Státní zlodějna, bída, mafie. Pravicový exposlanec, který bojoval s Dalíkem, otevřeně o dnešku

10.03.2014 4:41

ROZHOVOR Jak se dívá bývalý občanský demokrat, později člen Unie svobody Zdeněk Kořistka, který patřil mezi první oznamovatele korupce, na současnou politiku? V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil názor na situaci na pravici i důvod, proč se podle něj ODS z jedné z nejsilnějších parlamentních stran změnila v Poslanecké sněmovně na téměř bezvýznamnou partaj.

Státní zlodějna, bída, mafie. Pravicový exposlanec, který bojoval s Dalíkem, otevřeně o dnešku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek se ve sněmovně hlásí o slovo

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Co považujete v politice dnes za nejpodstatnější?

Já politiku pozoruji s nějakou nadějí, protože doufám, že současná vláda bude lepší než předchozí. Její první kroky se nedají hodnotit, zatím je u moci pár dní. Ale myslím, že by vládní strany měly urychleně řešit naléhavé věci, které občany nejvíc pálí: problémy s exekutory, sociální situace lidí na dávkách, řešení bydlení na ubytovnách, katastrofální životní úroveň většiny důchodců a samozřejmě nezaměstnanost. To je ovšem dlouhodobá záležitost…

Tyto problémy jsou ve vašem Moravskoslezském kraji asi hodně viditelné, protože ekonomická situace je tam kvůli velké nezaměstnanosti hodně složitá.

Určitě největším problémem v našem regionu je nezaměstnanost. Lidé nemají pravidelné příjmy a dostávají se do velkých finančních problémů, vede to k zadlužování, exekucím, které jsou podle mne zlodějnou posvěcenou státem. To, co se v této oblasti děje, nemá podle mne v Evropě obdoby. Jen se o tom pořád mluví, ale teď jsem si všiml, že když ve sněmovně někdo předloží jakýkoli návrh, který by exekuce řešil, nehledí se na to, jestli návrh řeší problém, ale na to, kdo návrh podal.

Copak se tohle v době, kdy jste byl poslancem, ve sněmovně nedělo? Taková praxe, že se posuzují návrhy podle toho, která politická strana je předkládá, nikoli podle toho, zda jsou kvalitní a potřebné, přece existuje už řadu let.

Anketa

Uvažujete o tom, že byste do Evropského parlamentu zvolili Jiřího Paroubka (NS-LEV21) ?

24%
76%
hlasovalo: 5326 lidí

Je pravda, že se to takhle dělá. Návrh, který podá jedna konkrétní strana, konkurenční strana zpochybní, řekne, že to má tyhle a tyhle nedostatky, a proto se připraví komplexní analýza, že se to musí řádně probrat, zhodnotit. A čas běží, než se návrh předloží znovu, uplyne třeba půl nebo tři čtvrtě roku, přitom by se situace, jaká je třeba u exekutorů, měla řešit ihned. Já myslím, že včera bylo pozdě. Každý den jsme konfrontováni s dalšími a dalšími extrémními případy nespravedlnosti.

V čem vidíte u exekucí nejtíživější problém?

Myslím, že myšlenka zavést soukromé exekutory byla dobrá, ale posunulo se to někam jinam, dneska se z toho stal fakticky byznys, některé advokátní kanceláře plus někteří exekutoři, to je dneska už mafie. Jsem přesvědčen, že by mělo dojít k razantní změně, aby jejich činnost byla více omezena. Exekutoři tvrdí, že oni navrhují nějaká řešení, ale sami proti svému byznysu nepůjdou. Takže je třeba udělat urychlené konkrétní změny stávajícího stavu nejdříve novelou a pak připravit nové fungování exekucí pod hlavičkou státu. Myslím si, že dnešní systém exekucí umožňuje obrovské nespravedlnosti a je zločinný. Měli bychom se vydat směrem, který je běžný v západní Evropě.

Vy jste byl známý tím, že jste jako jeden z prvních poukázal na snahu lobbistů napojených na ODS - Marka Dalíka a Jana Večerka – uplatit vás deseti miliony a postem velvyslance, pokud se připojíte k pokusu opozice sesadit vládu Stanislava Grosse. Cítíte dnes zadostiučinění, že ODS na podobné praktiky nakonec doplatila a ztratila důvěru voličů?

Nevím, jestli mám mít radost, že pravicová strana, nebo strana, která se tak definuje, skončila tak, jak skončila. Každopádně jsem byl chováním některých konkrétních lidí, kteří ODS vládli, ať už přímo ve volených pozicích, nebo byli jejich pravou rukou jako Dalík u šéfa ODS Mirka Topolánka, poškozen. Tyhle věci se velmi těžko odpouštějí, takže zadostiučinění, že tihle lidé už v politice nejsou, cítím. Ale oni se přesunuli jinam, dělají dobrý byznys, protože v době, kdy byli ve svých funkcích, se zajistili. I když byl Dalík obviněn, nic se neděje. Od jeho teatrálního zatčení a propuštění uběhlo už několik let. V mojí kauze to mělo v podstatě stejný průběh. Když to člověk sleduje, tak víru v potrestání těchto lidí určitě nemá.

