Tomio Okamura prozrazuje, zda jde do boje o Hrad. A otevřeně promlouvá na téma Miloš Zeman

15.02.2017 21:23

ROZHOVOR „Rozhodnutí Miloše Zemana kandidovat znovu na prezidenta ovlivní směřování České republiky,“ myslí si poslanec a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, podle něhož nezáleží na množství pravomocí, ale na osobnosti a inteligenci kandidáta. Miloš Zeman je přitom podle něj zejména mimořádně inteligentní, a také nepřehlédnutelný. Je prý téměř jediným politikem, který již před pěti lety upozorňoval na nebezpečí islámu a byl ochoten o něm mluvit i přesto, že mu za to nadávali do xenofobů. Podle Okamury bylo mimořádně důležité, že občané měli v prezidentu Zemanovi hlasitého zastánce těchto názorů, který nás ubránil před tvrdě vymáhaným diktátem Bruselu. S jinými prezidentskými kandidáty podle něj hrozí, že bychom se vrátili do bruselské náruče Junckera a Merkelové.

Tomio Okamura prozrazuje, zda jde do boje o Hrad. A otevřeně promlouvá na téma Miloš Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Prezident Miloš Zeman stojí před rozhodnutím, zda bude znovu kandidovat na post hlavy státu. Domníváte se, že na jeho rozhodnutí závisí dění v naší zemi, nebo jeho vliv není tak významný, jak se mu někdy přisuzuje? Český prezident má znatelně méně pravomocí, než například jeho americký protějšek Donald Trump…

Prezident Zeman ukázal to, co jsem říkal i já všem zpochybňovačům, když jsem se rozhodoval kandidovat na prezidenta. Nejde o zákonné pravomoci, ale o sílu osobnosti, a zdali dokáže svými schopnostmi a svým politickým umem skutečně ovlivňovat dění ve společnosti a v České republice. Pokud to bude skutečně inteligentní osobnost, tak to nehledě na pravomoci dokáže. Ukázalo se, že jsem měl pravdu. Novináři, politologové i různí politici, kteří zpochybňovali funkci prezidenta, tvrdili, že na funkci bez pravomocí v podstatě stačí panák, kývač.

Prezident Zeman v oné míře naplňuje představu inteligentní osobnosti, takže je rozhodně nepřehlédnutelný, což nemohou popřít ani jeho odpůrci. Někdo s ním může nesouhlasit, ale nelze ho přehlédnout a už vůbec ne ignorovat. Dění v české republice ovlivňuje velice výrazně a jeho rozhodnutí kandidovat do určité míry ovlivní směřování České republiky. Poslední několik let v Evropě ukázalo zcela jasně, že názorový proud o nereformovatelnosti Evropské unie a jednostranný diktát Bruselu, nekoresponduje s přáním mnoha občanů členských zemí Evropské unie.

Anketa

Má kolem sebe Miloš Zeman na Pražském hradě dobré spolupracovníky?

30%
70%
hlasovalo: 3428 lidí

Před pěti, šesti lety jsem jako jediný politik, společně se Zemanem, upozorňoval na islám a bil jsem na poplach, že to v blízké době přijde. Na tato slova, která před necelými dvěma lety média označovala za xenofobii, rasismus a populismus, došlo. Ne, že by volbou prezidenta došlo k nějaké výrazné změně ve směřování při řešení problémů s migrací a islámem, ale díky němu se prostě utvrdil směr, který většinově mezi občany převažuje. Bylo by katastrofou pro Českou republiku, kdyby se vrátila do náruče názorového proudu, který říká, že Merkelová jedná správně, že souhlasí s jednáním předsedy Evropské komise Junckera. Tento proud představují Sobotka, Schwarzenberg, Dienstbier, ministr spravedlnosti Pelikán a donedávna ho představoval i Babiš. Kdyby se hlavou státu stal někdo s názory typu Halíka, Šabatové, mohlo by to být nebezpečné pro budoucnost našeho národa a postavení naší země.

Mluvil jste o tom, že prezident musí být silná a inteligentní osobnost. Zeptám se přímo, domníváte se, že byste dokázal v tomto Zemanovi konkurovat? Vyrovnáte se mu?

