Unie katastrofálně selhala, budeme se z toho vzpamatovávat staletí. Evropané, kam se poděla vaše hrdost, burcuje poslankyně Lorencová

24.02.2017 11:06

ROZHOVOR „Nepochybně politika z pohledu občanů většiny zemí EU selhala katastrofálním způsobem, a to na celé čáře. Hrozné ale je, že to bude mít nedozírné důsledky pro Evropu na celá staletí. To, čeho jsme svědky, je nesmírně zákeřné,“ konstatuje v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz poslankyně Jana Lorencová (ANO). „Vysoké procento z tzv. migrantů je označeno jako nepřizpůsobiví. Jsou mezi nimi v drtivé většině mladí svalnatí muži a tisíce jich nikde a nijak nebyly identifikovány, ale jsou tady a dožadují se svých práv. Jakých, to asi vědí jen oni sami. Překvapivě dobře oblečení ve značkových oděvech, vybavení technikou, kterou ještě mnozí z nás neovládají,“ dodala.

Unie katastrofálně selhala, budeme se z toho vzpamatovávat staletí. Evropané, kam se poděla vaše hrdost, burcuje poslankyně Lorencová
Foto: archiv Jany Lorencové
Popisek: Novinářka Jana Lorencová

Na Slovensku jedna mladá žena pomočila a poničila korán. Za to ji v řetězech převezli do vazby. Hrozí jí až šest let vězení. Je to adekvátní postup?

Je to naprosto nepochopitelné. Šest let vězení? Musím se ptát, za co? Dopadla by stejně, kdyby svůj nesouhlas s tím, co hlásá bible, dala najevo podobně? Asi by většina z nás tento způsob protestu proti šíření koránu u nás nevolila. Ani já ne. Ale záleží to především na našich individuálních a mentálních schopnostech projevu souhlasu, či nesouhlasu každého z nás. Každý volí jiný způsob, jímž dává najevo svoji nechuť, nebo nesouhlas s jiným učením, než je naše.

Čím byla podle vás motivovaná?

Zkusme se na celý případ podívat z jiné strany. Nevím, kolik je imámů na Slovensku, takže budu vycházet ze situace u nás. U nás už máme muslimské modlitebny, a jsou tady taky imámové. Zcela nepokrytě v modlitebnách obhajují projevy násilí, dalo by se říct, že k násilí na křesťanech přímo nabádají a zaštiťují se koránem. Také právo šaría je podle nich správné. Korán je v jejich pojetí svatá kniha a jediný Bůh má jméno Alláh.

Co když viděla ta Slovenka některý z útoků a slyšela, že jsou páchány ve jménu Alláha? Co když si ta mladá Slovenka vyslechla kázání některého z imámů? Například v brněnské modlitebně. Co když i ta mladá Slovenka měla možnost vidět videa, v nichž devítiletí muslimští chlapci střílejí z kalašnikovů jako dospělí? I pro ně je korán jediná svatá kniha od narození. Co když viděla některé z videí, kterých dostáváme stovky, na kterých ve jménu tohoto boha jsou za živa uřezávány hlavy zajatců? Pravověrným muslimům? To určitě ne, tak komu tedy? Odpadlíkům od islámu? Možná. Ale možná také křesťanům. Nebo třeba viděla kamenování žen, zahrabaných do země za údajnou nevěru – a nevěrou je v pojetí koránu i znásilnění někým jiným než manželem. Co když ví, že z pohledu muslimů si žena, která není oblečená podle jejich představy, tedy podle muslimů vyznávajících korán, si vlastně říká o znásilnění?

Dostávám téměř denně taková videa. Mnozí z nás už otupěli. Pro tu mladou Slovenku to byl možná šok, když zjistila, co všechno korán obsahuje. Možná si jen představila, že podle koránu mohla být už v devíti letech „provdaná“ za padesátiletého muže.

Na její podporu se pálil korán i u nás. Není to na druhou stranu nebezpečné, že tím přitahujeme na sebe pozornost radikálů?

Muslimové nám zcela jasně posílají vzkaz o tom, že evropské ženy – a podle nich to nebude zase trvat příliš dlouho – budou chodit v burkách, nikábech atd. a budou jim rodit děti. Někdy si říkám, kam se poděla vůbec hrdost Evropanů na svoje mužství? Pokud tomu jen na chvíli ta dívčina uvěřila, volila sobě vlastní způsob protestu.

Možná moudřeji, třeba jinak, ale protestovat proti násilí, které se koránem zaštiťuje, jsme měli dávno a možná by to tak daleko nedošlo, možná by to tu Slovenku ani nenapadlo. Ona jednala podle svého vnitřního přesvědčení. Určitě nemyslela na to, jestli se tím na Slovensko nestrhne nežádoucí pozornost, nebo si prostě řekla, že na Slovensku mají muži svoji hrdost a nedopustí, aby byla odsouzena.

Víte, já to občas opakuji a v tomto případě opět obrazně: „Lepší zemřít vestoje, než žít na kolenou.“ A pokud, jak nás občas někteří „věrozvěstové“ přesvědčují, je islám mírumilovné náboženství, tak přece není čeho se obávat. Jen tak mimochodem, kolik křížů bylo ve jménu islámu zničeno?

