Sobotka a Zaorálek, nastrčené figurky mafiánů. A Chovanec, zakladatel úřadu pro špiclování. Docent Valenčík rozebral rošádu ČSSD pohledem upřímného sociálního demokrata

16.06.2017 8:58

ROZHOVOR „Když se na to podívám z pozice těch, pro které byl Sobotka či Zaorálek jen nastrčenou figurou, aby mohli pod vlajkou ČSSD provádět svoje mafiánské tunelářské reje, pak je to naprosto logické. Dotunelovat pozici ČSSD, to znamená její pozice ve sféře státní a krajské administrativy, státních a polostátních firem, případně ještě nějaká její finanční aktiva, dokud to ještě jde...,“ hodnotí vysokoškolský pedagog a publicista Radim Valenčík coby sociální demokrat situaci poté, co premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že kvůli klesajícím preferencím strany skončí v čele ČSSD. „Sobotka je mistrem řešení standardních situací. V nestandardní selhal a dělá jen vynucené kroky,“ říká na konto premiéra.

Sobotka a Zaorálek, nastrčené figurky mafiánů. A Chovanec, zakladatel úřadu pro špiclování. Docent Valenčík rozebral rošádu ČSSD pohledem upřímného sociálního demokrata
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD představila svůj plán zdanit aktiva bank. V Česku totiž banky vydělávají o dost více, než je v Evropě obvyklé

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu večer oznámil, že kvůli klesajícím preferencím strany přijal osobní odpovědnost. ČSSD místo něj povede ministr vnitra Milan Chovanec, volebním lídrem má být ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Rozumíte této rošádě? A k čemu to podle vás povede?

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí

Pokud bych měl odpovědět jako obyčejný člen ČSSD, který uznává její hodnoty a snaží se o naplnění jejího poslání, tak bych řekl, že této rošádě nerozumím. Když se na to podívám z pozice těch, pro které byl Sobotka či Zaorálek jen nastrčenou figurou, aby mohli pod vlajkou ČSSD provádět svoje mafiánské tunelářské reje, pak je to naprosto logické. Dotunelovat pozici ČSSD, tj. její pozice ve sféře státní a krajské administrativy, státních a polostátních firem, případně ještě nějaká její finanční aktiva, dokud to ještě jde.

O Milanu Chovancovi se ví, že je ministrem vnitra a že je tvrdým odpůrcem kvót na přerozdělování imigrantů. O šéfovi diplomacie Lubomírovi Zaorálkovi mnozí lidé vědí, že byl dlouholetým předsedou Poslanecké sněmovny. Oba dva ale mají i jinou tvář. Třeba Chovanec má nálepku „ten zelinář" , Zaorálek má zase pověst mluvky, který prý dokáže dlouhé minuty hovořit i o tom, co nezná. Jakou jejich tvář vnímáte Vy?

Ti, co tam nastrčili jako fíkový list zrovna tento trojlístek, nejsou schopni vnímat, jak to lidé vidí. Každý z této trojice část potenciálních příznivců odrazuje a společně vytvářejí dokonalý zapuzující synergický efekt. Sobotka jako politik přezrál a z politické mrtvoly se dokázal proměnit v politickou mršinu. Chovanec se zasloužil o vznik něčeho, co je u nás naprosto nevídané, co nazývám „Janda-Chovanec mccarthyovský ústav“ pro špiclování lidí a spřádání (vyfabulovávání) nitek spiknutí proti „demokraticky zvoleným politikům“. Pochopitelně pod taktovkou Putina. Něco takového tu nebylo ani v padesátých létech. Pokud se nepletu, tak i vaše ParlamentníListy.cz jsou na seznamu této instituce. Ten, kdo takovou instituci zplodil, patří do jiného ústavu. Pokud by někdo nevěděl, o čem hovořím, tak připomínám.

Tak Chovance dali do čela strany. K těm dvěma výtečníkům pak ještě přidali Zaorálka. Člověka, který kdysi představoval určitou naději. Během ukrajinské krize přišel o soudnost. Zodpovídá za program strany a vůbec nevidí, že ČSSD nemá žádný program, že místo toho, aby řekla, v čem spočívá příčina současných problémů a jaká je cesta jejich řešení, nabízí sliby, kterým nikdo nevěří. A místo toho, aby si to pod vlivem reakcí lidí, které jsou ve stovkách pod každým odkazem na ten či onen programový bod, který ČSSD dává na své stránky a na Facebook, uvědomil, že program jde úplně mimo, reaguje: Za všechno můžou lidé, nečtou, nedochází jim to…

Předseda ANO a nedávno odvolaný ministr financí Andrej Babiš prohlásil, že je premiér Bohuslav Sobotka, odcházející z čela ČSSD a pozice volebního lídra, zbabělec. Naopak šéf lidovců, vicepremiér Pavel Bělobrádek uvedl, že Sobotka udělal silný krok a že si ho váží. Kdo se podle vás mýlí?

