Střelba v Praze. Otazníky. A Rakušan „zakázal pochybovat“, zuří Konečná

13.01.2024 15:50 | Rozhovor

Co trápí lidi, za kterými jezdí na besedy po celé republice? A co říkají mladí, kteří za ní přijdou? I o tom hovoří europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Zmiňuje valorizaci důchodů, otázku zavedení eura i vznik uskupení STAČILO!. V souvislosti s nedávnou střelbou na FF UK nešetří ministra Rakušana (STAN) ani ministra Jurečku (KDU-ČSL). „Asi už i v Německu přetéká pohár trpělivosti s tamní vládou. A nastal čas říci, že ‚král je nahý‘ – rozumějte ‚Green Deal je drahý‘,“ říká Konečná k aktuální situaci v Německu.

Střelba v Praze. Otazníky. A Rakušan „zakázal pochybovat“, zuří Konečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: KSČM představila novou koalici Stačilo! pro volby do Evropského parlamentu v roce 2024

Paní poslankyně, na svých sociálních sítích zveřejňujete informace o setkáváních s lidmi doslova po celé republice. Aktuálně, na co se tito lidé nejvíc ptají? Co je teď, začátkem roku, zajímá, trápí?

Otázky jsou různé. Rozdělila bych je asi do tří takových okruhů.

První je nejsmutnější – lidé vyprávějí neskutečné životní příběhy. Od lidí, kteří pracují, ale přesto nemohou dětem dopřát třeba školní výlety, přes například občany po úrazech, kteří dostali třeba jen částečný důchod, až po seniory, kteří mají problém poplatit ze svého důchodu byť jen základní potřeby. Co mě trochu překvapuje, je vždy skupinka mladších lidí, kteří přijdou na debatu a většinou čekají do konce, aby mi pak v úzkém kruhu řekli, že se vlastně cítí být podvedeni – většinou hlavně školou, kde jim vtloukali do hlavy, jak je čeká báječná budoucnost. Dneska nedosáhnou na bydlení, lidé s vysokoškolským titulem dělají ve skladech apod. Není jich na besedách mnoho, ale překvapuje mě to už jen z toho důvodu, že generace lidí kolem 25-30 let obvykle komunikuje spíše přes sociální sítě, než že by chodili na veřejné besedy… Každopádně přála bych si vždy, aby u těchto lidských osudů stál někdo z pětidemolice. Jejich arogance by ovšem stejně měla odpověď – že si za to všichni tito lidé mohou sami a ať si jdou pro dávky.

Druhá skupina lidí se pak ptá, jak je možné, že se ostatní subjekty nehrnou do spolupráce proti vládě. Oprávněně jsou naštvaní na ty, kteří to, ze zástupných či zištných důvodů, odmítají.

A třetí skupina dotazů přítomných směřuje k různým událostem a návrhům řešení, které já nebo uskupení STAČILO! máme. Pravidelně zaznívá otázka míru, dvojího metru médií, dění v Evropském parlamentu a záležitosti týkající se sociální oblasti.

A na vznik koalice STAČILO!, jak lidé reagují?

Pozitivně. Kvitují zejména to, že jsme o práci na spojení sil jen nekecali, ale skutečně něco udělali pro to, aby opět nepropadlo obrovské množství hlasů.

Na besedách jsou naplněné sály. Lidé se zajímají o podrobnější informace k našemu programu. Nejsou to anonymní profily na sociálních sítích. Jsou to reální lidé, kteří chtějí žít své životy podle vlastních představ. A uskupení STAČILO! jim dává odpověď na jejich otázky.

Pomalu na nás začínají dopadat věci spojené s tzv. úsporným balíčkem. Jak to lidé v ČR zvládnou?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRudl , 13.01.2024 16:35:56
K zblití...

|  14 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…