Střet zájmů, Agrofert, zastavení eurodotací... Nejen to. Šéf pirátského klubu poslanců zvažuje zákrok ve věci Babišových médií

15.12.2018 6:26

ROZHOVOR Poměrně razantní závěr jednání Evropského parlamentu o střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše vypovídá podle předsedy poslaneckého klubu Pirátské strany Jakuba Michálka o tom, že celá Evropa už je naštvaná, že musí dotovat miliardáře v České republice. „Je velká chyba, že to došlo do tohoto stádia, že premiér vlastní agrokolos a zároveň si do něj rozděluje dotace. Celkově jde o sedm miliard korun, z toho dvě miliardy korun minulý rok, ta částka každý rok roste. A to se ještě Evropský parlament nezabýval tím, jak Andrej Babiš zneužívá média ke své propagaci,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec pirátů Jakub Michálek.

Střet zájmů, Agrofert, zastavení eurodotací... Nejen to. Šéf pirátského klubu poslanců zvažuje zákrok ve věci Babišových médií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelů hlavního města. Zastupitelé projednávali mimo jiné výstavbu trasy metra D nebo rozdělení peněz vybraných z hazardu městským částem

Očekával jste, že výsledkem jednání v Evropském parlamentu bude pozastavení evropských dotací Agrofertu kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše?

Mně není jasné, jestli se to týká jen Agrofertu nebo celé České republiky. Doufám, že se to týká jen dotací pro Agrofert, že to nijak neohrozí Českou republiku. Ale přijde mi nezodpovědné, že to dospělo až do této úrovně. Rozhodně nemohu říci, že bych tento výsledek očekával, protože politické rozhodnutí je někdy těžké předvídat, je těžké odhadnout, kam se ta dynamika pohne, nicméně ten poměrně razantní závěr vypovídá o tom, že celá Evropa je už naštvaná, že musí dotovat miliardáře v České republice. Asi se z hlediska západních obyvatel Evropy dá pochopit, že když dávají nějaké peníze do chudších zemí, tak by měly jít do nějakého rozvoje země, koheze, strukturálních změn a ne do dotací na obrovský zemědělský agrokomplex.

Ani europoslanci neměli nejdřív jasno, jestli se bude zastavení dotací týkat celé České republiky, nebo jen Agrofertu. Ale ministryně financí Alena Schillerová už prohlásila, že nebude žádat Evropskou unii o proplácení dotací pro firmy spadající pod Agrofert, než bude jasno, ale ostatním příjemcům budou evropské peníze propláceny dál. Objevily se informace, že Státní zemědělský intervenční fond ve vyplácení peněz pro Babišův holding pokračuje bez omezení. Znamená to, že dotace firmám premiéra Andreje Babiše, které jsou ve svěřenských fondech, nakonec zaplatí český daňový poplatník?

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí
Doufám, že tohle od paní ministryně nezaznělo, nebo že to nemůže myslet vážně, aby věci, které měly být Agrofertu proplaceny z Evropské unie, teď platili všichni daňoví poplatníci. To by se musel udělat pravděpodobně nějaký ryze český dotační program, ale nemyslím, že by to bylo možné udělat jen tak, pouhým rozhodnutím ministryně financí. Musíme vyčkat, jak ta řízení skončí, po tu dobu jsou dotace pozastaveny. Je velká chyba, že to došlo do tohoto stádia, že premiér vlastní agrokolos a zároveň si do něj rozděluje dotace. Celkově jde o sedm miliard korun, z toho dvě miliardy korun minulý rok, ta částka každý rok roste. A to se ještě Evropský parlament nezabýval tím, jak Andrej Babiš zneužívá média ke své propagaci.

Neznamená to, že český zákon o střetu zájmů, kterému se říkalo Lex Babiš, protože reagoval na problém, který se objevil až s příchodem miliardáře Andreje Babiše do politiky, je naprosto neúčinný, protože převedení holdingu Agrofert do svěřenských fondů neznamená, že na něj Andrej Babiš nemá vliv a že z něj nemá prospěch, protože jmenuje i odvolává správce fondu? Není potřeba zákon zpřísnit, aby byl v souladu i s evropskými normami?

Myslím si, že pan Chvojka z ČSSD napsal zákon poněkud nešťastně, protože není na první pohled jasné, jestli pan Babiš je nebo není ovládající osobou Agrofertu, jsou kolem toho pořád různé spory. Právo by se mělo vykládat podle podstaty věci, takže pokud někdo někam dostrčí své rodinné příslušníky, kamarády a stále tak všechno fakticky ovládá, jde o ovládání ve smyslu obchodního zákoníku, ale určitě by bylo možné to nějakou novelou vyjasnit. Já sám jsem ostatně zvažoval, že bych podal novelu o střetu zájmů, která by se týkala otázky manipulace a různých skoro cenzurních zásahů v největších mediálních domech, které Andrej Babiš koupil, a to svoje impérium neustále rozšiřuje. Je možné, že se k tomu dostaneme i v souvislosti s otevřením zákona o střetu zájmů.

Jak hodnotíte reakci premiéra Andreje Babiše? On se na jednání Evropského parlamentu vůbec nedostavil,  dokonce obvinil i vás, tedy piráty, že jste přes Zelené v Evropském parlamentu zařídili, aby se tam projednával jeho střet zájmů, a tím jste způsobili ostudu České republice. Tedy spolu s dalšími českými europoslanci. Máte špatné svědomí, že jste příčinou té ostudy v Evropě vy?

