Spiknutí proti Kalouskovi? Zjistili jsme více o vzpouře v topáckých regionech

28.01.2017 17:04

ROZHOVOR Za spiknutí proti předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, jehož cílem může být oslabování strany před parlamentními volbami, označila v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jabloneckou výzvu a vystoupení libereckého krajského předsedy strany v médiích předsedkyně regionální organizace v Mladé Boleslavi a členka středočeské krajské organizace Jana Valentová. Jablonečtí vyzvali ke svolání celostátního sněmu a k rezignaci šéfa strany, protože podle nich straně škodí.

Spiknutí proti Kalouskovi? Zjistili jsme více o vzpouře v topáckých regionech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení horké fáze kampaně TOP 09 pro krajské a senátní volby. TOP 09 představila témata kampaně a billboardy, které ji budou doprovázet

Ve volebním průzkumu STEM se TOP 09 poprvé ocitla pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny a krajský předseda liberecké TOP 09 Petr Pošmourný vyzval všechny regionální organizace, aby se zasadily o svolání celostátního sněmu strany a zvolily nové vedení, protože předseda Miroslav Kalousek podle něj straně škodí a měl by odstoupit. Ale nemluví za celý kraj, protože s výzvou přišel jen regionální sněm TOP 09 v Jablonci nad Nisou. Jak vnímáte, že výzvu zveřejnil  v médiích, navíc v těch,  které vlastní největší kritik právě TOPky a jejího předsedy Andrej Babiš?

To je právě to, co mě nejvíce zaráží.  Babišovy noviny otisknou článek pana kolegy z Jablonce. Ve stejný den se objeví od STEM volební průzkum a ještě, aby toho nebylo málo, na Aktualně.cz se týž večer můžeme podívat na reportáž pana podnikatele Kania. Ten hned v úvodu říká, že si máme počkat na plánované zveřejnění tzv. Vize 2030, ale že, bohužel, neměl možnost k tomuto projektu přispět, byť měl zájem. Já mám naprosto odlišnou zkušenost. Jsem členkou TOP 09 od března 2010, to znamená téměř od jejího vzniku. Už od té doby jsem byla stranou „bombardována“ různými e-maily. Od nabídek TOPAZu na konference, na vzdělávací akce, přes dotazníky s otázkami na mé zaměření i profesi. Na portálu MYTOP 09 má každý člen možnost psát, diskutovat a přispívat svými znalostmi, zkušenostmi k aktuálním tématům. Samotní poslanci nám zasílají svoje dotazníky. Něco jako průzkum mezi svými. Pobídek k nápadům bylo a je až až.

Výzvu pana kolegy z Jablonce nad Nisou vnímám velice negativně. Řešit mediálně vnitrostranické záležitosti považuji za neférové. Navíc se mě osobně dotklo, že pan kolega tímto nepřímo paušalizuje regionální organizace a dopředu uvádí, kdo se asi přidá a kdo už se přidal. Skutečnost, jak je mi známa, je taková, že kromě Semil zatím jiná organizace žádné usnesení nepřijala a do naší regionální organizace Mladá Boleslav nepřišlo ještě vůbec nic. V médiích se objevila informace, že Praha-východ podpoří celé toto „spiknutí“. Ale díky aktuálním informacím přímo od předsedy regionální rady Prahy-východ mohu tuto fámu vyvrátit. Praha-východ se od výzvy pana Pošmourného a spol. distancuje. Navíc článek v médiích postrádá jedno základní pravidlo – pokud chci změnu, nabídnu adekvátní náhradu a nebudu vykřikovat „A“ aniž bych řekl „B“. Výsledkem toho může být cílené oslabování strany před parlamentními volbami.

Anketa

Ve které partaji budou nejvíc naštvaní z výsledků sněmovních voleb?

3%
35%
0%
0%
52%
0%
0%
0%
6%
hlasovalo: 4743 lidí

Předseda krajské organizace Pošmourný tvrdí, že někteří členové chtějí stranu opustit kvůli chování a vystupování vedení, především předsedy, který podle něj žije v bublině hlavního města. Ale to je hodně obecné tvrzení. Víte, co jablonečtí straníci skutečně vedení strany vytýkají, co jim vadí? Nebo jde ještě o frustraci z neúspěchu strany v podzimních krajských volbách? Jeden průzkum nemůže mít takový vliv, zvlášť když hned vzápětí byly zveřejněny další, například CVVM, kde má TOP 09 osm procent.

Vnímám to jako frustraci z podzimního volebního neúspěchu strany. Jsou města, kde jsou voliči stejně jako všude jinde, mladí, staří, sociálně slabší i silnější. Volební úspěchy se ale odvíjejí od konkrétních lidí, kteří v daném městě stranu zastupují. Na Mladoboleslavsku je toho důkazem třeba Bakov nad Jizerou, který díky svému starostovi panu Šimáněmu byl opravdu velice úspěšný. A jeho volební výsledek je pro mě důkazem toho, že politika se dělá odspodu. A pokud místní organizace prostě nemají chuť a energii pracovat, musí se to zákonitě projevit ve volebním výsledku. My oslovujeme voliče v místě našeho bydliště. V místě, kde sami žijeme, kde vychováváme své děti. Tady je podle mě nutné začít a budovat základní kameny strany u nás samotných.

