Stát se nepostará. Důchodový systém je letadlo, trestá lidi za věci, které neovlivní, tvrdí anarchokapitalista Urza

08.02.2019 18:58

ROZHOVOR Drobní podnikatelé jsou EET šikanováni, tvrdí český průkopník anarchokapitalismu Urza. Česko považuje za úžasné a svobodné místo pro život, a to i díky unikátní české povaze. Otázku k tématu legalizace drog považuje Martin Urza za natolik komplexní, že čtenářům poskytl video s vlastní přednáškou, kde problematiku do hloubky rozebírá. Současný důchodový systém je podle Urzy obrovským letadlem, které lidi trestá za věci, které ani nemohou ovlivnit.

Stát se nepostará. Důchodový systém je letadlo, trestá lidi za věci, které neovlivní, tvrdí anarchokapitalista Urza
Foto: Z Urzova archivu
Popisek: Urza

Premiér Andrej Babiš i Ministerstvo financí tvrdí, že EET pomohlo zvýšit částku vybranou na daních. Proti tomu ostře vystoupili Piráti, podle kterých je metodika vlády k výnosu EET asi tak spolehlivá jako cucání z prstu. Jak se na EET díváte vy? Je přínosem? Narovnalo se podnikatelské prostředí? Nebo jde o šikanu drobných živnostníků?

Bez ohledu na to, zda pomohlo zvýšit částku vybranou na daních, o čemž lze polemizovat a nikdo to nemůže vědět s jistotou – zato můžeme s jistotou vidět, že Andrej Babiš chce zvyšovat daně, protože mu v době ekonomické konjunktury docházejí peníze – se jedná o šikanu drobných podnikatelů, a nejen drobných, byť na ty to samozřejmě dopadne nejhůře. Navíc celý princip EET je poněkud zvláštní: Člověk musí státu neustále preventivně dodávat data o tom, že neporušuje zákon, místo aby stát až v případě podezření dokázal opak.

Anketa

Udělal Zeman dobře, když blahopřál Juanu Guaidóovi k převzetí úřadu prezidenta Venezuely?

hlasovalo: 14871 lidí

Jste znám jako obhájce anarchokapitalismu, tedy zřízení, které podporuje maximální svobodu jednotlivce a co nejmenší roli státu. Známá americká neziskovka Freedom House zveřejnila každoroční žebříček měřící úroveň svobody v jednotlivých zemích. Česká republika pod Zemanem a Babišem si vysloužila skóre 91/100, o 3 body horší než Německo, ale o bod před Francií, o tři před Slovenskem a o pět před Spojenými státy. Jak vnímáte úroveň svobody v Česku vy?

Dlouhodobě tvrdím, že Česká republika je naprosto úžasné místo pro život. Úroveň svobody je tu v porovnání s ostatními státy velice vysoká; a pokud existuje něco jako „národní povaha“, tak Čechům jsou často věci prostě ukradené, což je dobré, protože nemají takové tendence zasahovat do cizích věcí (třeba v porovnání s Němci). Ačkoliv jsem v relativním porovnání s ostatními státy spokojen, samozřejmě mi vadí, že stát zasahuje do našich svobod v obrovské míře; a jen proto, že jinde je ta míra ještě vyšší, bychom se neměli přestávat snažit situaci zlepšovat.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navrhuje, aby zdravotní pojišťovny hradily až 90 procent ceny medicinské marihuany. Cena se nyní pohybuje kolem 180 korun za gram. Nepomohlo by ke zvýšení dostupnosti marihuany také její zlegalizování, které navrhují Piráti? A jak se obecně k otázce legalizace drog stavíte vy?

Statistici začali ve zprávě pro vládu apelovat, aby se věk pro odchod do důchodu zvýšil na 67 let. Nenárážíme zde už trochu na limity lidského těla? Je možné v takovém věku vykonávat některá fyzicky náročná povolání? A nebylo by spíše řešením zapřemýšlet nad alternativou k současnému průběžnému důchodovému systému? Jak by mohl nový systém vypadat?

