Upadající pan profesor, vyvolávač Okamura a Šloufův paradox. Kampaň očima pobaveného politologa

06.10.2013 10:12

ROZHOVOR Politolog Pavel Kopecký pro ParlamentníListy.cz komentuje současné předvolební dění. Zaujal ho zejména pokračující rozklad ODS i jejího zakladatele "pana profesora" Václava Klause. Věnuje se i novým politickým subjektům, které se před volbami vynořily a mají šanci uspět, a rovněž pozoruhodnému paradoxu kolem prezidenta Miloše Zemana.

Upadající pan profesor, vyvolávač Okamura a Šloufův paradox. Kampaň očima pobaveného politologa
Foto: Archiv PK
Popisek: Politolog a politický analytik Pavel Kopecký

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš se do sebe ostře pustili kvůli tématu hájení malých a středních podnikatelů. Podle některých politologů oba pánové vědí, že jsou to oni, kdo hrají o tzv. dominanci na pravici. Je tomu tak?

Takřka každý si musel povšimnout, že Občanská demokratická strana, ona "těžká váha" nejen na pravici, se po dvou desetiletích existence - vznikla roku 1991 při sjezdu „klausovců“ v Olomouci - ocitá nad propastí. Její pozvolný sestup, ba pád, odkazuje (v jakési oslabené variantě) na osudy kdysi
"sesterského" HZDS. To začínalo ve stejném roce a na obdobném počtu procent, jaké míval ve své zlaté éře „pan profesor“, ale s úpadkem schopností uctívaného vůdce postupně mířilo do bezvýznamnosti. 

Pro přesnost (i zajímavost) však musím uvést, že rozdíl mezi těmito bývalými hegemony a hlavními likvidátory Československa spočívá v tom, že vůdcovský princip v Mečiarově partaji fungoval ještě daleko sebevražedněji než v ODS. Takže byl narušen před pár dny (!), kdy "otec slovenské státnosti" konečně rezignoval na vedení strany s necelým procentem voličské podpory.

Odliv příznivců ódéesky, která se z konfliktu se svým hlavním "inženýrem" nevzpamatovala, a je jím navíc stále systematicky poškozována, pak udělal místo na politickém trhu. Na uprázdněné místo v politické džungli ihned dravě vyrazil jeden z nejvýraznějších polistopadových "gründerů" Babiš.
Slibné perspektivy mu ukázaly jinak tragikomické "veverky".

A on se už stačil i na svých vlastních neúspěších poučit, že za stávajících poměrů nelze být "Centrálním mozkem lidstva", co vše řídí, postavy na kandidátky získává v novinových inzerátech (!) a situaci rozhoduje "holkami z kalendáře". Pole působnosti je relativně velké a zápasí o podobné voličstvo jako TOP 09, jež se jinak v očích řady vysloveně pravicových voličů znemožnila skrze angažmá v předchozí vládní koalici. 

Andrej Babiš řekl, že pokud jeho strana "neudělá nějaké průsery", za čtyři roky vyhraje volby. Je to tak? Jak vlastně zhodnotit Babišovo dosavadní počínání?

Andrej Babiš je zatím trochu nevyzpytatelný, svůj politický program nechává úmyslně "rozpitý". Také jím najaté tváře jsou často bezbarvé, technokratické, přitom zvyklé na zajímavé veřejné funkce a tučné honoráře. Občas z mého pohledu i těžko skloubitelné. Prostě - co dům dal... Nejdůležitější je ale zřejmě patřičně deklarované sebevědomí. Pevně doufám, že si voliči uvědomí jádro toho, co shrnuje zejména ona "berlusconiovská" proklamace o státu řízeném jako firma...

Václav Klaus se vyslovil pro vystoupení ČR z EU a sdělil, že ODS je zbytečné volit. Čímž možná definitivně spálil mosty do ODS. Jak to hodnotíte? Co tím Klaus myslel? Chystá něco, k čemu už ODS nepotřebuje?

Vystoupení České republiky z EU je legrační, absurdní věta. Zračí možná tajný sen stárnoucího Václava Klause, ale opravdový smysl nemá. Předpokládám, že ji použil najmě proto, aby na sebe strhl pozornost. Chtěl totiž říci hlavně to další, že jím založená partaj nestojí za nic. V každém případě tím zase něco vrátí "zrádcům", které si vychoval. Pokud navíc ODS dopadne ještě hůř, než naznačují u nás obvykle dost diskutabilní průzkumy veřejného mínění, jeho šance na nějakou podobu politického comebacku se zvýší. Rámcovou představu takového návratu již přece v posledních měsících představil - takzvaný "řidič ze zadního sedadla"...

Strana Tomia Okamury, KDU-ČSL, SPOZ... Tři subjekty balancující na hraně volitelnosti. Kdo má šanci ve sněmovně zasednout a kdo tam podle vás nebude? Kdo vede kampaň dobře a kdo bídně?

Těžko říci, politické vědy a věštectví nejsou totožné disciplíny, i když někteří kolegové občas vystupují jako moderní šamani, kteří znají odpověď na vše. Vycházejí tím vstříc médiím, jež na nějaké pochybnosti nebývají dvakrát zvědavá. Přitom právě u vámi zmíněných struktur budou rozdíly mezi
úspěchem a neúspěchem pravděpodobně velice těsné, a tak mohou rozhodnout i maličkosti. 

Ale přímo k Vaší otázce si dovolím říct, že až na symbolické pohřbívání sKaret má poměrně nevýraznou, nenápaditou kampaň KDU-ČSL, jejíž naděje na návrat do dolní komory plynou ponejvíce z toho, jak slábne dlouhodobá paměť obyvatelstva... 

Tomio Okamura užívá stále stejný, dryáčnický styl ambiciózního vyvolavače na trhu, pro nějž se rozžehnal i s ekonomem Kohoutem. Připomínám, že podle jeho knihy údajně pojmenoval svůj ambiciózní projekt: „Úsvit...“

SPOZ se zdála hodně nadějná, ale mocenské metody a machinace užívané uvnitř mladé stranické struktury mu poněkud sfoukly "pel". Miloš Zeman a jeho okolí se pak budou muset hodně otáčet, aby napravili třeba to, že Miroslav Šlouf  teď postupuje vůči svému "příteli a zrádci" s podobnou zapšklostí, s jakou stávající prezident po léta likvidoval "přátele a zrádce" v sociální demokracii. Pozoruhodný paradox.

Miloš Zeman útočí na Zdeňka Bakalu coby "nezodpovědného" majitele OKD, odkazuje se na "Baťovské" tradice "vlastnictví, které zavazuje". Pravice Zemana upozorňuje, že není možné soukromého majitele k čemukoliv nutit. Sleduje Zeman úspěšně cíl "nabourání" Bakaly a TOP 09 skrze podobnou rétoriku? 

Miloš Zeman útokem na Bakalu, coby významného politického sponzora, sleduje především svou úspěšnou populistickou linku, jež mu zajistila podporu asi poloviny populace, což je - při nepřestajném tažení podstatné části médií - úctyhodný výkon. Miloš Zeman věru dobře ví, co chce slyšet takzvaný běžný občan, příslušník "dolních deseti milionů". Ten jej, zjednodušeně řečeno, zvolil a zvolit by mohl i jeho kliku do sněmovny.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…