Starosta Prahy 7: Věřím, že se pražská koalice osvědčí

14.05.2016 13:17

O obnovení pražské koalice, o řešení problematiky s osobami bez přístřeší nebo o záměru radnice vytvořit z městské části kulturní centrum Prahy. Nejen o těchto tématech jsme si povídali se zastupitelem města a starostou Prahy 7 Janem Čižinským (PRAHA 7 SOBĚ). Nepatrně v čase jsme se ale vrátili také k myšlence přejmenovat Hlavní nádraží na počest sira Nicholase Wintona. Proč od svého záměru ustoupil?

Starosta Prahy 7: Věřím, že se pražská koalice osvědčí
Foto: hns
Popisek: Jan Čižinský

Praha se po půlroce dohodla na nové koalici. Paradoxem je, že došlo s nepatrnými změnami jen k obnovení koalice původní. Byl tak z vašeho pohledu rozpad nezbytný? A proč pak trvalo tak dlouho se dohodnout?

Podstatné je, že se i v průběhu jednání o nové koalici práce na magistrátu nezastavila. Podařilo se nám dojednat řadu důležitých věcí. Zachránil se Libeňský most, reguloval se hazard, městským částem se snížila ztráta ve financování, připravila se dlouho odkládaná rekonstrukce populární Šlechtovky. Osobně mám velkou radost, že na magistrátu teď vzniká velmi kvalitní materiál ohledně kapacit mateřských a základních škol. Jsem za to všechno velmi rád a věřím, že takto úspěšně budeme pokračovat i nadále bez ohledu na dílčí personální změny v Radě hlavního města Prahy.

Podle čeho soudíte, že současná koalice vydrží do konce svého volebního období?

Složení Rady hlavního města Prahy považuji za funkční a věřím, že se osvědčí.

V jakém ohledu zaznamenala koaliční smlouva největší změny a jak jste spokojen s její finální podobou?

Koaliční smlouva je v zásadě stejná jako ta z počátku volebního období. Jak jsem již uvedl, jednotlivé body byly průběžně naplňovány, tedy je na co navázat.

Zásadním tématem nejen pro sedmou městskou část je mimo jiné otázka bezdomovectví, kterou ale podle vašeho názoru nelze řešit izolovaně pouze na úrovni městské části. Proto podporujete vznik sítě celopražských asistenčních center pro lidi bez domova, jež by pomohla řešit konkrétní kritické situace i dlouhodobé problémy. Jste optimista? V jaké fázi je záměr a jak se situaci snažíte řešit nyní v rámci svých možností?

Jsem v první řadě přesvědčen, že v naší společnosti by rozhodně nemělo docházet k tomu, aby lidé umírali na ulici. Celopražská centra pro lidi bez domova, která fungují na našem území, pro nás představují zátěž, nicméně věřím, že lidé rozumějí tomu, proč je takových zařízení zapotřebí. V Praze 7 jsme k této problematice přistoupili ještě z jiné strany. Snažíme se dávat bezdomovcům práci, což se především v oblasti úklidu docela osvědčilo. 

Po smrti Nicholase Wintona jste přišel s myšlenkou přejmenovat na jeho počest Hlavní nádraží. Je toto téma ještě aktuální? Jak to s vaším záměrem vypadá? A s jakou reakcí se vlastně váš záměr setkal u rodiny pana Wintona?

Musím říct, že skutečně obdivuji lidi, jako byli sir Nicholas Winton, Přemysl Pitter nebo Raoul Wallenberg. Jsem přesvědčen, že je zapotřebí si jejich jména a činy připomínat. Vyrozuměl jsem však, že rodina sira Wintona dává přednost spíše skromnějším vzpomínkám, a tak jsem tento nápad dále nerozvíjel.