Myslíte si, že ODS se z propadu voličských preferencí bude schopna vzpamatovat, když má v čele nového předsedu Petra Fialu, nebo už jí nedáváte příliš naděje na vzkříšení?

Já jsem se nedávno setkal s jedním současným členem ODS a on sám konstatoval, že dneska se v hospodě přiznat, že je členem ODS, znamená velké riziko. Protože lidé jsou na ně totálně naštvaní a ODS viní z toho marasmu, který je v politice, asi nejvíce. Nevím, jestli se bude ODS s novým vedením schopna ze svého chování, které mělo tyto důsledky, vzpamatovat. Já tomu tedy moc nevěřím, protože ji docela úspěšně nahrazuje v té části politického spektra hnutí ANO. Myslím si, že než by lidé šli za zprofanovanou značkou, budou raději volit novou značku, která zatím zprofanovaná není a je nějakou nadějí pro voliče.

I když vím, že vaše osobní zkušenost s ODS není nejlepší, neděly se podobné praktiky, které teď lidé vytýkají jen ODS, ve všech zavedených politických stranách? Neodnesla to ODS tak trochu za všechny?

Stala se symbolem korupčního jednání. Těch afér za posledních sedm let bylo tolik, že je lidé už přestávali vnímat, a když se díváme zpátky, z velké většiny se týkaly ODS, která takovéto prostředí nastavila a chránila ho. Lidé, kteří jsou stíháni v různých kauzách, byli z velké části navázáni na ODS. Bohužel nikdo nebyl do dnešních dnů odsouzen. Takže si nemyslím, že by se ODS stala obětním beránkem, ztráta důvěry je jen důsledek jejich jednání. Ale aféry a podezření z korupčního jednání zasáhly i jiné strany.

Vy věříte, že nová politická garnitura se oprostí od těchto politických praktik?

Nejsem vůbec idealista, ale zatím snad nějaká šance je, politici vládních stran jsou pod velkým mediálním i veřejným drobnohledem, každý špatný krok jim bude přičten k minusu. Takže si myslím, že si dají aspoň pozor a že se nebude krást tak bezostyšně, jako se kradlo za minulých vlád. Ta arogance moci, která tady byla, už přesahovala všechny meze, a proto výsledek hnutí ANO a Úsvitu byl takový, jaký byl. Ale znovu říkám, nejsem idealista…

Ale nemyslíte si, že místo důležitých věcí, které by se měly řešit, jako je třeba problém nezaměstnanosti nebo obrovské kompetence exekutorů, se poslanci zabývají malichernostmi, jestli se bude ve sněmovně podávat alkohol nebo ne? Já chci mít zákonodárce, kteří jsou svéprávní a sami vědí, zda, kdy a kolik alkoholu mohou vypít, a ne aby jim to musel někdo zakazovat jako dětem. Jak mám věřit, že budou neúplatní a zodpovědně zváží dopady zákonů, když sami sobě nevěří, že se ve sněmovně nezpijí pod obraz, pokud budou mít volný přístup k alkoholu? Je alkohol ve sněmovně podle vás opravdu tak zásadní problém, nebo se pití poslanců démonizuje kvůli několika provinilcům?

Nevidím to jako problém. Ale zákaz prodeje alkoholu ve sněmovně považuji za oprávněný návrh. Nechápu, jak se o takové věci může vést nějaká vášnivá debata. Copak je možné na pracovišti, což Parlament také je, protože poslanci jsou zde v práci, pít? Vůbec nechápu negativní reakce a úvahy, jestli víno a pivo ano a tvrdý alkohol ne. Já si myslím, že poslanci nejsou žádní nadlidé a tyto věci by měly být bez nějakého velkého křiku omezeny a tím pádem by kolem toho nebyl takový humbuk. Divil jsem se, že je kolem toho tolik diskusí. Lidé to vnímají negativně, protože pokud by oni v práci pili, tak mohou být za toto jednání propuštěni ze zaměstnání. Proto jsem byl příjemně překvapen krokem předsedy Poslanecké sněmovny panem Hamáčkem, který věc vyřešil zákazem.

Takže by vás nepřekvapilo, kdyby místopředsedkyně sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová testovala poslance, zda požili alkohol?

Nevím, jestli slova místopředsedkyně sněmovny je možné brát vážně. Další kroky už považuji za zbytečné, poslanci jsou dospělí lidé, a pokud někdo něco nebude respektovat, provalí se to a bude to muset vysvětlovat svým voličům.

