Stalin byl velký vůdce, Západ chce zabít Rusko. To tvrdí demokratický stalinista. Čtěte, ale bděte

09.05.2020 20:50

RUSOVÉ V ČESKU Demokratický stalinista. K tomuto slovnímu spojení se hrdě hlásí ruský léčitel a spisovatel Igor Saveljev, který v roce 2016 získal české občanství, přičemž mu u nás vyšlo oficiálně již sedm knih. Jeho názory ohledně Sovětského svazu, Josifa Stalina či Ruska působí v Česku jako by byly z jiného světa, kdežto v Rusku jsou velice časté. Proč je tomu tak? To se snad dozvíte v tomto rozhovoru o „demokratickém stalinismu“.

Stalin byl velký vůdce, Západ chce zabít Rusko. To tvrdí demokratický stalinista. Čtěte, ale bděte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Léčitel v důchodu a spisovatel Igor Saveljev

Před pětasedmdesáti lety skončila nejkrvavější válka v dějinách lidstva. V čele Sovětského svazu stál Josif Vissarionovič Stalin. Co pro vás znamenal?

Byl to veliký vůdce Sovětského svazu. Vítěz nad Hitlerem a osvoboditel Evropy. Strůjce nové ekonomické společnosti, rozvoje průmyslu a zemědělství. Stalin byl moc dobrý i jako běžný občan. K ostatním se choval velmi přátelsky.

Setkal jste se s ním někdy?

Ne, to ne. Nicméně jsem toho o něm dost nastudoval, povídal si s jeho spolupracovníky. Ostatně v Česku vyšla v nakladatelství Naše vojsko má kniha Vražda velkého vůdce, kde jsme spolu s dalšími autory dospěli k mínění, že byl otráven. Také jsem vlastním nákladem vydal jeho krátkou biografii.

V Rusku je Stalin hodnocen spíše pozitivně a stále se umisťuje na předních místech anket typu největší historická osobnost. V Česku jej bereme sice jako jednoho z vítězů nad nacistickým Německem, ale také jako diktátora, který poslal na smrt miliony svých spoluobčanů. Co vy na to?

Ano, vím. Že NKVD střílela lidi na jeho vlastní příkaz, že je posílala do gulagů, že může za hladomor na Ukrajině a tak dále. Jenže to jsou samé lži, které si tady tak často opakujete, že už se staly pravdou. Nejvíce takzvaných nepřátel lidu poslal na smrt Nikita Chruščov a Robert Ejche. Vždyť bylo zabito více komunistů blízkých Stalinovi, než „leninovců“.

V Ruském impériu docházelo k hladovění cyklicky jednou za deset až patnáct let. Viděl jsem to po válce, kdy lidé v ruských městech neměli co jíst a žebrali o chleba. Ale Stalinovi tohle nelze vyčítat. Sám vždy hovořil o tom, že by si SSSR měl udělat patřičné zásoby potravin na období sucha. Měl promyšlenou taktiku.

Jeden český boxer mi říkal, že Stalin vykrádal v Gruzii vlaky. To jsem slyšel poprvé. Pořád se spekuluje, že vykrádal banky a pošty, ale není to dokázáno. Píší, že měl jen 160, přitom měl 174 centimetrů. To, co se dnes říká a píše o Stalinovi, je z devadesáti procent lež. Třeba Alexandr Solženicyn je velký lhář. Nikdo ze Stalina neměl strach. K lidem se choval dobře.

Opravdu žijeme každý v jiném světě. Ty lži, jak vy říkáte, jsou dokázány jako pravda mnoha i ruskými historiky. Nicméně, obraťme list. Jak jste se stal demokratickým stalinistou?

Když mi bylo osmnáct, studoval jsem v prvním ročníku Moskevského institutu neželezných kovů a zlata. Byl to rok 1956. Pozvali nás do jedné učebny a tam nám ze sešitu v rudé plastové obálce začal jeden muž číst z projevu Nikity Chruščova Kult osobnosti a jeho důsledky z uzavřeného jednání dvacátého sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu. Udělalo se mi z toho nevolno. Vždyť jsem měl ještě v čerstvé paměti, jak lidé skákali a křičeli: „Dlouhý život soudruhu Stalinovi!“ Proč tuhle kritiku nevytáhli v době, kdy ještě žil? Tehdy jsem ještě nevěděl, že ho otrávili. Pak jsem ho alespoň viděl v mauzoleu. Nejsem diplomat, takže jsem vstal a prohlásil: „Chruščov je zrádce!“ Na to konto mi někteří odvětili: „Tebe by Stalin nechal zastřelit jako prvního!“ Zmohl jsem se jen na reakci: „Mě by nezabil!“

Stalina si nesmírně vážím. Když žil, tak byl Sovětský svaz nejvíce demokratickou a svobodnou zemí na světě.