Kritika  vedení, které nám před lety dalo jistou značku, a my se pod ní schovali, mi v tomto ohledu přijde kontraproduktivní. Já vstupovala do strany, kde byl Miroslav Kalousek prostě ten, kdo nás chránil. Strana mi dodávala jistotu, že se zde spojuje statečnost,  inteligence a morální kredit. V době, kdy se Karel Schwarzenberg vzdal vedení strany, nastala přechodná doba, se kterou se musíme umět vyrovnat. Podlé mého není problém v samotném Mirku Kalouskovi, i když připouštím, že někdy by své chování mohl trochu zjemnit, také vnímám někdy až přílišnou tvrdost a neústupnost pana předsedy. Ale je nutné podotknout, že bez těchto, pro někoho negativních vlastností, bychom tuze rychle byli rozpuštěni a zkanibalizováni ostatními stranami, hnutími apod.

Jana Valentová, předsedkyně TOP 09 Mladá Boleslav

Jaká nálada vůči vedení panuje ve vaší organizaci v Mladé Boleslavi, kde se objevily také spory v souvislosti s rebelií jednoho z vašich členů, který je stále ještě díky TOP 09 náměstkem na mladoboleslavské radnici i krajským funkcionářem, byť byl ze strany vaší organizací vyloučen?

Naše regionální organizace je stabilní. V pondělí 23. ledna proběhl volební regionální sněm, na němž jsem byla zvolena předsedkyní regionu. Poprvé v historii těchto sněmů jsme zaznamenali malou kuriózní situaci. Hostů z celé středočeské organizace TOP 09 bylo více než vlastních delegátů.  A přitom z devatenácti delegátů se jich zúčastnilo šestnáct. To je další důkaz velkého zájmu spolustraníků o současnou situaci.

Mladoboleslavská organizace už je na tom o něco hůře. Stálý vliv našeho bývalého člena, který je náměstkem na mladoboleslavské radnici i krajským funkcionářem díky TOP 09, na nově zvolený městský výbor v Mladé Boleslavi těsně před jeho odchodem, nám komplikuje situaci a vytváří komunikační bariéry. Není možné dlouhodobě pracovat za stálého vměšování pana Marka, který hrubě porušil stanovy, a přesto chce být nadále součástí a středem dění v městské organizaci v Mladé Boleslavi. A dokonce žádal podporu pro svoji účast na regionálním sněmu. Trochu schizofrenní situace, tu musíme nutné řešit.

Považujete v této chvíli, pár měsíců před sněmovními volbami, za dobré pro TOP 09, kdyby se začala zmítat v nějakých vnitrostranických sporech a hledání nového vedení, když sama vidíte, jak mohou rozbroje rozklížit organizaci strany?

Vůbec by to nebylo dobré. Naopak je třeba stranu stmelit napříč regiony. Moje zkušenost je v tomto ohledu pozitivní a sama jsem si jako řadový člen vyzkoušela, jak se dokážeme podílet na různých akcích, které nám pomáhají k vzájemnému seznámení. Chceme být týmovými hráči, musíme tedy o sobě vědět, znát se, věřit si. Právě na vzájemné komunikaci a důvěře bych stavěla.

Šéf liberecké krajské organizace v Babišových médiích prohlásil, že očekává, že se k jeho výzvě připojí Českolipsko, Vysočina a Středočeský kraj. Jak se k tomu postaví organizace v Mladé Boleslavi, odkud pochází jeden ze středočeských členů TOPky, kteří navzdory postoji krajské organizace ve středních Čechách vstoupili do krajské koalice s hnutím ANO a ODS? Připojíte se?

Prohlášení šéfa liberecké organizace je pro nás novinkou a dodnes k nám žádná výzva nedošla. Naše regionální organizace se jí bude samozřejmě zabývat, pokud k nám dorazí, ale už teď si dovolím tvrdit, že by takovéto usnesení nemělo projít. Před pár dny jsem byla zvolena předsedkyní regionální organizace a byl znám můj nesouhlas s postupem pana Marka při krajském vyjednávání. Kdyby se nyní členové přiklonili k těmto lidem, jednali by v rozporu se svým rozhodnutím při volbě předsedy.

A zcela nedávno si měli možnost s předsedou strany popovídat. Týden před sněmem totiž přijel do Mladé Boleslavi na moje pozvání předseda strany Miroslav Kalousek. Vnitrostranické diskuse se zúčastnilo kolem třiceti členů a probrali jsme všechna možná témata. Pak si ještě předseda strany několik hodin povídal v místní hospůdce s obyvateli Mladé Boleslavi. Proto si nemyslím, že Miroslav Kalousek žije v nějaké „pražské bublině“, jak tvrdil v médiích šéf liberecké krajské organizace Petr Pošmourný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…