Uprchlické kvóty EU jsou jako trh s otroky, udeřil Zemanův Kmoníček. Pořád prý chceme na Západ, ale na ten, který byl před 20 lety. Abychom se neprobudili v evropském Pákistánu

06.05.2016 11:38 | Zprávy

ROZHOVOR Jednání na cestě k mírové dohodě v Sýrii v podobě možné „Pražské deklarace“ ušla zhruba čtyřicet procent cesty. ParlamentnímListům.cz to řekl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, který pohovořil o dosud neznámých faktech provázejících jednání syrských představitelů s prezidentem Zemanem. Nápad, aby členské státy v rámci systému kvót EU platily výkupné za nepřijaté migranty, podle něho připomíná trh s otroky. Kmoníček pohovořil také o plánu prezidentských zahraničních cest.

Uprchlické kvóty EU jsou jako trh s otroky, udeřil Zemanův Kmoníček. Pořád prý chceme na Západ, ale na ten, který byl před 20 lety. Abychom se neprobudili v evropském Pákistánu
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

Pane řediteli, co vás aktuálně z vaší agendy nejvíce zaměstnává?

Pan prezident má poměrně hodně rozsáhlý program, který je ale kombinovaný ze zahraničních a domácích témat. Mě se týkají samozřejmě jen zahraniční témata, přičemž v posledních dvou týdnech mě nejvíc zaměstnával Izrael, Palestina, Sýrie, ženevská jednání o Sýrii a přípravy různých materiálů ohledně zahraničních investic u nás.

Zmínil jste Sýrii a mírová jednání. Hovořilo se o tom, že kvůli útokům na Aleppo ze strany Asadových sil padá dohodnuté příměří. Je to tak?

Myslím, že žádné přerušení příměří nikdy neznamenalo úplnou válku a příměří nikdy nebylo nedostatkem války. Mohu ale prozradit, že v posledních několika týdnech vidím – hlavně po volbách na prezidentem Asadem držených územích – několik významných posunů. Poprvé budeme v situaci, kdy v Ženevě obě delegace – vládní a opoziční – budou jednat spolu napřímo, namísto toho, aby si delegace posílaly stanoviska písemně přes chodbu. Tak samozřejmě nic opravdového dojednat nešlo.

Největší pozitivní posun jsem zaznamenal při nedávné návštěvě syrského náměstka ministra zahraniční Fajsala Miqdáda tady. Syrská strana poprvé po dvou letech řekla, že je připravena na jednání s opozicemi, nikoli pouze jednou, a to svojí vlastní, opozicí. Tenhle posun znamená, že přiznávají poprvé možnost, aby jejich hlavní ideoví protivníci a zahraniční opozice sedící v Ženevě na druhé straně stolu byla součástí jakési kompromisní politické vlády v Sýrii. Jde o významný krok na cestě k tomu, aby se vůbec na něčem dokázali dohodnout.

Loni při návštěvě pana prezidenta v New Yorku v OSN proběhla jeho setkání s představiteli syrské vlády a původně se chtěla setkat i opozice, ale nakonec se řeklo, že zůstali v dopravní zácpě a nestihli to. Na to ale nenarážím…

… dá se říct zcela jasně, o co šlo. Opozice o toto jednání požádala, pan prezident s tím vyslovil souhlas a z logistických důvodů se schůzka měla konat tamtéž, kde se konalo jednání s vládní stranou, to znamená v hotelu Waldorf Astoria. Vládní strana z OSN do hotelu dorazila. Nevládní opozice nám sdělila, že to nestihne a nezvládne z jednoho prostého důvodu. Bála se, že by se zpátky do objektu OSN nedostala přes ochranku. Během dopoledne se tam totiž dostala jen za pomoci diplomatů spřátelených zemí a nevěděla, jestli by se jí to znovu povedlo. Myslím, že to o celé situaci docela dost nechtěně vypovídá.

Původně jsem se chtěl ptát na něco jiného. Tehdy v New Yorku pan prezident prozradil, že možné mírové dohodě už se začíná říkat Pražská deklarace a právě v Praze by se podepsala. Jak velká vzdálenost se od toho loňského září k dnešku na cestě k Pražské deklaraci ušla?

Možná čtyřicet procent cesty. To je ale věštění. Od začátku jsem věděl, že tento proces bude trvat minimálně měsíce, spíš roky. Nedávno mě nutili spekulovat, jak dlouho to vůbec může trvat a už tam jsem říkal, že je to záležitost minimálně roku, maximálně pěti let. Kdyby ale jednání trvala dalších pět let, už není o čem jednat, protože by se Sýrie rozpadla na několik Sýrií.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…