Smrt Francie, katastrofa. Chantal Poullain naléhavě o stavu své první vlasti

30.04.2017 18:52

„Je důležité, aby Marine Le Pen neuspěla. Nemůžeme přece připustit, aby se stala prezidentkou Francie!“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz česko-francouzská herečka Chantal Poullain, která se prý prezidentských voleb zúčastnila a půjde volit i ve druhém kole. „Celý program Marine Le Pen je podle mne katastrofální a znamenal by smrt Francie. Takže musíme – ať chceme, nebo ne – volit Emmanuela Macrona... Její odhodlání k odchodu z EU a eurozóny je absurdní, je xenofobní a rasistická. Fouká do ohně a rozněcuje tak nenávist,“ vysvětluje dále Poullain, která je prezidentkou Nadace Archa Chantal.

Smrt Francie, katastrofa. Chantal Poullain naléhavě o stavu své první vlasti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Protesty strážců zákona na pařížském mostu Svornosti před budovou Národního shromáždění

Sledovala jste prezidentské volby ve Francii?

Ano. Tento rok to jsou velmi zvláštní volby, navíc probíhají ve velmi kritickém období. Co se týče prezidentských kandidátů, pro druhé kolo je rozhodnutí jasné! Je důležité, aby Marine Le Pen neuspěla, nemůžeme přece připustit, aby se stala prezidentkou Francie!

Byla by Le Penová hrozbou pro Francii?

Ano, jistě. Její program je demagogický. Slibuje zlepšení sociálních problémů, ale nepřináší řešení. Její odhodlání k odchodu z EU a eurozóny je absurdní, je xenofobní a rasistická. Fouká do ohně a rozněcuje tak nenávist. Celý program Marine Le Pen je podle mne katastrofální, a znamenal by smrt Francie. Takže musíme – ať chceme, nebo ne – volit Emmanuela Macrona. A hlavně, musíme jít v druhém kole volit.

Vy ale máte francouzské občanství. Takže má otázka zní: Půjdete volit ve druhém kole?

Já jsem volila v prvním kole a samozřejmě v druhém půjdu na sto procent také. Podle mne jde o zásadní povinnost. Všichni Francouzi by si měli teď uvědomit, že se hraje o hodně. Vždycky říkám, že Francouzi ukážou svou nespokojenost tím, že dají své hlasy různým kandidátům. Ale chci věřit, že si v druhém kole uvědomí, že Marine Le Pen je naprostým opakem toho, co potřebujeme.

Marine Le Penová chce výrazně omezit imigraci a upravit získávání francouzského občanství. Vyřešit tuto otázku by přece bylo důležité, nemyslíte?

Musíte ovšem tady udělat rozdíl mezi utečenci a ekonomickými migranty. Je třeba mít někdy porozumění pro lidi, kteří chtějí existovat bez strachu a hladu. Mnoho lidí utíká před válkou a tomu v České republice vzhledem k vlastní historii rozumíte. Bylo by ale samozřejmě dobré, aby existovala v Evropské unii lepší kontrola. Měli bychom mít přehled o tom, kdo k nám přichází a kam míří. Jsou mezi nimi také ti, kteří se zase chtějí po válce domů vrátit. Postoje k imigraci Marine Le Pen jsou katastrofální, až mě děsí. Vždyť v případě teroristů nejde pouze o imigranty, v mnoha případech jsou to lidé, kteří se ve Francii už narodili, mají francouzské občanství a teprve pak se zradikalizovali. Proč tomu tak je? Na to bychom se měli ptát jako první. A aktuálně vše řešit. Velkou chybou je, když se imigranti a přistěhovalci házejí do jednoho pytle! Nad tím vším se musíme zamyslet.

V jednom z rozhovorů jste řekla, že Francie je na válku radikálních muslimů připravena a že si teroristické útoky už Francouzi nechtějí nechat líbit. „Zvedá se vlna odporu proti všemu muslimskému, což není dobré,“ uvedla jste.

Mám respekt pro lidská práva, národnost a víru. Ale jde o to, že když někdo přichází do jakékoliv země jako host, nebo nový obyvatel, musí respektovat její kulturu, tradice, zvyky a zákony. Je nebezpečné a nepřípustné, že by ženy ve Francii chodily v burkách a lidé jim neviděli do tváře. Když já přijedu do cizí země, kde ženy nosí šátek nebo čádor, budu ho nosit také a obloukem se vyhnu minisukním. Na druhé straně je mi jedno, zda se muslimská žena koupe celá oblečená. Ale je nepřípustné, pokud muži-muslimové plivou na ženy v bikinách. Nemohou po nás chtít, abychom měnili naši historii, tradice a zvyky. To oni musí přijímat, že jsou ve Francii. Musíme vzájemně žít v toleranci a respektu.