To je samozřejmě typická clona a odvádění pozornosti, které tady Andrej Babiš praktikuje posledních pět let. Není schopen odpovědět na dvě otázky, místo toho si vymýšlí různé pseudoproblémy a svaluje vinu na někoho jiného. Kdyby byl normální chlap, tak zajede do Evropského parlamentu, ostatně si hraje na evropského státníka, a vysvětlí to tam. Evropský parlament je nejvyšší demokratická instituce Evropské unie a myslím si, že odmítnout pozvání za tímto účelem zpochybňuje demokratické mechanismy. Protože demokracie je postavená na tom, že se ti nejmocnější zodpovídají právě parlamentům, ve kterých jsou voleni zástupci občanů. A pokud jde o nás, my jsme postupovali zcela transparentně. Když jsme zjistili, že Andrej Babiš porušuje nařízení, které vydala Evropská unie o střetu zájmů, to znamená, že přihrává sám sobě dotace, což je v Evropské unii zakázáno, tak jsme se obrátili na Evropskou komisi podáním, zveřejnili jsme to a pan Babiš o tom ví. Takže nevím, proč nám takové věci podsouvá.

Neudivuje vás, že i po této ostudě, kdy Evropský parlament na své půdě poprvé řeší kauzy českého premiéra, kdy posílá do Prahy auditory, kteří budou zkoumat jednotlivé dotační projekty, budou sociální demokraté dál spolupracovat s Andrejem Babišem ve vládě, i když je zřejmé, že osobní problémy šéfa hnutí ANO poškozují neustále Českou republiku?

My jsme šli do voleb s představou, že chceme stát, který bude postaven na svobodě, vzdělávání, digitalizaci, modernizaci, místo toho se tady uplatňují autoritativní metody, vzdělávání zaostává, protože se na něj dává málo peněz, stát se nemodernizuje. O věcech se mluví místo toho, aby se dělaly. V okamžiku, kdy vznikla vláda ANO, ČSSD a KSČM, bylo nám jasné, že to tímto směrem vůbec nepůjde. Také jsme podali ve Sněmovně návrh na nedůvěru vládě, ten byl zamítnut a sociální demokraté Babiše dál drží. V této chvíli by nemělo smysl dávat další návrh na hlasování o nedůvěře vládě, ale situace by se samozřejmě zásadně změnila, kdyby se zjistilo, že ty dotace byly zastaveny pro celou Českou republiku, protože to by byl pro náš stát opravdu velký problém.

Jak si myslíte, že se k dalšímu problému Andreje Babiše postaví prezident, který stále šéfa hnutí ANO drží, dokonce před zmíněným hlasováním o nedůvěře vládě prohlásil, že i kdyby opozice uspěla, což neočekává, stejně by znovu Andreje Babiše jmenoval premiérem. To byl také důvod, nebo možná záminka, proč se ČSSD nepřipojila k opozici, i když také připustila, že chování Andreje Babiše v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo a jeho synem, který se zdržuje mimo republiku, je přinejmenším podivné.

Oni jsou staří byznysoví přátelé. Když byl Miloš Zeman premiérem, dělali spolu věci typu Unipetrol a podobně, které byly dost netransparentní. Babiš měl vždycky napojení na politické kruhy. Myslím, že od pana prezidenta nelze očekávat nic jiného, než že bude pokračovat ve své funkci stejným stylem jako dosud. Myslím, že je to škoda, protože historicky měl v politice mnohem lepší reputaci, teď je to dost nepříjemný konec jedné politické kariéry.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Když vidíme některé výstupy prezidenta, ať už směrem k Rusku, Číně, Evropské unii, k jeho kritikům, k některým bývalým či současným ministrům, k Bezpečnostní informační službě, k novinářům, myslíte si, že je vůbec ještě schopen důstojně zastávat funkci hlavy státu?

Pan prezident je bezpochyby velmi inteligentní a zběhlý politik, který staví hodně na politickém pragmatismu a spojencích. A ta série excesů, kterými je to naplněné, vytváří v České republice dost bizarní politické vnímání. Lidé se jakoby utvrzují v některých nesmyslech, a to je pro mne dost nepochopitelné. Vzpomeňme si, jak KSČM nadšeně stála za Andrejem Babišem. To podle mne nemá vůbec žádné politické rácio. Smyslem těchto výpadů, pokud to nejsou projevy nějaké psychické diagnózy, těchto různých excesů, ke kterým pořád dochází ze strany pana prezidenta, je vytvářet mlhu, která reálně zastírá důležité věci, které tahle země potřebuje. V okamžiku, kdy se pořád plácáme v tomto bahně, nejsme schopni se soustředit na důležité změny, které naše republika potřebuje, ať už jde o to, abychom udělali něco s penzijním systémem do budoucna, abychom za dvacet let neskončili v deficitu dvě stě miliard korun, jak nás před tím varuje Národní rozpočtová rada, aby se řešily strukturální problémy, které povedou k modernizaci ekonomiky, ke zvýšení mezd, k tomu, abychom tady měli vysoce pokročilý průmysl a inovátory. A to se teď děje spíš navzdory vládě než s její pomocí. A do toho počítám i pana prezidenta. Jeho zahraniční návštěvy jsou vesměs orientované na byznysové spojence typu Čína, Rusko a Izrael. Ale nemyslím si, že by to vyplývalo ze strategie, která by byla vhodná pro Českou republiku a byla sdílená velkou většinou obyvatelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…