Stanislav Křeček jasně o uprchlících: Hrozí zhroucení Evropy. To není běžná migrace, to je stěhování národů. Nemůžeme řešit problémy všech chudých světa

04.06.2015 7:12

V rozhovoru ParlamentníchListů.cz zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček zhodnotil plán Evropské unie na kvóty, jimiž chce mezi jednotlivé státy Evropy přerozdělovat migranty. Přitom se z mnoha úhlů podíval na to, proč vlastně lidé ze svých domovů hromadně prchají. „My jim ale jen obtížně můžeme pomoci obvyklými schématy, jako jsou humanismus či milosrdenství. Jde totiž o hlubší problém,“ řekl k tomu kromě jiného Křeček.

Stanislav Křeček jasně o uprchlících: Hrozí zhroucení Evropy. To není běžná migrace, to je stěhování národů. Nemůžeme řešit problémy všech chudých světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Jak se díváte na problém s imigranty, kteří ve velkém zaplavují Evropu?

Je to zcela nový jev v evropské realitě, ale my jej obtížně můžeme řešit obvyklými schématy, jako jsou humanismus, milosrdenství, pomoci uprchlíkům a podobně. To není situace, která by odpovídala těmto heslům. Jde totiž o určitý zvláštní typ stěhování národů, kdy část jich sice prchá před válkou, ale druhá část před obrazem světa, který v těchto zemích je. Tam se totiž jejich život dostal už do takové situace, kdy lidé v tamních podmínkách prostě již žít nechtějí a chtějí jít za lepším.

Dá se říci, že se celý svět dramaticky změnil. Propast mezi bohatým severem a chudým jihem se totiž ještě více prohloubila a namísto toho, aby se rozvojové země dostávaly na úroveň bohatých států, se naopak ještě více rozevírají nůžky mezi chudými a bohatými. Právě příliv uprchlíků nám tento jev dokazuje stále více a ve světové populaci je ještě patrnější, jak se lidská společnost rozpadá na chudé a bohaté. Chudí se přitom se svou situací nechtějí smířit, ale řešením přece nemůže být to, že vytvoříme nějakou novou Evropu pro tyto lidi. Je třeba najít nová řešení, což – jak už jsem řekl – nejde nahradit běžnými postuláty o milosrdenství a o humanitě. Musíme se také ptát, zda je vůbec chtěné, aby polovina světa mířila do vesmíru, ke hvězdám, a měla takovou míru technického pokroku, se kterou jsme dennodenně konfrontováni, a druhá polovina světa upadala do nejhorší bídy, jaká je možná, a do nedostatku základních životních potřeb. Toto vše ale nelze úvahami o milosrdenství a pomoci bližnímu řešit.

Měla by Česká republika přistoupit na kvóty pro uprchlíky, které připravuje Evropská komise? Je to podle vás správná věc?

Je to okamžité řešení politiků, kteří musejí řešit okamžitou situaci, jak pomoci konkrétním osobám, i když základní problém to samozřejmě vyřešit nemůže. Je to jenom krátkodobé a dočasné řešení. Může to ale vyřešit momentální situaci lidí, neboť se zdá logické, že nemohou všichni zůstat v jižní části Itálie. Musíme si také uvědomit, že jsme v schengenském prostoru, takže imigranti mohou cestovat i jinam. Že by ale nějaké kvóty vyřešily křesťanské milosrdenství, nad tím bychom se museli zamyslet stejně jako nad otázkou, jaké je vlastně postavení a směřování lidstva, neboť problém chudých a bohatých se nám nyní ukazuje v plné nahotě.

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Jak by podle vás měla Evropská unie problém s imigranty řešit?

Evropská unie by podle mě měla problém odmítnout, neboť nemůže přijmout takové množství lidí. Jak už jsem řekl, kvóty to pak nevyřeší vůbec. Problém by se měl řešit na místě, tedy v konkrétních zemích, i kdyby se k tomu použila ozbrojená moc. Tedy umožnit trpícím lidem rozumné přežívání v jejich domovině. Jde totiž o to, že by beztak i v Evropě přežívali na okraji společnosti. Evropa prostě nával uprchlíků vyřešit nemůže, je to otázka globální a nebude jim pomoženo tím, že se jim umožní, aby se přestěhovali jinam.

