Včera u nádraží dva íránští migranti znásilnili ženu, dozvěděla jsem se to jen od kamarádky. Němci jsou konzervativní, ale i jim dojde trpělivost, věří Češka z Mnichova

10.08.2016 11:49

ROZHOVOR „Určitě se atmosféra změnila. Lidi jsou více ostražití, obávají se o svou bezpečnost. To dokládá například větší zájem o kurzy sebeobrany nebo nárůst žádostí o tzv. malý zbrojní průkaz. Vzrostl nejen počet útoků, ale třeba i počet znásilnění. Takže ten strach narůstá,“ tvrdí o situaci v Německu v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Lenka Klímková, Češka žijící v Mnichově. Vyjádřila se i k Turecku. „Na kraji Evropy nám roste diktátor. Německým Turkům, kteří se aktivizují, bych spolu s většinou Němců vzkázala asi to, že pokud se jim Erdogan tak líbí, že je tu nikdo nedrží.“

Včera u nádraží dva íránští migranti znásilnili ženu, dozvěděla jsem se to jen od kamarádky. Němci jsou konzervativní, ale i jim dojde trpělivost, věří Češka z Mnichova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mnichov

Před nedávnem, v pátek 22. července, v Mnichově – kde žijete – postřílel muž íránského původu devět lidí v obchodním domě. V Ansbachu se zase imigrant odpálil před vchodem na hudební festival. Změnily tyto útoky atmosféru v Německu, případně ve vašem okolí?

Určitě se ta atmosféra změnila. Jak jsem psala již ve svém minulém blogu, myslím si, že lidi jsou více ostražití, víc si začínají všímat okolí. Více se obávají o svou bezpečnost. To dokládá například větší zájem o kurzy sebeobrany nebo nárůst žádostí o tzv. malý zbrojní průkaz. Za poslední půlrok tyto žádosti vzrostly o 50 %. Malý zbrojní průkaz je třeba mít pro používání signálních a plynových pistolí. Vzrostl nejen počet útoků, ale třeba i počet znásilnění. Kamarádka mi například říkala, že se mám vyhýbat staré botanické zahradě, která je v Mnichově u hlavního nádraží, protože tam včera zase někoho znásilnili dva íránští migranti. Jeden prý ženu držel a druhý ji znásilňoval. Že prý se tam něco takového stalo už poněkolikáté. Takže ten strach narůstá. Ale nějakým způsobem se vyvíjí postoj lidí k tomu strachu a reakce na ten strach. Mohla bych je rozdělit do dvou skupin. Jedna skupina neví, co s tím strachem dělat, tak ho ti lidé buď popírají a přestávají číst zprávy, nebo se bojí a nechávají se tím strachem postupně požírat, což je samozřejmě špatně. A druhá skupina, do které patřím i já, se rozhodla s tím něco dělat.

Anketa

Na hranice bych v souvislosti s migranty poslal/a nebo postavil/a

73%
23%
hlasovalo: 15380 lidí

Zmiňovaný atentátník z Ansbachu už před rokem nedostal azyl. Přesto zůstával stále v Německu. Co to svědčí o takzvané návratové politice?

Podle posledních zpráv, které jsem slyšela, dostával tento džihádista instrukce přímo od příznivců IS. Původně měl prý také najet vozidlem do davu lidí. Prý se vymluvil na to, že nemá řidičák. Podle zpráv policie s tou bombou došlo nakonec k nehodě. Původně ji totiž měl odpálit z dálky v davu lidí a natočit to pro IS na video. Došlo ale k té nehodě a naštěstí zabil jen sám sebe. Jeho poslední zpráva, kterou svým zadavatelům posílal, prý byla „Uvidíme se v ráji“.

Prezident Zeman minulou neděli navrhl, aby se lidé ozbrojovali. Doporučila byste něco podobného Němcům? Připomínám, že jste už prozradila, že si chcete udělat zbrojní pas a nosíte u sebe pepřák a alarm...

Určitě bych všem, ale především ženám, doporučila nějaký základní kurz sebeobrany. Sama jsem absolvovala úvodní kurz krav magy, těch kurzů je spousta. Jde tam hlavně v těch prvních lekcích o to, aby se člověk nebál v případě napadení tu ránu dát a účinně se bránit. Plno žen má, myslím, sílu bránit se, jen o tom ještě neví. S tím zbrojním průkazem je to tak, že bohužel člověk zbraň u sebe tady v Německu nosit nesmí. Pořízení zbrojního průkazu trvá trochu déle než u nás, člověk musí být členem střeleckého klubu a pravidelně tam docházet. Osobně doufám, že se politika v Německu ohledně zbraní změní.

Ještě horší situace než v Německu je ve Francii, kde dokonce islámští radikálové zavraždili kněze v kostele při mši. Dá se to již označit za válku? A nepřijde vám divné, že o jednom z vrahů se vědělo, že je to džihádista, a přesto nebyl ve vězení, ale pouze pod (nedostatečným) policejním dohledem? A to v době, kdy je v zemi vyhlášen výjimečný stav? Neměla by Francie proti těmto radikálům přitvrdit?

