Starosta Ostrova: Jsem takový exilový sociální demokrat

09.04.2018 11:42

Starostou se stal Josef Železný (ČSSD) loni v dubnu. Jak hodnotí události posledního roku? Proč bylo odvolání jeho bývalého spolustraníka nezbytné a jak se projevilo na vztazích na radnici či uvnitř ostrovské sociální demokracie? Prozradil nám, jaké jsou jeho plány do budoucna. A vyjádřil se i k ukončení jednání o vládní spolupráci mezi ČSSD a ANO.

Starosta Ostrova: Jsem takový exilový sociální demokrat
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Je tomu již bezmála rok, kdy jste za poměrně dramatických a emocionálních jednání nahradil v čele radnice Pavla Čekana. Jak byste hodnotil váš první rok ve funkci? Co zásadního se za vašeho působení změnilo?

Než začnu odpovídat na vaši otázku, dovolím si opravit váš výraz „nahradil v čele radnice“. Na 3. řádném zasedání zastupitelstva města v roce 2017 mne zastupitelstvo zvolilo, ne „nahrazovalo“, starostou města Ostrov, poté kdy byl odvolán z postu starosty města Bc. Pavel Čekan. Jestli se jednalo o dramatická a emocionální jednání, toť otázka pohledu. Asi se shodneme na tom, že odvolání starosty v jakémkoli městě jakýmkoliv zastupitelstvem s sebou nese jisté emoce, a to jak pozitivní, tak i negativní. Záleží, kdo a jak takovéto nové okolnosti přijímá a koho se týkají. Navíc pan Bc. Pavel Čekan se těsně před lednovým zasedáním zastupitelstva města v roce 2017, kdy se dozvěděl, že nebude mít většinu na podporu vzniku nové společnosti, nechal slyšet, že toto chápe jako ztrátu důvěry a tímto skládá funkci starosty. No a pět minut před zasedáním lednového zastupitelstva města bez omluvy odešel.

Nyní k vaší otázce. Právě rozhodnutím zastupitelstva o odvolání starosty a o volbě nového starosty došlo k zásadnímu počinu mého starostování a to tím, že nedošlo k podpoře vzniku „soukromé“ společnosti, tzv. Myslivny s.r.o. založené městem.

U vzniku této nové společnosti bylo především sporné, zda by bylo možné ufinancovat investice spojené s rekonstrukcí stávajícího objektu na hotel a pivovar, a zároveň i samotný provoz tohoto hotelu a pivovaru. Za hlavní nedostatek považuji to, že v předloženém projektu, který byl zpracován poradenskou firmou, se nepracovalo s reálnými čísly, a to jak ve výši potřebných investic, tak i ve výši provozních nákladů. Lze říci, že předložený projekt nebyl projektem v pravém slova smyslu, a že se jednalo spíše o pokus či v lepším případě o jakýsi nástin projektu.

Byl jsem a stále jsem přesvědčený o tom, že tento projekt nebyl schopen od počátku své realizace sám sebe financovat a k tomu splácet úroky a úvěr, jehož výše nebyla dosud vyčíslena ani ve výkazu výměr (odhadem se pohyboval řádově v desítkách milionů). V tom případě následné splátky úvěru a úroků by muselo hradit město, coby majitel společnosti.

Dále bylo pro mne zcela nepřijatelné, aby doporučovaný jednatel měl uzavřenu mandátní smlouvu jen po dobu investičních prací, kdy by docházelo k čerpání úvěru a dnem kolaudace by mu tato smlouva končila a město by pohledávalo nového jednatele, který by na sebe převzal riziko splácení tohoto úvěru.

Dodnes nad takto postaveným projektem zůstává rozum stát a vyvstává otázka, zda se jednalo o amatérismus či naivitu, nebo o jasný kalkul a účelovost. Zajímavá je i ta skutečnost, že poradenská firma byla zároveň předem domluveným provozovatelem budoucího hotelu a pivovaru. Není to zvláštní? Tyto skutečnosti znepokojovaly nejen mne, ale i další dva členy ČSSD, kteří se spolu se mnou postavili proti tomuto nesmyslnému projektu, který by se bezpochyby dále nesl v trestněprávní rovině. Jsem jim za to vděčen, že v tak zásadní okamžik uměli říct své rozhodné NE, přestože si byli vědomi toho, že při autokratickém vedení místní organizace ČSSD silně narazí na odpor.

Takže, co se změnilo? Zachránili jsme tímto rozpočet města. Třebaže za pět minut dvanáct. Mandatorní výdaje města jsme museli těžce „osekat“ a nastavit rozpočet na současné finanční možnosti města, viz můj komentář k rozpočtu na rok 2018 na webových stránkách města (Slovo starosty). Bohužel v Ostrovské teplárenské, a.s. tato změna přišla pět minut po dvanácté. A já smekám před zaměstnanci teplárny a vedením společnosti v čele s Ing. T. Hrušovským, a nesmím také zapomenout na Dozorčí radu, kteří se s velkým nasazením snaží stabilizovat finanční situaci v této městem vlastněné firmě a napravit chyby, které zde vznikly.

Proč bylo podle vás z pohledu fungování města nutné navyšovat počet radních? A osvědčila se tato změna?

Ze zkušenosti z předešlých let, kdy vznikl problém tím, že při čerpání dovolených či onemocnění členů rady bylo ohroženo hlasování pro nízkou účast na jednání rady města. Radní města nejsou uvolnění členové rady a mají tedy své civilní zaměstnání. Při navýšeném počtu radních, kde je zastoupeno více politických stran, se také projevuje nový způsob jednání rady města, a to skutečně v duchu demokratického principu, kdy každý radní má právo se nejen vyjádřit, ale jeho názor je ostatními respektován a přihlíží se k němu při samotném hlasování. To je velký posun oproti minulosti, kdy byl prosazován autokratický způsob jednání.

