasím beze zbytku. Jen čekám, kdy pan senátor dostane od vedoucích představitelů STAN přes prsty.

Novým šéfem dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu Sněmovna v tajné volbě zvolila šéfa poslanců Pirátů Jakuba Michálka. Zase ta kumulace funkcí? Co na to říkáte, vadí vám to?

Kumulace funkcí mi vadí u všech politiků bez výjimky. Bohužel mě u současných vládnoucích politiků nepřekvapuje tak, jak mě nepřekvapovala u těch minulých. Opět se ukazuje, že současná samozvaně slušná vláda, která je úplně jiná, je vlastně úplně stejná. Ne-li horší.

Senát by měl podle senátorského klubu ODS a TOP 09 vyzvat prezidenta Miloše Zemana k abdikaci. Důvodem je kontroverzní omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Takové přání vyslovila senátorka ODS a bývalá místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Senát nakonec Zemana pouze vybídl, aby své druhé období dokončil v souladu s ústavním pořádkem. Váš komentář?

Rovněž jsem zásadně proti tomuto prezidentovu kroku, ale neustálé vyzývání k abdikaci zejména z řad podřadných politiků druhé kategorie je směšné a trapné jak strojenost projevu i zevnějšku pana premiéra Fialy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…