Společnost štěpí vláda, která uráží své občany, vzkazuje poslankyně Maříková. Také o vrchnim cenzorovi a aktivistické ČT řekla své

19.11.2022 23:59 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Veřejnoprávní média přestala plnit svou roli, stal se z nich aktivistický spolek, který projevuje své názory. A v některých případech se nemůžeme bavit ani o nestrannosti redaktorů,“ říká poslankyně SPD Karla Maříková.

Společnost štěpí vláda, která uráží své občany, vzkazuje poslankyně Maříková. Také o vrchnim cenzorovi a aktivistické ČT řekla své
Foto: Archiv Karly Maříkové
Popisek: Poslankyně SPD Karla Maříková

Jak jste strávila státní svátek 17. listopadu?

Pracovně, doma na Karlovarsku. Uctění památky Mezinárodního dne studenstva, tedy 17. listopadu, nebývá v Karlových Varech ani v Ostrově kde žiju, velkou záležitostí. Letos tomu nebylo jinak. Uctění památky probíhá v Karlových Varech před kinem Čas na třídě T. G. Masaryka. V rámci pietního aktu tam lidé zapalují svíčky.

17. listopad 1989 byl dnem, kdy mnoho Čechoslováků zvonilo klíči mimo jiné za svobodu projevu. Kam jsme se v tomto ohledu za 33 let dostali?

Vrátili jsme se zpět – dnes totiž může být člověk za nepohodlný názor potrestán a to, že tak Ministerstvo vnitra chce činit i do budoucna, potvrzuje návrh zákona, který připravilo pod vedením Víta Rakušana (STAN), jehož záměrem je umožnit v rámci vládního boje proti tzv. dezinformacím a manipulacím zablokování některých informačních zdrojů. Omezení svobody projevu a svobody slova cenzurou je přitom v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. Připomeňme si dobu covidu, kdy samo Ministerstvo zdravotnictví šířilo nepravdivé informace. Potrestala by vláda v takovém případě i své ministerstvo?

Vláda nás akorát utvrzuje, že weby, které společnost CZ.NIC na pokyn vlády v únoru zablokovala, tak činila nezákonně. Společnost proto také weby později odblokovala, jelikož původně reagovala na tlak vlády bez soudního rozhodnutí nebo příkazu policie.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…