A co když to poslední, co viděla, než se odhodlala k takovému kroku, byla fotografie desetileté dívky, které právě provádí nějaká žena obřízku? Víte, do hlavy té slovenské dívky nevidím ani já, ani nikdo z nás. A nechtěla bych být v kůži soudce, který dostane ten případ do ruky. Já jen doufám, že si podobná videa prohlédne a přečte svědectví těch, kteří si to mírumilovné náboženství zažili na vlastní kůži.

Tyto akce jsou způsobeny obavou z muslimského radikalismu a nekontrolované migrace. Říká se, že u nás migranti nejsou. Je jich ale plná Evropa, jejíž jsme součástí. Jak vidíte politiku Evropské unie v tomto směru? Selhala podle vás?

To, že se říká, že u nás migranti nejsou, dokazuje podle mne hlavně to, že o nich zatím nic nevíme. Přitom si stačí pustit nějakých 12 let starý film Jiřího Ovečky, odvysílaný v cyklu Infiltrace Českou televizí pod názvem Já, muslim. Otázkou ovšem je, zda by byl odvysílán i dnes. Byli tady už tenkrát, tedy v době, kdy neměli před čím utíkat, a byly jich tady už tenkrát tisíce.

Politika EU selhala – nebo možná šlo o záměr? Možná její představitelé věděli, do čeho Evropu ženou. Hlupáci to nejsou, a jestliže to vnímáme jako invazi my, tak buď je naše názory nezajímají, nebo je vnímat nechtějí. Záleží teď, co je horší. Nepochybně politika z pohledu občanů většiny zemí EU selhala katastrofálním způsobem, a to na celé čáře. Hrozné ale je, že to bude mít nedozírné důsledky pro Evropu na celá staletí, ať už to dopadne, jak chce. To, čeho jsme svědky, je nesmírně zákeřné. My si můžeme stokrát nalhávat, že u nás nejsou, takže se nás to přece netýká! Mimochodem, nedávno mi přišel jakýsi adresář muslimů, kteří žijí v Teplicích v Čechách. Jsou tam stovky adres.

A ještě něco, čemu nevěnujeme dost velkou pozornost. Vysoké procento z tzv. migrantů je označeno jako nepřizpůsobiví. Jsou mezi nimi v drtivé většině mladí svalnatí muži a tisíce jich nikde a nijak nebyly identifikovány, ale jsou tady a dožadují se svých práv. Jakých, to asi vědí jen oni sami. Překvapivě dobře oblečení ve značkových oděvech, vybavení technikou, kterou ještě mnozí z nás neovládají.

Jak si vedla česká vláda, která například odmítla povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků?

Vlastně nevím. Vláda poslance sice mnoha slovy informuje, já věřím, že opravdu kvóty na přerozdělování odmítá, jen se bojím, že ti, kterých se Německo a další země budou chtít zbavit, se do Afriky dobrovolně nevrátí. A tak se musím nutně ptát, kam asi půjdou? A budou se ještě ptát, která země je přijme? Existují tisíce falešných pasů, vydávaných v Turecku. Ti, kteří je vyráběli, jak proběhlo mnoha médii, se ani nenamáhali dávat jim různá data narození. U mnoha z nich je to 1. leden, různí se možná rok narození. Možná.

Bude podle vás snaha „z Evropy“ k nám migranty přeci jen vnutit, třeba pod hrozbou nějakých finančních sankcí?

No, já si myslím, že v nás Češích přece jen zůstalo něco, co se dá nazvat národní hrdostí. Jsme přece potomci husitů. Jak by nám mohl někdo, ať je to kdokoli, vnutit něco proti naší vůli? Ustupovat kvůli finančním sankcím? To snad ani nikdo nemůže myslet vážně. Děsím se toho, kam jsme se dostali. Vám se nezdá naprosto zvrácená už ta otázka? Co máme na prodej? V tomto případě je to naše národní hrdost – a ta se snad neprodává.

Na facebooku máte před pár dny příspěvek: „Na migrantech mne děsí nejvíc, s jakou suverenitou se dožadují všeho, na co nemají nejmenší právo. Jak poučují Evropu o povinnosti dodržovat (rozuměj) jejich lidská práva.“ Co prosím myslíte konkrétně těmito slovy?

Myslím, že jsou ta slova konkrétní. Většina jich nepřišla prosit o pomoc. Většina si přišla brát. Je jenom na nás, jestli jim to dovolíme.

Ještě se na závěr zeptám na Trumpa. Jak vidíte jeho migrační politiku? A bude inspirovat evropské politiky? Nebo mu naopak budou všichni „házet klacky pod nohy“?

Ono je usměvné od některých našich politiků a rádoby filozofů slyšet, jak chtějí po měsíci hodnotit Trumpa. Zatím můžeme mít jen naději, že jeho migrační politika bude důsledná, moudrá a dostatečně důrazná. Jsem nesmírně ráda, že to byl on, kdo vyhrál volby. Díky tomu můžeme mít naději, že se jeho politika podepíše dobře i na vztazích k zahraničí, zvláště pak k Rusku, k Číně a k Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…