To Fiala říkal před lety. A zde je řešení, velká síla ČR. Protřelý energetik jasně

30.08.2022 10:51 | Komentář

Trh s energiemi nefunguje od léta minulého roku a Síkela si toho všiml až teď, konstatuje někdejší ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček. „Naše země je primárním exportérem elektrické energie a standardně vyváží velké množství elektřiny do Německa, Rakouska, Maďarska či na Slovensko. A tuto exportní výhodu by měla naše vláda využít k vyjednávání o dovozu plynu za akceptovatelnou cenu od všech těchto partnerů,“ doporučuje. Připomněl také projev Fialy z roku 2014, ve kterém říká, že když nejsou národní řešení, pak neexistují evropská řešení.

To Fiala říkal před lety. A zde je řešení, velká síla ČR. Protřelý energetik jasně
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý šéf Pražské plynárenské, Pavel Janeček

Vláda po měsících vlažného přístupu k bezprecedentní energetické krizi oznámila, že se bude snažit nalézt jednotné řešení v rámci celé Evropské unie. Na 9. září svolává summit. Zatím však není jasné, jaká řešení bude chtít česká vláda mezi ostatními evropskými lídry prosazovat. Ve hře může být celoevropské zastropování cen, i když se tomu na národní úrovni kabinet až do nedávna silně bránil.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Může summit přinést konkrétní výsledky? Jaká řešení jsou ve hře? A mohou fungovat? Nejen na tyto otázky odpovídá pro deník ParlamentníListy.cz expert v oblasti energetiky a zvláště plynárenství, Pavel Janeček. 

„Celé mi to přijde úsměvné. Pan ministr Síkela nejdříve vypustil celou řadu invektiv na adresu některých svých kritiků, aby posléze připustil, že si teprve minulý týden uvědomil, že energetický trh nefunguje. Ten trh nefunguje od léta minulého roku! Dramaticky se tehdy snížily dodávky přes plynovod Jamal, který byl Evropskou unií a Polskem uměle otočen do reverzního toku. Následkem došlo k ‚vynulování‘ 40 procent plynu, který byl v minulosti touto cestou dodáván do Evropy na tzv. okamžitou spotřebu. Toto vysvětluje, proč nefunguje trh s plynem,“ říká expert.

„Pan ministr plánuje, že se za 11 dní sejdou lídři EU a začnou diskutovat o zázračných evropských řešeních. Máme krizi a politici se sejdou až za 11 dní?! Do té doby bude stát celá řada firem na rozcestí s otázkou, zda prodloužit smlouvy svým zaměstnancům, nebo ne. V krizi takového kalibru se musí jednat okamžitě, ne za 11 dní,“ varuje Janeček.

Podoba celoevropského řešení?

„Doporučil bych podívat se na projev pana premiéra Fialy z roku 2014, ve kterém říká, že když nejsou národní řešení, pak neexistují evropská řešení. A to platí úplně stejně i v této situaci. Ze zmíněného projevu lze pochopit směr uvažování naší vlády pana Fialy. Ano, řešení tady jsou, ale nemusí nutně jít o řešení na úrovni EU. Například lze začít provozovat energetickou soustavu České republiky v tzv. ostrovním režimu. Naše země je primárním exportérem elektrické energie a standardně vyváží velké množství elektřiny do Německa, Rakouska, Maďarska či na Slovensko. A tuto exportní výhodu by měla naše vláda využít k vyjednávání o dovozu plynu za akceptovatelnou cenu od všech těchto partnerů. Pokud je za evropské řešení považováno tzv. decoupling, tedy oddělení ceny elektrické energie vyrobené z plynu od ceny elektřiny vyrobené z jádra či uhlí, pak toto je nevýhodné pro Německo. Jsem tedy velmi zvědav, zda se toto podaří prosadit. Na našem území se z plynu vyrábí pouze 7 procent elektřiny, takže pro nás je toto rozdělení ekonomicky zanedbatelné, ale pro cenotvorbu je to zásadní,“ vysvětluje.

Varování expertů vláda ignorovala

Mělo by se čekat na shodu o zastropování cen elektřiny na úrovni celé EU? „Nevidím důvod, proč by se mělo čekat, až nám Evropská unie schválí zastropování cen elektrické energie. Pan ministr Síkela mluvil o kompenzaci, nejspíš minoritním akcionářům ČEZu, nebo nevím komu. A říkal, že by v tuto chvíli zastropování na cenové úrovni 150 euro za MWh stálo v kompenzacích 750 miliard korun. Pan ministr určitě čte nezávislá doporučení včetně toho mého, ve kterém jsem už 17. února doporučoval okamžité zastropování cen elektrické energie. Zároveň nevidím důvod, proč by se měly výrobcům kompenzovat ztráty způsobené rozdílem mezi tržní a zastropovanou cenou vyrobené eletřiny. Neexistuje žádné podnikatelské právo na zisk,“ zdůrazňuje expert.

„Nevím, jak ta celoevropská snaha dopadne, ale strašně si přeji, aby už konečně vláda začala konat ve prospěch firem a občanů České republiky. Nic víc si nepřeji. Ať najdou nějaké řešení, ale hlavně ať je ve prospěch firem a občanů. Hrozí nám tady nedozírné škody a úplné zhroucení průmyslu. Vláda by měla především hájit zájmy občanů této země. Jsme svědky nepochopitelného váhání politiků. Přitom varování naší skupiny energetických expertů (‚Energie není luxusní zboží‘ – pozn. redakce) o tom, že ceny energií extrémně porostou, zazněla už loni na podzim. Nenapadá mě jediný důvod, proč vláda nechtěla konat. Není přece možné nic nedělat!“ dodává pro PL Pavel Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…