Osobně si myslím, že slovní spojení „demokratický stalinista“ je stejný nesmysl jako třeba „nacistický sionista“...

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
Ne, ne a ne. Na konci roku 1936 byla přijata sovětská ústava, kterou často přezdívají jako „Stalinova ústava“. Byla to nejpokrokovější a nejdemokratičtější ústava té doby. Ostatně i Michail Gorbačov se jí nechal inspirovat.

Jenže nebyla prakticky dodržována...

To je pravda, ale za to přeci nemohl Stalin. Když komunisté v různých oblastech a městech zjistili, že by neprošli volbami, začaly problémy a šlo to k ledu.

Takže kdyby byl Sovětský svaz přetrval, mělo by se lidstvo lépe?

Ano. Byl by nastolen komunismus a lidstvo by se mělo mnohem lépe. Vždyť posledních deset let se třeba v Německu vedou diskuse o tom, že cestou z finančních krizí je komunismus. Začali opět vydávat Marxe a Lenina. Pravda, Stalina ještě ne.

Proč jste se nikdy nestal komunistou, když komunismus tak velebíte?

V té době, kdy jsem se mohl stát komunistou, jsem právě zažil znechucení ze soudruhů, kteří nejdřív před Stalinem skákali nadšením, a pak ho zradili. Navíc do KSSS se tehdy vstupovalo hlavně kvůli kariéře, a ne z idealismu. A kariéru jsem měl i jako nekomunista celkem slušnou.

Odkud vlastně ze Sovětského svazu pocházíte a jak jste vyrůstal?

Narodil jsem se na konci roku 1937 v předhůří Altaje na jižní Sibiři. Táta byl důlním inženýrem a tam se těží wolfram. Když jsem byl malý, bral mě na šachtu. Pak jsme dlouho žili v Čitské oblasti, protože tam se zase těžil molybden. V roce 1952 otce převeleli do Moskvy. Nejdřív jsem studoval na Moskevském institutu neželezných kovů a zlata, jak už jsem uvedl, a později na Moskevském leteckém institutu. Jako inženýr ekonom jsem pak sháněl dodávky pro letecký průmysl.

Jak jste v sobě objevil léčitelské schopnosti?

Anketa

Je prezident Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 17967 lidí
Je to spojené s ekonomikou. Jako pes jsem totiž dokázal vyčichat různé krádeže ve státních podnicích. Uvědomil jsem si, že mám určité schopnosti, ale myslel jsem, že je má každý. Medicínu jsem nikdy nestudoval, ale cítil jsem různé nemoci a po konzultacích s lékaři bylo zřejmé, že jsem je cítil správně. Bioenergetika. Přes známé v Česku jsem zde získal pracovní povolení a roku 1998 se sem přestěhoval. Měl jsem mnoho diplomů a dokladů, které se týkaly mých úspěchů v léčitelství. Takže jsem pak pracoval na Poliklinice Lípa na Nových Butovicích. Třikrát týdně jsem docházel do ordinace. Mou klientelou byli Češi, Němci a ruskojazyční.

Co s pacienty děláte?

Přijdete ke mě a sdělíte, jaké máte problémy. A já napíšu na papír, co všechno u vás vidím. Nicméně teď, jako důchodce, už ordinaci nemám, pracuji po Skypu.

Vraťme se ale k hlavnímu tématu, tedy na východ do Ruské federace. Jak vnímáte prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina?

Velmi negativně. Já ale bydlím tady, on vládne v Rusku, tudíž bych ho neměl hodnotit tak příkře. Podle mě je jeho největší chybou, že podporuje spekulativní ekonomiku. Proto velice podporuji hospodářské sankce proti Rusku, protože jsem si jistý, že mu v konečném důsledku pomohou. Kvůli nim se totiž dostanou na nohy ruský průmysl a zemědělství.

Sovětský svaz byl téměř soběstačný, kdežto zhruba za Leonida Iljiče Brežněva začal zakrňovat. Prodával nerostné suroviny a za hranicemi kupoval hotové výrobky, techniku a tak dále. Přestával sám vyrábět. A to trvá dodnes. Asi mohu Putinovi poděkovat za to, že vrátil Krym Rusku.

Ostatní svět to ale neuznal a Rusy na Krymu bere stále jako okupanty...

Víte, to je politická hra. Všichni ti ukřičení ukrajinští státníci vám v soukromí řeknou, že vědí, že Krym byl vždy ruský, ale slova o okupaci jsou součástí jejich kritiky Ruska. O mně tady napsali, že si myslím, že vrácení Krymu do lůna Ruska je největší událostí za pětatřicetiletou historii ruskojazyčného světa. A byla to kupodivu pravda.

Neměl jste někdy s ventilováním takhle kontroverzních názorů problémy?