Říkal jste v souvislosti se zákazem konzumace alkoholu, že poslanci nejsou nadlidé a mají mít stejné podmínky a povinnosti jako ostatní občané. Ale ty přece nejsou stejné. Poslanci mají imunitu, která je chrání, v době nemoci a dokonce ani při neomluvených absencích se jim nijak nekrátí plat, mohou vykonávat několik funkcí najednou a brát několik platů, mají řadu dalších výhod, které ostatní smrtelníci nemají.

Určitě to nejde srovnávat. Výkon poslaneckého mandátu není běžný pracovní poměr, ale tyhle věci, které jste jmenovala, nepovažuji za nějaké extrémní výhody, tohle funguje v celém civilizovaném světě. My jsme měli imunitu velmi širokou, ale i tady už došlo k významné pozitivní změně. I to, že poslanci dostávají další peníze na kanceláře, asistenty, analýzy, považuji za normální, tady bych problém neviděl. To je jiná kategorie, jde o pracovní podmínky, ale alkohol není věc, která běžně patří k výkonu funkce. Tady jsme někde jinde.

Uvažujete, že byste se někdy vrátil do politiky? Někteří bývalí politici se vracejí, jako například exprimátor za ODS Jan Kasl, který povede pražskou kandidátku ANO.

Já jsem asi před třemi lety byl kontaktován, abych se vrátil do vrcholné politiky. Tehdy jsem řekl ne, protože ještě nebyla dořešena moje kauza kolem nabídky úplatku (lobbisté Dalík a Večerek i ODS podali na Zdeňka Kořistku žaloby, až po letech Kořistka vyhrál – pozn. red.). Návrat Jana Kasla vítám, to je dobrá šance pro Prahu na nějakou změnu. V současné době mne oslovilo několik stran, možná i proto, že jsem na korupci v minulosti upozornil. Ale zvažuji, jestli se do politiky vrátit, protože kauza kolem nabídky úplatku měla dopad na celý můj život. Musím se tedy poradit jak se svými nejbližšími, s rodinou, tak i s některými přáteli, jejichž názor si vždy rád vyslechnu. V tuto chvíli jsem se ještě nerozhodl.

Jak hodnotíte činnosti a postupy orgánů činných v trestním řízení? Je obviněna řada bývalých politiků - David Rath, Vlasta Parkanová, Petr Nečas, Martin Barták i další. Je podle vás pozitivní posun, že se vyšetřují podezření z korupce nebo zneužití pravomoci i u politiků a vlivných osob?

Já vnímám pozitivně, že je tady snaha vyšetřovat věci, které se předtím zametaly pod koberec. Jde o krok správným směrem. Otvírají se i další kauzy, Opencard, tunel Blanka, Ivo Rittig. Ale nevnímám pozitivně, že do těchto kauz vstupují lidé, kteří tyto pochybné tendry vypisovali, politicky je kryli, možná je i nařizovali. Považuji za skandální, když Pavel Bém jako hlava Prahy v době, kdy tyto podezřelé zakázky a tunely vznikaly, dává trestní oznámení na současné radní a vedení města. Ten člověk by měl mlčet. Doufám, že orgány činné v trestním řízení budou konat i směrem k němu, a ne že řadoví úředníci budou stíháni a trestáni a Bém bude podávat trestní oznámení.

Jak vidíte budoucnost pravice? Řekl jste, že nevěříte ve vzkříšení ODS, stane se tedy lídrem pravice TOP 09, nebo může tento prostor obsadit hnutí ANO, které ale zatím není moc čitelné. Nebo ANO považujete za pravicové?

ANO určitě není pravicové, všichni říkají, že je třeba počkat, co budou dělat. Jejich kroky jsou středové, možná některé doprava, ale myslím si, že pro středopravicového voliče je to dnes alternativa do budoucna. Lidem je už jedno, jestli si někdo říká pravice či levice. Chce politiku, která bude ku prospěchu většiny a ne menšiny. TOP 09 bude mít podle mne velký problém, protože Karel Schwarzenberg nebude v čele strany věčně a personálně za něj strana náhradu jen tak nenajde. Myslím, že TOPka bude do budoucna oslabovat a její voliči se budou přesunovat k tomu subjektu, kde budou cítit větší sílu, což může být ANO.

Někteří politici i politologové říkají, že tady skončila polistopadová éra a začala éra nová. Jak se na to díváte?

Nevím, jestli skončila nějaká éra a jaká ta éra byla, to asi zhodnotí v budoucnu historikové. Každopádně nastal nějaký přelom, předčasnými volbami se ten vývoj změnil. A já jen doufám, že k lepšímu, že doopravdy skončilo to, co tady v minulosti bylo: Divoký kapitalismus bez pravidel, který skončil tím, že Česká republika je jednou z nejvíc zkorumpovaných zemí v Evropě. Doufám, že tento propad bude zastaven a nová vláda půjde jiným směrem, který bude ku prospěchu těch obyčejnějších lidí, nejen miliardářů, zbohatlíků, zkorumpovaných politiků, tunelářů a různých mafiánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…