Jaká na radnici nyní panuje atmosféra? Podařilo se vám zklidnit atmosféru v zastupitelstvu?

Myslím, že na radnici se situace takříkajíc zlidštila. Bývalý starosta Čekan si totiž vymiňoval kompetence nejen samosprávy, ale také státní správy a zaměstnavatele. Nebyl přístupný žádné diskusi, ať už ze strany tehdejší koalice a už vůbec ne ze strany opozice. Zasedání zastupitelstva města se stala hitparádou jeho dlouhých monologů.

Jste spokojen se spoluprací nové koalice, v níž je zastoupeno celkem pět subjektů?

Já jsem kandidoval s tím, že nejsem politik, ale hospodář. Takže názory koalice vnímám jako tvořivé myšlenky, které patří na stůl. Rád pracuji s kreativními lidmi i zcela odlišných názorů. Ale je třeba zdůraznit, že starosta není jednatel a ani není v roli nadřízeného či zaměstnavatele vůči ostatním zastupitelům.

Do jaké míry se vám daří plnit programové prohlášení?

Programové prohlášení je pro nás samozřejmě prioritní. Navíc již při jeho sestavování jsme se drželi zásady zmiňovat pouze takové věci, které nám finanční možnosti městské pokladny dovolí. To je dle mého jediný poctivý přístup, vše ostatní by bylo jen stavění vzdušných zámků. Tím, že u řady těch věcí sedím denně, tak pokroky vidím. A věřím, že moji kolegové také. Na závěr to ale vše samozřejmě musí posoudit voliči.

Co byste rád stihl ještě do konce volebního období?

Za koalici je to plnění rozpočtu, a právě programového prohlášení. A za mě je to snaha dále rozvíjet turistický ruch. Jsem přesvědčen, že máme turistům co nabídnout. Následně tímto nepřímo, ale účinně pomáháme drobným podnikatelům. A v neposlední řadě je to posílit patriotismus obyvatel města. To znamená seznamování se s historií města. Šlechtické rody, které zde žily a hospodařily, se významně podílely na historii Evropy. To zatím, bohužel, ví ve městě málokdo.

Jsem přesvědčen, že národ z nás dělá nejenom vyhraný fotbalový či tenisový zápas, ale i znalost vlastní historie, třeba i té lokální. Myslím, že máme být na co pyšní.

Jakou zpětnou vazbu máte od občanů? Jak změnu ve vedení města hodnotí?

Od podzimu pořádáme s místostarostkou a místostarostou města sezení s občany města. Snažím se navštěvovat společenské akce, na které jsem pozván. Bohužel na některé se musím omluvit pro návštěvu akce jiné. A také mám rodinu. Potkávám ve městě občany, kteří mne oslovují a vyjadřují mi podporu. Ale jsem si vědom také toho, že zároveň platí lidové moudro – „není na světě člověk ten...“

Budete se na podzim pokoušet obhájit mandát?

Nejste první, kdo mi klade tuto otázku. Nicméně jsem v posledních letech práci pro město zasvětil velké množství svého času a sil. Za tu dobu se nám podařilo mnohé, a to zvláště v oblasti cestovního ruchu a péče o památky. Některé naše projekty dokonce získaly celostátní uznání – to je případ bývalé železniční zastávky, kterou se podařilo zachránit před demolicí. Dnes je z ní turistické odpočívadlo a finalista celorepublikového kola soutěže Památka roku. Loni jsem například nechal zhotovit a spustit elektronický zápis do mateřských škol, po domluvě s řediteli ZŠ jsme spustili kurz sebeobrany v základních školách, atd.

Takže ano, ve své práci bych rád pokračoval, protože mi na rozvoji města záleží, ale vše se odvíjí od důvěry mých kolegů a občanů.

Podepsalo se odvolání vašeho předchůdce a později i jeho odchod z ČSSD na situaci uvnitř ostrovské sociální demokracie?

Ano, samozřejmě. Ale myslím si, že se stav zredukoval na opravdový tým. A to je to jediné správné, pokud chcete něčeho dosáhnout. Zůstali lidé, kteří to s budoucností města i sociální demokracie myslí opravdu vážně.  

Překvapilo vás aktuální rozhodnutí expředsedy ČSSD odejít z politiky? Jak byste ho jako politika hodnotil?

Je to jeho svaté právo. Myslím si, že pod takovým mediálním tlakem se nedá žít neustále. Mně vadilo a vadí (všeobecně) pokud se útočí na rodinu. Ty nechutné fotomontáže jsou za hranicemi slušnosti, zvláště pokud jste otec malých dětí. Hodnotit politika je asi jako odpovídat na jednu z vašich předchozích otázek. Člověk zkrátka nemá podklady, které vedou vládu k tomu či onomu rozhodnutí. Zbývá jen víra v to, že se snaží dělat to nejlepší. Pravdou je, že naše otevřená ekonomika v době globalizace těžko může hýbat světem. A tato vláda vznikla v době světové konjunktury. Ale také není pravda, že právě ta předešlá vláda úspěšně nastavila hospodářský růst. Toto chlubení ale asi patří do politiky.

ČSSD se rozhodla být v tomto volebním období v opozici. Vítáte toto rozhodnutí?

Mně na možné koalici nejvíce vadila případná jakákoliv podpora od KSČM. Nepatřím k podporovatelům spolupráce s touto stranou. Řekl bych o sobě, že jsem takový exilový sociální demokrat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…