Turecko se musí dobře bavit, když vidí současnou Evropu. Jsme ve válce a naši vůdci jen dojatě kladou květiny. Šéf bojovníků za svobodu promlouvá o možnostech lidového odporu

29.07.2016 17:56

Jsme ve válce, ale politici se to bojí říci nahlas, tvrdí po (zatím) poslední sérii teroristických útoků fanatických muslimů v Německu a Francii šéf válečných veteránů Jaroslav Vodička. NATO se v případě zvolení Donalda Trumpa podle něj rozpadne, protože Američané nebudou chtít Evropě pomáhat. A Českou republiku už nemá kdo bránit, tvrdí plukovník Vodička. Což za situace, kdy se nám Turecko jen směje, není vůbec povzbudivé.

Turecko se musí dobře bavit, když vidí současnou Evropu. Jsme ve válce a naši vůdci jen dojatě kladou květiny. Šéf bojovníků za svobodu promlouvá o možnostech lidového odporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zapaluje svíčku před francouzskou ambasádou

Česká republika před několika hodinami rozhodla o zvýšení bezpečnosti na veřejných místech, hromadných akcích a dokonce bude střežit zelenou hranici s Německem. Myslíte, že má tento stát na podobná opatření vůbec lidi – ať už pod vnitrem nebo obranou?

Není to tak dlouho, co jsem u vás v ParlamentníchListech.cz četl názor jisté významné osobnosti, která konstatovala, že dnešní mladí muži ve vojenském věku, tedy okolo svých 18 let, se starají akorát o to, kam si dát vytetovat kérku či který kadeřník jim vytvoří lepší letní sestřih. Samozřejmě tak velká bezpečnostní opatření kladou velké nároky na jejich „lidské jištění“, tedy na vojáky, policisty. Jenže ti pak ale v případě akutního nasazení budou chybět jinde.

Sama česká armáda na podobné zátěže není příliš připravena, ale já věřím, že i přesto všechny potřebné úkoly zvládne. Máme skutečně dobré odborníky a hrdé vojáky třeba ve velení Generálního štábu. Rovněž bude třeba zatraktivnit vojenskou službu profesionálů, tedy aby mladí muži o tuto práci stáli spíše než o ty kérky na svých pažích či krku. Stejně tak jako bude třeba zvýšit vojenskou či brannou přípravu na všech typech českých škol. Prostě to tak je. De facto jsme už nějaký čas ve válce, zatím se o tom nahlas nemluví, evropští politici se tohle bojí pojmenovat přesně a otevřeně. Jen kladou květiny na krvavá místa a tváří se dojatě. Možná i tak se strachem čekají, zda nekřísne ona pomyslná jiskra a nezvedne se široký lidový odpor – i bez květin a jejich dojetí.

Ptám se proto, že i třeba mnohem lidnatější a na terorismus připravenější Francie povolává do zbraně kromě armády, policie a četnictva také 2500 dobrovolníků, z řad bývalých vojáků a policistů. Koho ale chce povolat český stát, když chybějí dvě třetiny plánovaného počtu aktivních záloh, posily jen tak hned nebudou, a přesto, kdo má zájem, není přijat?

Existuje branná povinnost všech zdravých mužů do 60 let věku – v případě ohrožení země je povinností všech zdravých občanů pomoci v obraně vlasti a hájení jejich hranic. Otázkou je, zda je možno občany k tomu přinutit, třeba i silou, rozkazem. Navíc neexistuje cílený branný výcvik, umějí třeba naši občané zacházet s jakoukoliv zbraní? Taky se ptám, zda existuje mezi českými občany ještě nějaká národní hrdost, respekt a úcta k našim mravním, občanským, kulturním, politických hodnotám a tradicím. A zda je tedy u většiny občanů ČR vůbec ještě zájem něco hájit.

Jaroslav Vodička

Česká armáda zatím zůstává klidná a spíše se svými miliardovými nákupy zaměřuje na budoucí velký konvenční konflikt, jejím nepřítelem podle proklamací politiků je Rusko. Přitom obyčejní vojáci už roky nemají nové uniformy, výstroj, boty nebo neprůstřelné vesty. Přijde tedy brzy doba, kdy i naše armáda bude muset hledat pomoc, jak navrhuje prezident, od složek Integrovaného záchranného systému a třeba i dobrovolných hasičů?

To je od vás velmi zajímavá otázka, ale není směřována správně. Ptejte se ministerstva obrany či členů Rady obrany státu, jak je postaráno o řadové vojáky. A pokud se týká Ruské federace, jaký je to nepřítel, když s ním máme kvalitní smlouvy o dodání surovin, zemního plynu, když tam působí řada prestižních českých firem. To jsou jen takové mediální tance, sloužící těm či oněm zájmům.