Události ve Francii nesleduji tak podrobně. Jsem si ale jistá, že o válku jde. Vždyť Islámský stát vyhlásil válku i České republice a dalším evropským státům již v listopadu minulého roku. Myslím, že někteří evropští politici zhoršenou bezpečnostní situaci ještě neberou dostatečně vážně. Jsem si jistá, že bezpečnostní složky tuto situaci vážně berou, ale myslím si, že v tomto ohledu džihádistům napomáhá politická nečinnost. Určitě ta téměř nulová politická reakce je způsobena i tím, že se prostě nejedná o takovou válku, jak ji známe z historie. A je těžké se proti takovým útočníkům nějak systémově bránit. Nepřítelem se může stát de facto každý, kdo se nechá ideologií islámu pobláznit. Tady se můžeme opravdu účinně bránit jen tak, že ozbrojíme obyvatelstvo. Můžeme se ostatně nechat inspirovat v Izraeli, kde prochází dokonce i ženy dvouletým vojenským výcvikem.

Jak současné problémy s imigranty ovlivnily většinové vnímání kancléřky Merkelové, která po tragické události v Ansbachu opět opakovala, že to Němci zvládnou?

Podle posledních statistik po té poslední velké tiskové konferenci si Merkelová dost na německé poměry pohoršila. Ztratila 12 %, lidé s ní souhlasí již méně. Politická strana Alternativa pro Německo, která je kritická k migraci a k islámu, stále posiluje. Zároveň u nás v Bavorsku posiluje CSU – středopravicová strana pana Seehofera, který se k vítací migrační politice Angely Merkelové neustále kriticky vyjadřuje. A říká, že to nezvládáme. Myslím si, že bude velice zajímavé sledovat parlamentní volby v příštím roce.

Bohumila Kamenzová, Češka žijící v Německu, ovšem ve východní části země, kde je postoj k imigrantům odlišnější než na západě, varuje, že Němci mají velkou trpělivost a dlouho se chovají konzervativně. Ale až jim ta trpělivost dojde, tak to pak může přejít do druhého extrému a že pak mohou vyhodit ze země úplně všechny cizince. Včetně těch ze sousedních zemí. Co si myslíte vy?

S paní Kamenzovou souhlasím v tom, že Němci jsou hodně konzervativní, a dodám, že tady na západě ještě možná trochu víc poslušní a trochu méně kritičtí. A souhlasím s tím, že jistě nastane čas, kdy jim trpělivost dojde. Ale jaké to bude mít důsledky, to netuším. Již teď se azylová politika poněkud zpřísnila. Vím o jednom případu iráckého Jezída, který se sice cítí být ohrožený, ale přímé ohrožení na zdraví mu zatím v jeho zemi nehrozilo a jeho žádost o azyl byla zamítnuta. (Jezídové jsou na Blízkém východě pronásledováni a diskriminováni muslimy proto, že jsou podle nich nevěřící.)

Jak vidíte Turecko? Po podivném pokusu o vojenský převrat prezident Erdogan posiluje svoji moc pomocí rozsáhlých čistek. Zdá se, že sekulární Turecko prohrává a země se islamizuje. V této souvislosti je důležitý i fakt, že EU má s Tureckem podepsanou dohodu, díky níž příliv migrantů oproti loňsku poklesl. Nicméně Turci hrozí, že ji vypoví, pokud nedostanou do října bezvízový styk.

Turecko... to je kapitola sama pro sebe. Myslím, že Evropa má k němu od začátku poněkud pokrytecký vztah. Příslib možného členství v Unii, i když si to většina obyvatel Evropy nepřeje, mi přijde právě dost pokrytecký. Myslím si, že rozvoj nějakého partnerství by měl určitě smysl, ale slibovat členství rozhodně ne. Souhlasím, že sekulární Turecko prohrává. Od roku 2007 prý EU do Turecka nalila 4,7 miliardy eur na podporu právního státu, demokracie, rovnoprávnosti a prosazování dodržování lidských práv. Výsledek se k dnešnímu dni spíše zhoršil, ostatně to si můžeme přečíst ve zprávách. Turecko z alibismu evropských politiků a úředníků jen vytěžilo peníze. Ohledně migrace je pravda, že počet migrantů se díky dohodě rapidně snížil a Turecko má teď páku na to, jak držet Evropu v šachu.

Zároveň se aktivizují němečtí Turci, alespoň jejich výrazná část ve prospěch autoritářského Erdogana, jak ukázala jejich demonstrace v Kolíně. Jak vnímáte nebezpečí viditelného posunu Turecka od západních demokratických hodnot pro Evropu a speciálně pro Německo? Patří současné Turecko do Evropy?

Co se Erdogana týče, myslím, že nám tu na kraji Evropy roste nový diktátor. Posun Turecka směrem od demokratického státu ke státu islámskému byl vidět i u nás v Čechách, kdy turecký velvyslanec překročil své diplomatické pravomoci a vybízel české státní orgány, aby stíhaly advokátku Kláru Samkovou za urážku islámu.
Německým Turkům, kteří se aktivizují, bych spolu s většinou Němců vzkázala asi to, že pokud se jim Erdogan tak líbí, že je tu nikdo nedrží. Němečtí muslimové patří k těm vlažnějším muslimům, mívají i silné ženy, které jsou hrdé na to, že se nemusí zahalovat. To, co můžeme v Turecku pozorovat, je, myslím, takový mix islámu a nacionalismu. Dobrým signálem pro Evropu by jistě byl v rámci tureckého nacionalismu částečný návrat k odkazu Mustafy Kemala Atatürka, který v Turecku prosazoval sekulární stát, ale to se zatím neděje.
Současné Turecko do Evropy rozhodně nepatří, a to především díky velkému vlivu politického islámu, díky kterému Erdogan posiluje svou moc v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…