Víte, z těch lidí, co znám a mají plná ústa demokracie, jsem největším opravdovým demokratem. Ale kvůli obhajobě Stalina mi někteří přisoudili plány, že bych nejradši z Evropy udělal jeden velký gulag. Idioti. Vždyť jsem byl do šedesáti let vegetarián. Nedokážu zabít ani slepici. Na Sibiři jsem totiž hodněkrát viděl, jak zabíjejí zvířata, a zhnusilo se mi to.

Kdo o vás napsal, že chcete mít Evropu plnou pracovních táborů?

Provokatér Alexej Kelin. (Dřívější dlouhodobý zástupce ruské menšiny v Radě vlády pro národnostní menšiny. Pozn. red.) Je to rusofob a čechofob. Hodně jsem s ním bojoval. Házel hodně špíny i na Českou republiku. Sovětský svaz kritizuje, přitom byl jeho donašečem.

Nicméně rusofobie se dnes v Česku docela silně rozvíjí. Co s tím?

V roce 2007 jeden idiot vydal v ruštině i v češtině článek s titulkem „Jsme Rusové, musíte nás za to milovat!“ Opravdu jsem se na něj rozkřikl s tím, s kolika promile to napsal. Nebyl to Rus, ten by totiž takovou blbost nikdy nenapsal. Nicméně podle mě mají největší vinu na rozlézající se rusofobii samotní Rusové, kteří slouží Západu a jeho propagandě. Hlavní cíl Západu je rozbít či zrušit Rusko. Zabít Rusko. Rusko je bohaté na nerostné suroviny, má krásnou přírodu a je obrovské, tak proto.

Sovětský svaz chtěl mimo jiné zničit „socialismus s lidskou tváří“, který se v Česku těšil velké podpoře obyvatelstva. Pak ale roku 1968 přijely tanky...

Příčina roku 1968 a invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa je opravdu v Sovětském svazu. Když Češi vstupovali do bratrského svazku se Sovětským svazem na věčné časy v roce 1948, vládla tam jiná komunistická strana než v roce 1968. U moci byl Brežněv. Kdyby vládl Stalin, žádná invaze by se nekonala. SSSR za Stalina vyprovokoval jen válku s Finskem, ale to už se vědělo, že Hitler zaútočí, takže Sověti chtěli mít hranice dál od Leningradu. Stejně nevyhráli.

Ruská vyjádření ohledně invaze roku 1968 dost příkře kritizuje prezident Miloš Zeman, a to má s ruskými politiky nadstandardně dobré vztahy...

Zeman je obdivuhodný evropský státník. Stejný patriot jako Václav Klaus. Andrej Babiš se mi nelíbí, protože jeden den skáče tak a druhý den jinak. Podle toho, jak se mu to hodí. Nicméně kvůli jeho spojenectví se Zemanem jsem roku 2017 volil ANO.

Koho jste volil před dvěma lety v Rusku za prezidenta?

Já opravdu Putina nerad, takže jsem volil kandidáta komunistů Pavla Grudinina. Ostatně Dmitrije Medveděva jsem na postu premiéra přímo nesnášel. Pro Rusko neudělal vůbec nic a taky mluvil hloupě o Stalinovi. Ten nový, Michail Mišustin, se mi líbí mnohem více.

Jak jste přijal změnu náměstí Pod kaštany před ruským velvyslanectvím v Praze na náměstí Borise Němcova?

Sledoval jsem Němcova už od mládí a upřímně jsem ho nesnášel. Už od pohledu mi byl nesympatický. O mrtvých se má mluvit jen dobře, ale já to říkal už v době, kdy ještě žil. Byl fyzik, byl skromný, nebyl hloupý, dobře hrál karty. A pak přišel do politiky a myslel si, že bude po Borisi Jelcinovi prezidentem. Nicméně neměl žádný politický program, jen stál a křičel proti Putinovi.

Ostatně v celém světě je dobrých politiků jako šafránu. Budete se divit, ale pro mě jsou asi největšími politickými osobnostmi Evropy Zeman s Klausem. Vždyť Merkelová, Macron a další, to jsou všechno takoví výhybkáři. Dnes řeknou to, zítra zase něco jiného.

V jakých barvách tedy vidíte budoucnost Evropské unie, když za její největší politické osobnosti považujete pány v již dost pokročilém věku?

Budete se divit, ale ne až tak úplně černě. Z Evropy vzniklo EU, což je takové SSSR, ale s mnoha problémy. Například, že v ní jsou politicky sdruženy státy s různým stupněm rozvoje. Měly by být sdruženy, ale spíše na ekonomické bázi. Česko by nemělo tak rychle zahazovat svou nezávislost. Je zde hodně talentovaných lidí. Česko miluji jako krásnou ženu, a k Německu mám vztah jako k hrubému muži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…