Říkám na rovinu, že je zde určitě mnoho lepších lidí, než jsem já.  Nejsem člověk, který by za každou cenu chtěl být v nějaké funkci. O co usiluji, je prosadit prvky přímé demokracie, spravedlnost, přímou odpovědnost politiků, soudců a byl bych rád, abychom žili v bezpečné a prosperující zemi. Pakliže bude lepší kandidát, než jsem já, který bude tyto myšlenky prosazovat, budu jenom rád. Se Zemanem souhlasím ne ve všech věcech, ale v názorové lince, která je dnes z mého pohledu nejdůležitější, tedy přímá demokracie, se shodneme. Považuji to za jedno z nejdůležitějších globálních témat, proto s ním v těchto věcech souhlasím. Kdybych si měl vybrat mezi Zemanem a jmenovanými, tak neváhám. Nemám zapotřebí vystavovat své ego, ale rád podřadím svůj zájem pod zájem České republiky. Nositel těchto názorů s největší pravděpodobností uspěje ve volbách a měl by být prezidentem.

Když chcete vy sám ovlivňovat dění v republice, nebylo by lepší právě kvůli omezeným pravomocem prezidenta využít svůj potenciál v Senátu, nebo v Poslanecké sněmovně?

Kdyby bylo na mně, tak Senát zruším. Za posledních deset let jsem jediným politikem, který byl senátorem i poslancem, takže mám přímé srovnání. Jako senátor jsem působil pohodlných šest let, takže vím, že Senát je pro tak malou zemi zbytečným luxusem a pro prosazování politického programu je k ničemu. Je reálné, že pro malou Českou republiku je tím pádem zbytečný. Proto jsem založil politickou stranu. Momentálně se plně soustředím na volby do Poslanecké sněmovny a kandidoval bych pouze v případě, že by mě naše členská základna a lidé z hnutí Svoboda a přímá demokracie vyzvali jako předsedu strany, abych kandidoval. Pakliže to učiní, musel bych se k tomu nějak postavit. V tuhle chvíli se soustředím na klíčové říjnové volby a na prosazování programu.

Měl by se Zeman obávat konkurence kandidátů, kteří se přihlašují, jako jsou Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, nebo Jaroslav Kubera? Koho z nich se má Zemana obávat?

Jestliže Zeman potvrdí kandidaturu na prezidenta, tak z těchto jmenovaných lidí nad ním nemá nikdo šanci vyhrát. Jsem o tom přesvědčen a troufám si tvrdit, že ji potvrdí a bude se snažit funkci obhájit. Z těchto jmen nikdo nemá šanci i proto, že prezident neustále jezdí po republice, komunikuje přímo s občany, je pracovitý. Při zvážení všech aspektů, kdy po celou dobu své funkce dělá kontaktní kampaň a má plná náměstí, nikdo z podobných jmen nemá šanci. 

Diskutuje se i o tom, že druhé kolo prezidentských voleb by Zeman mohl vyhrát, ale také může být vyřazen už v prvním kole. Kdo by se mu tedy mohl postavit jako rovnocenný soupeř?

Kde by mohlo hrozit určité nebezpečí, je, kdyby se proti Zemanovi postavil silný kandidát ze stejného názorového proudu, který by oslabil jeho pozici v prvním kole, ale do této chvíle se nikdo takový nepřihlásil. Kdyby byl protikandidát silná osobnost podpořená mimořádnými prostředky Andreje Babiše, tak by mohlo dojít k rozmělnění hlasů a politické konkurenci by se Zemana podařilo porazit v prvním kole. Muselo by zároveň jít o člověka ze stejného názorového spektra, ale o tom můžeme zatím jenom spekulovat.

Jak vidíte politickou trojku Zeman, Babiš a ČSSD? Potřebuje Babiš Zemana, kterého ve volbě podpoří jako svého kandidáta, a Zeman Babiše? Bylo by pro ČSSD výhodné, aby jejím kandidátem nebyl právě Zeman, nebo by to skončilo volebním průšvihem?

Miloš Zeman je bezesporu důležitou figurou, protože on bude jmenovat vládu po klíčových říjnových volbách, takže opatrnost je jistě namístě. Předpokládám, že Zeman bude ctít zásadu – nejdříve pověřit sestavením koalice vítěze voleb, ale nemusí tomu tak být. Pragmatické vztahy Babiše se Zemanem, ať jsou ve skutečnosti jakékoliv, jsou zcela namístě a Babiš je pragmatik, nikoliv ideolog. Kdyby – když to přeženu – vznikla skutečně výrazná osobní rovina a prezident se zasekl, což neudělal ani v případě Sobotky, kterého podle dostupných informací nemá rád, existuje hypotetické nebezpečí, že Zeman přinese jinou vládu, než přinesou výsledky voleb – a Andrej Babiš si je tohoto nebezpečí velmi dobře vědom. Zemanova důležitá role v pověření vlády z hlediska výsledku voleb je zcela klíčová záležitost pro její další sestavování. 

