Vít Bárta po dlouhé době promluvil. O úderu na Kristýnu Kočí, pozadí svého pádu, Babišovi i Zemanovi

18.04.2014 8:41

ROZHOVOR Exministr dopravy a bývalý šéf Věcí veřejných Vít Bárta po dlouhé době obsáhleji promluvil. V rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz se vyjádřil nejen k aktuálním tématům kolem chystaného trestního oznámení na Kristýnu Kočí. Bárta se vyjádřil i k současnému politickému dění, některým krokům prezidenta Zemana a zkritizoval ministra Zaorálka za jeho přístup k ukrajinské krizi.

Vít Bárta po dlouhé době promluvil. O úderu na Kristýnu Kočí, pozadí svého pádu, Babišovi i Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí
Právo ve čtvrtek přineslo zprávu, že Věci veřejné budou chtít po Úsvitu přímé demokracie 10 milionů korun, protože na kandidátce Okamurova hnutí byli zvoleni i členové VV. Úsvit ale VV nic dát nechce. Budou se Věci veřejné obracet na soud?

Velmi se omlouvám, ale já jsem rezignoval na pozici předsedy Věcí veřejných a ty si zvolily nové vedení. To, na co se ptáte, je podle mě zásadní téma, které je zapotřebí řešit, nicméně jakékoli vyjadřování k této otázce logicky patří novému předsedovi a poslancům VV. Tedy především našim místopředsedům Olze Havlové a Davidu Kádnerovi.

Z toho zmiňovaného článku ale vyvstávala i otázka, která se vás týká, tedy proč se něco takového – třeba smluvní úprava – neřešilo už před volbami?

Mohu říci, že na toto téma novému vedení Věcí veřejných zařídím jakoukoli součinnost, která bude potřeba. Ale víc to téma nejsem schopen komentovat, nezlobte se.

Chystáte se podat trestní oznámení na Kristýnu Kočí a jejího otce, k čemuž jste se již vyjadřoval, ale je něco nového, co k tomu můžete říci?

Je to zvláštní, ale dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) jsou to čtyři dny od chvíle, kdy jsem před třemi lety rezignoval na pozici ministra dopravy a tehdy jsem říkal, že rezignuji, protože si myslím, že v politice by měla platit presumpce viny, nikoliv neviny. Řekl jsem také, že jsem přesvědčen, že dokážu nejen svoji nevinu, ale dokážu i to, že co bylo vedené proti mně a VV, byl tehdy komplot. Nenapadlo by mě, kolikrát bude od té doby zapřena presumpce viny, ať už v případě pana Nečase, Kalouska, Drábka, paní Parkanové a mnohých dalších. Nenapadlo by mne, jak dlouho bude trvat, než se pravda ukáže.

Přesto si ale myslím, že se pravda začíná ukazovat. Tou jednou věcí je, že já jsem opakovaně u svého soudu říkal, že rozhovor mezi Kristýnou Kočí a tehdejším ministrem Kamilem Jankovským velmi jednoznačně ukazuje na pozadí potřeby odstranit Věci veřejné z koalice, zabránit Radku Johnovi v další depolitizaci policie a podpoře nezávislého policejního prezidenta, který začal konat. A skromně můžu dodat, že bylo zapotřebí zabránit i tomu, aby se dál děly změny na Ministerstvu dopravy s cílem zlevňovat silnice a výstavbu železničních koridorů. V tom všem byly obrovské miliardy a zájmy mocných, čemuž bylo zapotřebí zabránit.

Kristýna Kočí na té nahrávce říká tři důležité teze. Říká, že chce učinit puč ve VV a že dostala nabídku z okolí premiéra Nečase a ve stejné logice říká i to, že dostala velmi velkou nabídku od tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, který měl svého ministra práce a sociálních věcí pana Drábka, jenž zcela evidentně na minulý týden zveřejněných odposleších jasně ukazuje, že domlouval velmi nestandardní postupy ohledně IT zakázek na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Když jste mluvil o popření presumpce viny u některých politiků, nelitujete ve svém případě, že jste se postu ministra dopravy vzdal dobrovolně a nesnažil se na ministerstvu udržet i v okamžiku, kdy jste už přemýšlel nebo tušil o plánu na zničení VV?