Jenže ti lidé prchají i před hrozbou Islámského státu, neboť tam jim hrozí smrt. Podle mnohých názorů by se řádění IS zabránilo jedině vojenskou mezinárodní intervencí. Souhlasíte s tím?

Má-li to tyto důsledky pro Evropu, tak to také musí Evropa řešit. Jenže si musíme uvědomit fakt, že by se Islámský stát neudržel bez podpory místního obyvatelstva, bez akceptace určitou částí společnosti. Evropa ale musí odmítnout, aby se to řešilo na její úkor. Nakonec nebudeme totiž schopni pomoci nikomu a úroveň Evropy se prostě zhroutí. To není o tom, že bychom chránili dobré bydlo a nechtěli pomoci potřebným, ale nakonec bychom totiž došli do bodu, kdy nebudeme schopni pomoci nikomu, a světový pořádek se vyčerpaností prostě zhroutí. Evropa si ale musí udržet svou akceschopnost, svou úroveň. Nejprve si musíme ujasnit, co máme udělat s těmi bohatými a chudými ve světě, protože to je ten hlavní problém. A chtít řešit problém Islámského státu a islámu nakonec s tím ani příliš nesouvisí.

Lze váš postoj chápat tak, že nepokládáte návrhy prezidenta Miloše Zemana, který již před časem vyzýval svět, aby na Islámský stát vojensky udeřil, za rozumné?

Jakkoliv to vypadá dobrodružně, tak se obávám, že dříve nebo později světovému společenství nic jiného nezbude. Ale musíme se vypořádat s tím, že podstatná část lidí tam tento systém akceptuje. To není proti vůli 95 procent obyvatel – my musíme pouze odmítnout, aby to zasáhlo do našich životů. Domnívat se ale, že ti lidé, co na území Islámského státu žijí, tam nyní nadšeně čekají na to, až vznikne v místě 27 politických stran a budou se tam konat svobodné volby, tak to je naivní myšlenka. To tam jejich systém nahradíme našimi problémy, se kterými si nevíme rady ani my? Rozvrácenou politickou situací? K onomu směřování, jaké naznačil v tomto pan prezident Zeman, patrně dříve nebo později dojde.

Do debaty o uprchlické krizi přispěl svým komentářem také redaktor Lidových novin Petr Zídek, podle něhož i po únoru 1948 od nás uprchlo asi 25 tisíc lidí, a naopak k nám v době socialismu přišli lidé z jiných států. Jen Řeků k nám přišlo přes 12 tisíc a od konce padesátých let se tady také odehrával masivní příliv zahraničních studentů.

Já jsem četl, co napsal, ale pan redaktor pravdu nemá. Jde totiž o něco úplně jiného. Dnešní situaci s migranty nemůžeme srovnávat s dobou roku 1968, kdy masivně Češi utíkali do Rakouska. Podobně po padesátém šestém roce prchali i Maďaři. To nemá nic společného s těmi dnešními uprchlíky, kteří utíkají buď před válkou, anebo před politickým pronásledováním. Nyní se prostě obrací světový pořádek a ten chudý jih, o kterém jsme si mysleli, že už se nám nikdy neozve, že už nikdy nezchudne, tak ten se nám vrací dokonce s ozvěnou. To je světový problém chudých a bohatých, jak jsem už o tom hovořil. To je úplně jiný svět, kdy přicházejí k nám úplně jiní lidé s jiným pohledem na svět, s jiným pohledem na základní hodnoty života a mají i jiný způsob řešení svých a světových problémů.

Myslíte si, že z komunity, která se do Evropy postupně nastěhuje, se budou generovat militantní agresivní skupiny a ty pak nejen že ohrozí náš kontinent, ale postupně jej ještě změní na jinou podobu a že prostě skončí stará „zlatá“ éra?