ČSSD je, když to řeknu kulantně, v totální krizi a ta je mimořádně hluboká. V podstatě podvedli voliče, když nesplnili, co slibovali. Hlavním tématem před třemi lety byly církevní restituce, kterými nalákaly tisíce voličů, a zapomněli na to první den po volbách. Přicházely další sliby, ale „skutek utek“ a voliči to prostě vidí. Premiér není charismatický, není razantní, nepřináší řešení, takže je opravdu otázkou, zda jiný kandidát než Zeman by nebyl fiaskem a prohrou sociální demokracie.

Neměli by tedy nechat Zemana například Babišovi, nebo straně SPO? Byla by to nevýhoda?

Strana práv a občanů není nebezpečím pro sociální demokracii. ČSSD by se měla soustředit na sebe. Sociální demokracii čeká volební sjezd, a kdybych byl sobecký, přál bych si, aby znovu zvolili Bohuslava Sobotku, protože nepřináší volební hlasy. Čím déle bude v čele strany stát, tím více budou hnutí Svoboda a přímá demokracie stoupat hlasy. Neschopnost sociální demokracie vést Českou republiku je do očí bijící. Nicméně nejsem sobecký, a tak řeknu, že by měl Sobotka rezignovat, odstoupit, aby země vykročila kupředu.

ČSSD se nachází ve fatálně špatné situaci, kdy Sobotka a sociální demokracie nezvládli řízení státu a vůbec nemají sílu stavět relevantního kandidáta. Jejich případný kandidát nemá šanci uspět proti Zemanovi, o tom jsem plně přesvědčen, protože samotná ČSSD má nízkou podporu, navíc si podle všeho znovu Sobotku zvolí, takže pro ně nemám žádnou radu.

Zní to, jako by vaše rada byla: pryč se Sobotkou…

Jestli chtějí mít šanci uspět ve volbách, měli by zatáhnout za poslední brzdu a premiéra přinutit k rezignaci. Měl by odejít. Zda si do čela zvolí skutečně novou a důvěryhodnou tvář, která by možná nastartovala ČSSD nahoru, to nevím. Kdyby ji našli, tak by nominovali prezidentského kandidáta na této vlně a v prvním kole volby by někdo mohl uspět. Ale domnívám se, že je ve volbách čeká těžká prohra.

Když zvážíte vše, o čem jste nyní hovořil a všechny okolní faktory, myslíte si, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat, a měl by?

Myslím si, že do další volby půjde, zatím jsem to od něj neslyšel, protože rozhodnutí teprve zveřejní, ale podle toho, co sleduji, do další volby půjde. Pokud mu v tom nezabrání závažná volební skutečnost. Nehledě na jméno osoby, my přivítáme prezidenta, který bude prosazovat prvky přímé demokracie a národních zájmů. Souhlasím se Zemanem v mnoha věcech v realitě Evropy dnešních dní, ale nesouhlasím s ním například, abychom setrvali v Evropské unii. Jsem přesvědčen, že je nereformovatelná a měli bychom z ní vystoupit. To však neznamená, že bychom přišli o základní svobody nebo možnost obchodu, to zajišťují jiné dokumenty.

Nesouhlasím s ním také v otázce přijetí eura, jsem proti jeho přijetí v budoucnu. Prezident říká, že bychom měli, ale není vhodná doba. Podle mne k tomu nebude vůbec vhodná doba a země eurozóny jsou takový kočkopes. Jedna je zadlužená více, druhá méně, vůbec nedodržují vzájemné dohody, což by nás vtáhlo do jámy lvové. Jsem proti. Naše shoda není stoprocentní, ale v aktuálních tématech, která dnes považuji za důležitější, jako je zmíněná přímá demokracie a bezpečnost občanů, se shodujeme a neměli bychom na ně rezignovat. K čemu je nám nová silnice nebo hypermarket, když se tam lidé bojí chodit a bojí se chodit ven? Všude hlídají vojáci. To jsou klíčové otázky posledních let. Uvítal bych, kdyby byl takový prezident i v dalším období, i když se takový program překrývá s SPD. Když to shrnu, tak pokud bude kandidovat, nejspíš vyhraje. Možná se mýlím, ale doufám, že kandidát bude korespondovat s našimi názory. Zatím se nikdo takový nepřihlásil a bylo by krokem zpět zvolit někoho z eurohujerského, multikulturního či vítačského spektra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…