Narážíme především na limity ekonomické a na to, že celý důchodový systém funguje jako letadlo, a nikdo s tím není schopen nic dělat. Když podobné pyramidové hry pořádá soukromá firma, stát to zakazuje, ačkoliv se v tom točí o mnoho řádů méně peněz a nikdo není k účasti nucen. Důchodový systém je největší legalizované letadlo vůbec, které má ještě navíc tu vlastnost, že se jej musejí účastnit i lidé, kteří nechtějí. Stát nám všem bere celý život většinu z toho, co vyděláme, aby se pak stavěl do role zachránce lidí, kteří nemají našetřeno na stáří! Ale jak by mohli mít, když jim stát tolik sebral? Nechme lidem jejich peníze a jejich odpovědnost; nenuťme je účastnit se něčeho, co z principu funguje na dluh. Má-li člověk svůj život ve svých rukou, pochopitelně může též selhat, ale mohl to alespoň ovlivnit. Současný důchodový systém však trestá lidi ne za jejich selhání, ale prostě za to, že v následujících generacích bude třeba méně lidí či méně pracujících, což jsou faktory, které jednotlivec prakticky nemá šanci vůbec ovlivnit.

Jde v případě důchodů a neustále rostoucího věku odchodu do penze jen o strach politiků, kteří si nechtějí rozhněvat své voliče?

Důchody jsou nejdražší položkou v rozpočtu. Věk odchodu do důchodu roste proto, že na ně prostě nejsou peníze. Politici nám nalhali, že stát se postará; jenže nepostará.

Od června začne platit novela insolvenčního zákona. Na oddlužení dosáhnou i ti, kteří nejsou schopni zaplatit ani 30 procent dluhu, výše dluhu není podstatná. Stačí, že budete splácet alespoň dva tisíce měsíčně a prokážete dobrou vůli dluh splácet. Je to podle vás spravedlivé? K čemu to povede?

Dluhy by se měly určitě platit; na druhou stranu jich spousta narostla kvůli neefektivnímu způsobu vymáhání zapříčiněnému špatnou legislativou. Je tedy určitě spravedlivé platit dluhy, leč není spravedlivé platit často nesmyslné částky kvůli tomu, že politici nemají žádnou reálnou zodpovědnost za zákony, které schvalují. Ostatně to, jak si lidé půjčují a za jakých podmínek, by politici neměli vůbec řešit, protože to není jejich věc. A k čemu to povede? K tomu samému, k čemu každá podobná legislativa – bude to zneužito v případech, ke kterým to vůbec nebylo zamýšleno; a často to nepůjde využít v případech, kde někomu ublížil přímo stát. Řešením ale není udělat ten zákon „lépe“ (protože to dopadne jako vždy), řešením je přestat zákonem regulovat každou myslitelnou oblast našich životů.

Premiér Andrej Babiš začal navrhovat zvýšení některých daní, odmítl zvýšení daňové slevy na poplatníka a už nechce obědy zdarma pro děti – znamená to, že rozdavačná rétorika vlády je u konce? Rozházela vláda v dobrých časech peníze, které spíše měla využít jiným způsobem?

Znamená to, že Andrej Babiš je mizerný hospodář, který není schopen vyrovnaného rozpočtu ani v dobách ekonomické konjunktury; a ještě horší to bude v době krize. To bylo pořád řečí o vedení státu jako firmy. Docela by mě ale zajímalo, co by řekl svým podřízeným v Agrofertu, kdyby v dobrých časech generovali ztrátu.

Blíží se volby do Evropského parlamentu, co byste si představoval jako dobrý výsledek? Posílení euroskeptiků? Nebo spíše mandát pro silnější integraci EU?

Brusel je další mocenské centrum, které na nás chrlí regulace. Na rozdíl od mnoha euroskeptiků-národovců si sice nemyslím, že čeští politici v Praze jsou lepší než ti evropští v Bruselu (domnívám se, že je to prašť jako uhoď), ale budu raději, když budou regulace přibývat jen z jednoho místa, než aby přicházely ze dvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…