Určitě ano. Bude to změna nejen pro Evropu, ale i pro celý dosavadní světový pořádek. Evropa se ale možná nakonec ubrání. Musíme si však uvědomit, že to není jen běžná imigrace, na kterou jsme byli za celé minulé století zvyklí, ale že je to prostě něco úplně nového a že se nám v plné nahotě zjevil velký problém nerovnosti světa. Proto nám napřed musí být jasné, že musíme vyřešit onu nerovnost mezi bohatými a chudými. To není jen nějaké blábolení, neboť to ohrožuje základy lidské existence. Jsem v tomto ale optimista, ovšem mělo by se to vyřešit u nich na místě a v jejich zemích.

V ČR se proti kvótám razantně vyslovila organizace Islám v ČR nechceme, která je vedená Martinem Konvičkou. Toto hnutí kromě jiného sepsalo petici, jejímž cílem je podpořit vládu v odmítavém postoji vůči kvótám. Svůj petiční stánek měla organizace minulý týden rozložený v Olomouci, kde ale údajně na paní ve stánku zaútočila skupina arabských mladíků. Měla je rozzuřit kresba přeškrtnuté mešity a navíc Arabové měli paní říci, že je naší povinností přijmout u nás imigranty a že do pár let budeme všichni stejně jejich otroky. Co si o tom myslíte?

Že se takovéto hlasy ozývají třeba v mešitách ve Velké Británii – ale i jinde na světě – o nadřazenosti islámu, jako o jediné zjevené pravdě, tak to je jasné. To můžeme denně sledovat na sociálních sítích; téměř denně tam dá někdo nějakou ukázku o kázání v mešitách, jak to má být jinak, nežli chápeme my. Tomu bych ale nepřikládal žádnou velkou váhu. Já si myslím, že takto hodnotit islám nemůžeme. Je to totiž příliš utilitární, příliš politicky zaměřené na řešení nějakého drobného problému. Jenže onen problém je mnohem hlubší, mnohem širší a opakuji, že je to problém chudých a bohatých. Že radikální islám hlásá nadřazenost islámu, tak to je zcela běžné, ale žádný zvláštní význam bych tomu nepřikládal. Protože pokud se s tím nesveze zásadní konflikt mezi chudými a bohatými, tak to žádný dramatický ohlas ve vývoji mít nemůže.

Hnutí Islám v ČR nechceme hovoří o tom, že je nutné vyvolat referendum v otázce nuceného přijímání imigrantů. Myslíte si, že by referendum problém vyřešilo?

To v žádném případě ne! To není otázka pro referendum, nadto odpověď lidí by byla předem známa. Musíme řešit okamžitou situaci, tedy jak pomoci těm lidem, kteří už přijeli, jestli pomoc těm dalším znemožníme, anebo jak pro ně pomoc uskutečníme. Ovšem zásadním problémem je, proč se tak vůbec stalo, proč ti lidé utíkají a z jakého důvodu.

Bylo by podle vás vhodné uprchlíky vracet? Zpátky je nakládat do lodí?

To je třeba příklad Austrálie. Ta se rozhodla uprchlíky nepřijímat. Všichni uprchlíci, kteří připlují do Austrálie na člunu, budou prý posláni na Papuu-Novou Guineu. Papua-Nová Guinea na příjem uprchlíků dokonce dostala i nějaké finanční prostředky, jenže se děje i to, že tam nacházíme masové hroby uprchlíků. Takže takové řešení zřejmě není dobré. Asi málokdo má představu o tom, jak by se měl problém migrantů vyřešit, ovšem je zjevné, jakou cestou se to vyřešit nemůže. Nemůžeme se totiž tvářit, že jde o problém uprchlíků před válkou. Je to ale zásadní otázka dalšího vývoje Evropy. Podle mého názoru si prostě Evropa nemůže dovolit, aby vyřešila problém všech chudých světa, a pokud si toto neuvědomíme, tak denní řešení konkrétních věcí k ničemu nebudou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…