Toto je velmi zásadní otázka. Ne, že jsem o tom přemýšlel, ale je to téma, které se mi v životě stále vrací, a nezapírám, že to byl kritický okamžik mého života. Stejně tak jako pro mě byl kritickým okamžikem v životě vstup do vlády Petra Nečase a naivita se domnívat, že zevnitř můžete proti zlu bojovat lépe než zvnějšku. I když jsem přesvědčen, že by nebylo zatčení pana Ratha s jeho sedmi miliony, kdybychom nevyměnili policejního prezidenta  - ze závislého prezidenta napojeného na Ivana Langra na nezávislého prezidenta, jak jsme učinili.

Pro mě je čím dál důležitější studium sociálních sítí. Kupříkladu včera jsem si četl Facebook Radka Johna a reakce lidí, které tam na toto téma byly. Objevil se tam příspěvek na téma, že policie zasahovala v sídle Agrotecu a pod tím byla poznámka: Tak už likvidují Babiše stejně jako likvidovali Bártu s Johnem a já doufám, že Babiš neudělá stejnou chybu jako Bárta, že se vzdá imunity a nechá se vydat.

Když čtete takovouto poznámku, tu otázku, kterou jste položil vy, jsem si musel položit o to více. Přesto jsem přesvědčen, že pokud se Česká republika má vyvíjet k lepšímu, tak je zapotřebí se snažit o zlepšení morálky občanů. A zlepšení morálky občanů vyžaduje sebereflexi. Mojí špatnou vlastností, kterou jsem si přinesl z byznysu, byla ješitnost. Taková potřeba mít poslední slovo a podobně. V politice je nutné nahradit ješitnost pokorou. V tomto duchu zlepšit politickou kulturu v zemi je věcí, na kterou bychom neměli rezignovat. Pokud přijmeme to, že politika je tvrdé kolbiště, kde se bojuje pomocí nefér metod, tak politika nikdy lepší nebude.

Cestou k vám jsem si listoval knihou Michala Babáka, kterou ve středu představil a mimo jiné v ní píše o tom, že hnutí Úsvit přímé demokracie a hvězda jménem Tomio Okamura je vaše dílo a vaše zásluha a vše se připravovalo už v roce 2012. Co k tomu můžete říci?

Nejdřív si dovolím komentovat Úsvit a potom Michala Babáka. K Úsvitu jsem už na začátku našeho rozhovoru řekl, že věci týkající se Úsvitu považuji za témata, která patří novému vedení VV, kterým jsem připraven zajišťovat maximální součinnost, ale jsou to témata, jež patří do jejich kompetence.

Co se týče Michala Babáka, říkám, že jsem jeho knížku nečetl. Z toho, co jsem měl zatím možnost o té knížce číst, mám pocit, že Michal Babák píše jakousi lechtivou romantickou nadsázku reality.

Nevím, zda teď budu s otázkou úspěšnější, ale jaký je nyní váš osobní vztah k Tomio Okamurovi? Komunikujete spolu?

Loni jsem se po své rezignaci na post předsedy Věcí veřejných z politiky stáhnul a dnes podporuji řadu lidí, kteří nerezignují na boj vůči tomu, proti čemu dřív a stále bojovaly Věci veřejné. Všem těmto silám budu dávat maximální podporu.

Podívejme se teď obecně na současné dění na české politické scéně. Jak se díváte na aktuální vývoj v naší politice?

Považuji za zcela nový fenomén v české politice význam Bruselu pro to, co se děje právě v české politice. Kupříkladu bruselský štempl na to, že privatizace OKD je v pořádku, považuji za jeden z několika dílčích fenoménů toho, jak pan premiér Sobotka a pan doktor Pokorný zneužívají Brusel pro šťouchance v České republice. Jsem přesvědčen, že od dob Přemyslovců v Čechách platí, že pokud nechceme odvádět stříbro a voly do říše římské, měli bychom se snažit si problémy řešit doma a ne v Evropě.

Za velmi zásadní považuji, že Radek John kandiduje do Bruselu, protože je dle mého názoru jedinou autentickou silou, která ve volebním období v roce 2010 jasně říkala, že nemáme zvyšovat míru odpovědnosti za dluhy Evropské unie a neprosperující státy jižní Evropy, a byl to on, kdo tvrdě vystupoval proti fiskálnímu paktu, eurovalu a všem těm snahám o podporu bankovního socialismu EU, které tu byly. Dnes, jak pánové Babiš a Sobotka říkají, „chceme jednotná bruselská pravidla pro sestavování rozpočtů jednotlivých členských zemí, chceme sankce na nedodržování rozpočtu“, tak podle mě si pánové naprosto neuvědomují, jak zásadní závazky vůči Bruselu Česká republika lehkomyslně přijímá a jak se mohou velmi lehce obrátit vůči nám.

