Úřad pro studium totalitních režimů představuje klubko zmijí, myslí si Karel Srp

21.07.2013 20:00

ROZHOVOR Artforum - Jazzová sekce, která se už v době komunistického režimu pokusila prezentovat nezávislou kulturu, funguje dodnes. O její současné činnosti hovořily ParlamentníListy.cz s Karlem Srpem, který stojí v jejím čele prakticky od začátku. Zeptaly se ho, jaké je dnešní poslání Jazzové sekce.

Úřad pro studium totalitních režimů představuje klubko zmijí, myslí si Karel Srp
Foto: Bohumil Brejžek
Popisek: Karel Srp

Jazzová sekce existuje více než čtyřicet let. Za normalizace měla tisíce členů. Zprvu byla legální, pak trpěná, protože úřady nevěděly jak ji zakázat, a nakonec ilegální. Historie ukazuje, že byla po polské Solidaritě nejpočetnější skupinou praktického odporu. Jen knihu o Johnu Lennonovi četlo přes sto tisíc mladých, o Hrabalově Anglickém králi nemluvě. Její vliv nezměnilo ani věznění výboru - spíš naopak. Stojí za ní konkrétní práce, ze které čerpají mladí dodnes. Témata, která tehdy šířila buď koncerty, knižně, časopisecky, přednáškami, výstavami a podobně se dodnes kopírují nebo jsou draze k mání na aukcích. Knihy Jazzové sekce, které vycházely v tisícových nákladech, ale nejsou evidovány ani v současných encyklopediích Akademie věd ČR. Přitom existují stovky policejních příkazů, udání z Ministerstva kultury na konkrétní jména, včetně podání na zahájení trestního řízení.

Jak je to vůbec možné?

Dnes se totiž nelže, ale vynechává. Varuji před pravdivostí knih o historii vyšlých po roce 1989. Pakliže se o události nepíše, další generace neví, že proběhla. Dnes nemáme cenzuru, stačí Ústav pro soudobé české dějiny. My se v Jazzové sekci zaobíráme autentickými dokumenty druhé poloviny 20.století. Situaci ještě konfrontujeme s pamětníky. Proto se dnes v Jazzové sekci míchají mladí s lidmi, kteří u toho byli. Kteří  seděli s Husákem, mluvíme s tajemníky vysokých komunistů, s bývalými zpravodajci ze Západu, s diplomaty, s vynikajícími analytiky nejrůznějších tajných služeb, s důstojníky, kteří měli na starosti opozici, rozhlasáky a dalšími. Navštěvují nás zpravodajci západních ambasád - dnes již v důchodu - kteří měli na starosti disidenty v Československu, přátelsky hovoříme s těmi, co nám instalovali odposlechy, sledovačky - zajímá nás technologie moci, abychom mohli říkat pravdu o minulosti - zajímají nás profesionálové té doby. Nikoliv udavači nebo prokurátoři, z nichž mnozí otočili, a hájí pochybně získané majetky disidentů.... Prostě v Sekci se scházeli a schází lidé od Jevtušenka přes rodinu Roosenbergových až po Salmana Rushdieho. Od Arnošta Lustiga přes Václava Havla po Miroslava Štěpána. Od komunistů, kteří prakticky podporovali disidenty, až po jejich řídící důstojníky. Letos jsme chtěli uspořádat výstavu z udání občanů i úřadu té doby; brání nám zákon o ochraně osobních údajů.

Ale to všechno by přece měl dělat Úřad pro studium totalitních režimů?

Samozřejmě, že tohle by mohl dělat Úřad pro studium totalitních režimů, kdyby se z něj nestalo klubko zmijí. Dobře placených zmijí. Dodnes nepřišli na dům, kde komunisté kompletovali a objektivně vyhodnocovali zahraničně politické vztahy. Kde měli do týdne ze Západu vše, co potřebovali. Kde končily podpisy našich antikomunistických emigrantů na výplatnicích - neboť i tyto částky musela vést nějaká účtárna. Kde se provalila jména těch, kteří byli vyslaní jako spící agenti. Divím se, že mlčí řídící důstojníci bývalého Ministerstva vnitra ČSSR. Zřejmě, aby je nepotkalo to, co generála Lorence nebo jim blokovali internet jako Petru Cibulkovi.

Mám dojem, nevím přesně, že jeden z polistopadových ministrů vnitra mi ukázal dokument z prověrky bezúhonnosti jednoho z příslušníků vnitra. Vyšetřoval Havla, Šilhánovou, Chramostovou, kněze Malého, mne, Skalníka, Kouřila, Huňáta, Křivánka a téměř padesátku dalších odpůrců minulého režimu. Mnohé dostal do kriminálu. Má na svědomí smrt dvaasedmdesátiletého pana Drdy, kterého zavřel a po infarktu jej bez soudu zase propustil. Onen důstojník nejprve prověrkou Občanského fóra neprošel, pak ale předseda prověrkové komise rukou připsal, že může dále vykonávat svoji činnost. Byl dokonce povýšen. Onen předseda, krom toho, že píše do Katolického týdeníku, rozhoduje i o III. odboji. Proto hovořím o klubku zmijí.

Jak vlastně Ústav pro studium totalitních režimů pracuje?

Ústav pro tzv.studium totalitních režimů si vybírá z hlášení normalizačních policistů věty, které si policisté vymysleli, aby byrokraticky splnili hlášení o vykonané práci. Jeden z bývalých generálních ředitelů Národní galerie má ve svém svazku tzv. udání ode mne, avšak já se s ním za totality ani jednou neviděl.... Dva známé folkaře jsem viděl asi třikrát kvůli koncertu, o který jsem jako předseda Jazzové sekce požádal a který musel být povinně schválen inspektorem kultury. Upozornil mne na to zemřelý ministr kultury Pavel Dostál. Dal jsem si práci a našel řídícího důstojníka jednoho z těch tří. S ministrem se sešli a důstojník přímo řekl, že získal nějaké informace a ty dával do úst, komu se mu zlíbilo. Tento důstojník se však nehodí do krámu zmíněnému ústavu. Stejně jako další důstojníci MV, které si k soudu vybralo současné Ministerstvo vnitra.

Je zvláštní, jak vidí historii individua z Ústavu, která povětšině ještě nevěděla o světě.... Obdobně byly "vynechány" tzv. výstrahy dávané v "kachlíkárně", nasazení odposlechů, kontrola pošty, sledovačky, vyhazovy z práce, stanoviska tehdejšího Ministerstva kultury a v kriminále jsem podle "odborníků" Ústavu zřejmě nikdy nebyl. Takhle jednat by si nedovolilo ani gestapo, Ústav pro studium totalitních režimů - ano.

Co byste řekl na závěr?

Před pár dny jsem dostal dopis od MUDr. Davida Ratha. Odesílatelem byla Poslanecká sněmovna. Nikdy jsme se neviděli, ale víme o sobě. Píše...“V běžném životě si člověk ani neuvědomuje, jak je bezmocný proti represivní mašinerii státu, pokud tato se na Vás zaměří a rozhodne se Vás zlikvidovat."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohumil Brejžek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…