Běžná politická licitace. Sobotka je mistrem řešení standardních situací. V nestandardní selhal a dělá jen vynucené kroky.

„Do odcházejících politiků se nekope. Zvláště, neodcházejí-li kvůli nějakému velkému skandálu. Prohlásit v takovou chvíli o někom, že je zbabělec, může jen hulvát,“ okomentoval slova předsedy hnutí ANO Andreje Babiše vůči Sobotkovi brněnský politolog Miloš Gregor. Souhlasil byste s ním?

Brněnský politolog si asi ještě nepovšimnul, že Sobotka – a s ním celá sobotkovská éra, sobotkovská garda – ještě neodešel/neodešli. Jen se z politické mrtvoly změnil(i) v mršinu. Není to pěkný pohled a je to cítit. Prostor pro obrodu sociálnědemokratických myšlenek je stále ještě zavalen rozkládající se reprezentací, která má aktuálně podobu triumvirátu. Odchod do politického nebytí z politického zasmrádání vypadá přece jinak. To by měl brněnský politolog vědět.

Také mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se vyjádřil k postupu sociálních demokratů kriticky. „To je fakt dobrej PR. Všichni se semkneme kolem Slávka. Vo nic jinýho nejde,“ sdělil na Twitteru poněkud lidovou mluvou, z čehož vyplývá, že si Sobotkova rozhodnutí asi moc neváží...

Hniloba je nakažlivá. Přenáší se i stykem. Přeji těm, co se „semknou“, příjemné společné zahnívání. Budoucnost obrozené sociální demokracie je jinde. Ve straně, která není zadlužena, je schopna formulovat program řešení současných společenských problémů na základě přesného identifikování jejich příčin. Bývalé KSČ taky nepomohlo vyměnit Husáka za Jakeše a pak Jakeše za Urbánka. Pro pamětníky: Pád do propadliště dějin zastavil až nadějný a upřímný pokus o zásadní reformu strany ve směru étosu, který stál na počátku hnutí.

Poslanec a místopředseda ČSSD Jan Birke rovněž končí. Rozhodl se rezignovat na funkci volebního manažera sociální demokracie. Kdo ještě položí funkci? Není to už jen krůček k totálnímu propadu ČSSD ve volbách?

Anketa

Kdo by měl být volebním lídrem ČSSD?

3%
hlasovalo: 10971 lidí

Birke ani nepomohl, ani neuškodil. Jeho odchod nic nemění. Patří mezi ty, kteří si vždy mysleli, že „lidem je potřeba nabídnout něco, co se jim bude líbit“. Ale to platí pro celý triumvirát. Oni ze slouhovství současné globální moci a v našich lokálních poměrech pak i krajským mafiánům zblbli a začali pohrdat lidmi. Teď je vidět, jak je podcenili. A jak sami sebe přeceňují.

„Skvělý začátek, měl skoro všechno, a nemá nic,“ uvedl exministr Vlastimil Tlustý k odchodu Sobotky z pozice předsedy ČSSD. A budoucnost sociální demokracie? „Velký ústup!“ tvrdí k tomu. Uhodil tady v tomto hřebíček na hlavičku?

Poslední memento dostalo vedení současné ČSSD v krajských a senátních volbách v loňském roce. Jeden upřímně cítící sociální demokrat na obranu strany tehdy řekl: „Nebyly to volby poslední.“ Štěpán Kotrba v reakci na jeho slova lakonicky dodal: „Ale předposlední.“ Kdo by si tehdy pomyslel, že se ČSSD skutečně nemusí dostat do parlamentu?!

Který ze šéfů ČSSD podle vás byl nejlepším? Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross, či Jiří Paroubek? Kdo se podle vás zapsal výrazně do historie ČSSD?

Místo odpovědi dám své pořadí, se kterým nikdo nemusí souhlasit: Zeman, Horák (nezapomínat!), Paroubek, Sobotka, Gross, Špidla.

Která z politických stran teď ze všeho bude nejspíše těžit?

Odpovím jinak: Těžit z toho nebude KSČM, protože v programové tvorbě dělá obdobné chyby a ještě to před volbami pocítí. Také se jako čert kříži vyhýbá pojmenování příčiny současných problémů a tím se sama stává problémem, protože podstatu problémů kryje. Programová strana bez programu má vždy velké problémy. A také ztrácí éthos. K tomu připomínám příčinu současných problémů.

Výsledek voleb dopadne podle standardního modelu, který jsem dal už v únoru a na kterém zatím nemusím nic měnit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…