Dáme-li to do kontextu, že přijímáme závazky, které bychom v tuto chvíli v žádném případě přijímat neměli, a které omezují svrchovanost naší země, a na druhé straně Brusel podporuje ne úplně v dobrých vodách pana Sobotku, o to více mě Brusel znervózňuje a jsem přesvědčen, že je zapotřebí o to více brát na vědomí, jaká rizika a nejen benefity z Bruselu přichází. Za měsíc nás čekají evropské volby a Češi by toto téma neměli podceňovat.

Průzkumy z poslední doby ukazují, že nedůvěra Čechů k EU je snad na historickém maximu…

To ano. Chci ale říct, že Česká republika má patřit k západní civilizaci a k Evropské unii, ale je v našem zájmu, abychom stimulovali evropský proces k regeneraci Evropy, myslíce na asijské tygry a snažili se o rozvoj. Jednotný ekonomický prostor Evropy, možnost cestování apod. jsou všechno obrovská pozitiva a plusy, na které by bylo naprosto špatné rezignovat. Když někdo říká, že by se mělo vypsat referendum, zda máme vystoupit z EU, tak je to podle mě velmi populistická hloupost, nebo naprosto politická, bezpečnostní, ale i ekonomická nerozvážnost.

Uvnitř EU bychom však měli být výrazně rozvážnější v tom, jaké nové závazky vůči Bruselu přijímáme. Měli bychom více dbát na svrchovanost České republiky a na to, abychom svým rezervovaným přístupem vytvářeli větší tlak na debyrokratizaci, zeštíhlení a naopak rozvoj EU.

Úplně konkrétně – euro. Myslet si, že euro je skvělá věc, je opravdu haló efekt, z něhož bychom měli vystřízlivět. Musíme si uvědomit, že euro je výhodné pro německý trh, ale je velmi nevýhodné pro řecký trh. V Řecku zavedení eura znamenalo, že se řecké výrobky začaly prodávat za německé ceny, ale s řeckou kvalitou. To logicky vedlo v Řecku ke zvýšení nezaměstnanosti, snížení vývozu a celkově negativnímu vývoji, kterým tam stále je. Česká republika by měla přijímat euro až v okamžiku, kdy bude natolik ekonomicky silná, její výrobky natolik konkurenceschopné v porovnání s Německem, že na tom v tu chvíli opravdu nebudeme tratit.

Zavedení eura činí silné silnějšími a slabé slabšími. V tuto chvíli jsme my v partě těch slabších. Pokud ekonomicky dorosteme mezi silnější, můžeme přijímat euro.

Jak si potom vysvětlujete názor prezidenta Miloše Zeman, podle něhož bychom euro měli přijmout co nejrychleji?

Před prezidentskými volbami jsem velmi ostře kritizoval ministra zahraničních věcí pana Schwarzenberga, když zpochybnil Benešovy dekrety a kroky tehdejšího Československa a řekl jsem, že jeho aktivita byla vlastizrádná. Tehdy jsem věřil, že kandidát na prezidenta pan Zeman bude v tomto směru výrazně zodpovědnější. Koneckonců i závěr jeho kampaně v tomto duchu mnohé sliboval.

Přesto jeho některé kroky nyní nemohu označit jinak než za kroky eurohujerské, které ještě chápu od pánů Kalouska a Schwarzenberga, ale považuji je za velmi nešťastné. Obzvláště v momentu, kdy si přečtete komentáře a vyjádření pana prezidenta Zemana před volbami a po volbách.

Za poslední měsíce patří k nejvíce mediálně probíraným tématům dění na Ukrajině. Stejně tak se často skloňuje postoj české vlády a ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a podobně. Jaký na to máte pohled?

Výrok pana Babiše, že bude chtít celý zisk ČEZu a následný dramatický pohyb na burze a výrok pana Zaorálka o Ukrajině považuji za podobně neuvážený a podobně amatérský. Pánové by si měli uvědomit, že není volební kampaň, ale že jsou zodpovědní za tuto zemi. Nemíním tím říkat, jestli je lepší Východ nebo Západ, ale měli by si uvědomit, že nejsou na intelektuálním kavárenském dýchánku, ale sedí ve Strakově akademii, kde ovlivňují osud deseti milionů českých občanů. Především by měli jednat nikoli dle svých intelektuálních úvah, ale podle toho, co je nejsprávnější pro občany České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…