Problém je ale v tom, že Evropská unie podle mnohých Evropanů situaci s imigranty neřeší. Proto se čím dál častěji hovoří o tom, že by se EU měla změnit.

Evropská unie by se měla ve své byrokratické struktuře hodně změnit, nejen v situaci s imigranty, ale i v necitlivých stanoviscích a nařízeních k jednotlivým evropským národům. Každý z nás může pomoci zemi, kde žije. Já osobně nekoupím třeba maso z Argentiny nebo brambory z druhého konce Evropy. Snažím se – jak je to možné – kupovat produkty z Čech. A ve Francii zase koupím ty francouzské. A pokud tady žiju, budu podporovat českou kulturu, umělce, výtvarníky nebo módní návrháře.

Prezident Miloš Zeman ohlásil svou kandidaturu na druhé volební období. Je to podle vás dobře?

To říkal Francois Mitterrand také. Já osobně myslím, že by pan Zeman v druhém období kandidovat neměl. Prezident České republiky by především měl svou zemi reprezentovat všude ve světě. Já osobně volit nemohu, protože nemám české občanství, ale uvidíme, jak se rozhodnou čeští voliči.

Pokud si vzpomínám, tak jste se proti Zemanovi vymezila již při první volbě. Koho byste v současné volbě preferovala?

Promiňte mi, ale tento rok jsem se koncentrovala na situaci ve Francii. Musím přiznat, že zatím moc dobře neznám program všech kandidátů na českého prezidenta. Proto nemohu s čistým svědomím říct, koho bych preferovala. Ale nebude to pan Zeman.

Poslanci ve středu podpořili přeměnu deseti fakultních nemocnic na novou právní formu univerzitní nemocnice. Tato zpráva vám sice asi nic neřekne, ale mne v této souvislosti zajímá, zda se něco změní pro nadaci Archa Chantal. Vím, že třeba ve Fakultní nemocnici v Motole Archa Chantal některá dětská oddělení proměnila v krásná a útulná místa.

Nadace Archa Chantal má 23 let a pracujeme v celé republice, nejen v Motole. Málokdy se stalo, že by stát podporoval finančně naše projekty. Peníze zajišťujeme od sponzorů. Podle mne se tato změna naší práce nijak nedotkne. Když chtějí někde ve zdravotnickém zařízení zpříjemnit dětem prostředí, tak se jedná vždy o spolupráci mezi námi, nemocnicí a sponzory. Nadace Archa Chantal se ovšem nepodílela jen na přestavbě dětského oddělení v nemocnici v Praze Motole, ale i v celé řadě dalších nemocnic. Teď právě třeba provádíme rekonstrukci v Brně na dětské psychiatrii – to je také spolupráce mezi námi a nemocnicí. Připravujeme další projekty, v Klatovech a v Mostě.

Mne zajímá, zda jste někdy neměli problémy ve spolupráci s nemocnicemi, které jsou ve správě státu. Třeba byrokratické...

Co se týče papírování, různých povolení, tak tyto záležitosti vyřizují pracovníci Nadace. Vím ale, že jsou někdy připomínky v souvislosti s bezpečností, musíme mít různá povolení od hasičů a hygieniků, je třeba používat barvy, které nám hygienici povolí a jsou podle existujících norem. V jednom našem aktuálním projektu jsem byla velmi překvapená, že z důvodu bezpečnosti nám zakazovali dávat do chodby obrazy a předměty. I když mi to připadá zcela nepochopitelné, musíme taková nařízení respektovat. Přes všechny kontroly bude Nadace Archa Chantal své projekty dál realizovat. Víte, bojovala jsem kdysi za vizi „veselé“ nemocnice a dneska zase řešíme omezení našich možností – v mezích zákona.

Chtěla bych ale ukončit tento rozhovor pro Parlamentní listy něčím podstatným: Neměli bychom v jediném okamžiku zapomínat na respekt a úctu k životu a vnímání problémů a prožitků lidí kolem nás. Měli bychom si uvědomovat, že se musíme bránit epidemii strachu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…