Praha 7 spolu s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy počátkem března podepsala memorandum o spolupráci na vzniku kulturní a kreativní čtvrti. V první fázi společné práce odborníci z IPR Praha vytvoří analýzy potenciálu kulturních a uměleckých subjektů na Praze 7, sloužící k identifikaci příležitostí rozvoje kreativní čtvrti. Následně navrhnou pilotní model fungování. Kdy by se tak mělo stát, a co si od toho slibujete?

Předně bych rád uvedl, že projekt Art District 7 je dítětem mé kolegyně Hanky Třeštíkové, které bych za to chtěl moc poděkovat. Obecně jsme vycházeli z toho, že úloha městské části v oblasti kultury by neměla spočívat v pořádání velkých a nákladných akcí. V Praze 7 je velmi silné kulturní prostředí. Chceme podporovat přirozený rozvoj tohoto fenoménu a vytvářet vhodné podmínky pro to, aby naše městská část dokázala plnit roli kulturního centra Prahy. Na naplnění tohoto cíle se již průběžně pracuje. Pravidelně se setkáváme s kulturními aktéry, kteří v Praze 7 působí a na projektu se společně s námi podílejí. Připravujeme kulturní mapu Prahy 7, nové rozcestníky do ulic či jednotný přehled kulturních akcí, které se v naší městské části pořádají.  

Kde vidíte největší potenciál Prahy 7 nejen pro místní obyvatele, ale i pro turisty?

Ač jsem možná v tomto směru neobjektivní, Prahu 7 jednoznačně považuji za nejkrásnější část hlavního města. Lákadel pro turisty i Pražany je tu skutečně mnoho. Mohu zmínit velice oblíbenou Stromovku či Letenské sady s jedinečnými výhledy na Prahu, cesty zelení do Troji k zámečku a zoologické zahradě, dvě národní muzea, řadu galerií – počínaje těmi velkými a renomovanými, jako jsou Národní galerie nebo Dox, až po ty menší s osobitou atmosférou. Těch věcí by byla celá řada. Tím se opět vracím k projektu Art District 7, který je zaměřen na podporu a péči o to, co dělá naši městskou část jedinečnou.      

Hodně diskutabilní je stavba nové radnice na Praze 7.  V jaké fázi je aktuálně celý projekt?

Na projektu nové radnice nespatřuji nic diskutabilního. Skoncovali jsme s radnicí za 1,6 miliardy. Koupili jsme objekt za 91 milionů, přičemž náklady na rekonstrukci by neměly překročit 150 milionů. Nyní probíhá architektonická soutěž o novou podobu radnice s mezinárodní porotou. O soutěž je skutečně velký zájem. Do prvního kola se nám přihlásilo 70 architektonických ateliérů. 

Již více než rok trvají jednání mezi společností Lordship a městskou částí ohledně výstavby administrativního a obchodního komplexu Palác Stromovka v Holešovicích. Věříte, že se dohodnete? Jaký kompromis je pro vás přijatelný a na co naopak nejste ochotni za žádných okolností přistoupit?

Jednání s investorem stále pokračují. Podrobněji budeme celou záležitost komentovat až po jejich ukončení. Nicméně věřím, že se dohodneme.  

V jaké fázi je revitalizace vodních ploch a části zeleně ve Stromovce? A víte již, kdy by se mohlo začít i s plánovanou rekonstrukcí Šlechtovky?

Rekonstrukce rybníků ve Stromovce probíhá v režii hlavního města Prahy. Práce pokračují podle očekávání. Nyní probíhá ta pomalejší část, jelikož je třeba odvézt velké množství zeminy. Na rekonstrukci a rozšíření vodních ploch naváže celková revitalizace parkové části včetně dosadeb, obnovy cest a vybavenosti. Všechny práce by měly být hotovy na konci letošního roku. Ohledně rekonstrukce Šlechtovky jsem optimista. S hlavním městem jsme připravený projekt představili ve středu 4. května. Magistrát začíná soutěžit zhotovitele. Na celou akci jsou peníze, v roce 2018 budeme slavit 750 let od založení Stromovky a v témže roce jsou volby, do kterých se to dá stihnout.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…