A co soudíte o dobrovolnických skupinách, třeba české odnoži typu Odinovi vlci nebo ryze domácí Českoslovenští vojáci v záloze? Lze je vedle už například zmíněných dobrovolných hasičů použít při střežení hranic?

Víte, ono to dobrovolnictví má svoji cenu, jak jinak. Ale kde není velení, koordinace, spolupráce s celým systémem obrany, může jít mnohdy o osamělé akce „vlků“ včetně porušování našich stále platných zákonů. A to bychom připouštět přece jen neměli. Jiná situace je ovšem v případě vyhlášení výjimečného stavu, mimořádné krizové situace, ohrožující životy a zdraví našich lidí.

Premiér Sobotka volá po vzniku „evropské armády“, jakési nadstátní složky Evropské unie. Je to podle vás reálný nápad? Byla by schopná ubránit břehy Evropy před flotilami pašeráckých lodí ,jako to dělali Američané kolem Arabského rohu Somálcům, nebo před jinými způsoby skrytého pronikání do Evropy?

K tomu jen tolik, případná „evropská armáda“ je nyní mýtus, pokud jsme členy NATO a jsme vázáni jejich předpisy a normami. Prostě to tak je. Všimněte si ale v této souvislosti, že kandidát na prezidenta USA Donald Trump na jednom z volebních shromáždění řekl, že USA se nebudou vměšovat do Evropy a že americký voják za Evropu bojovat nebude. Tedy, že NATO je třeba když ne rovnou zrušit, tak změnit systém jeho fungování. Čili je zde třeba asi vyčkat, zda dojde od volebních agitačních proklamací ke konkrétním činům v tomto směru. A to nikdo z nás zatím netuší.

Anketa

Kdyby stát organizoval kurzy střelby, zúčastnili byste se za poplatek v relaci např. ceny autoškoly?

42%
hlasovalo: 14265 lidí

Někteří bezpečnostní experti varují před stoupající nervozitou v Evropě, která jde ruku v ruce s ofenzivou teroristických útoků muslimů proti měkkým cílům. Vzhledem k tomu, že přáním Islámského státu je vyprovokovat plošné násilí Evropanů proti muslimské minoritě, se nejedná se jen o planou hrozbu, jak si myslí liberální intelektuálové. Co podle vás bude následovat po skončení letních prázdnin, kdy se do škol vrátí další statisíce vhodných měkkých cílů – školních tříd, plných dětí?

Co by následovalo? Děti se vrátí do škol, plné prázdninového slunce a oddychu letního času. Je naší povinností se starat o jejich bezpečí a šťastný život – a nevzbuzovat třeba i zbytečnou hysterii a obavy. Strach není vždy dobrý rádce a to co chceme nejméně, jsou frustrované děti ve školách a rodiče s obavou o jejich bezpečí.

Možná už v té době bude také většina evropských držitelů zbraní odzbrojena, pokud Evropská komise prosadí zákaz legálně držených zbraní. Není to v této době nebezpečné?

Já myslím, že pokud má Evropská komise skutečně „všech pět pohromadě“, tak tento zákaz nemůže projít. Řada zemí se zcela samozřejmě postaví proti a je jisté, že i kdyby zákaz uvedenou komisí prošel, nebude respektován samotnými členskými zeměmi.

Na závěr se vás nelze nezeptat, co říkáte na situaci v Turecku. Je podle vás tato země po posledních událostech, ale i po předchozích atentátech v gesci Islámského státu, schopná, respektive aspoň ochotná, zastavit masu muslimů valících se na Evropu, ve kterých – což uznávají už i Němci – je také spousta zabijáků?

Turecko chce aktuálně po EU dvě miliardy eur, jinak otevře hranice pro uprchlíky a všechny je pustí do Evropy. Co k tomu říct? Tato 80milionová země je členem NATO. Systematicky směřuje k islámské diktatuře – po tom divném pokusu o palácový převrat a následnými davovými čistkami, nemajícími v civilizované Evropě počátku 21. století obdoby. Turecko vlastní kvalitní, početnou a dobře vybavenou armádu. Co máme my, co Poláci, Maďaři? Jaké funkční armády, o kolika mužích, s jakými zbraněmi? Umím si živě představit, jak se nám ti nyní v Turecku mocní a vlivní smějí. Všechno to vypadá, že se v této islamizující zemi jede v kolejích nějakého širšího zadání a konkrétních cílů vůči Evropě jako celku. Ale pevně věřím, že se mýlím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…