Vlastizrada? Tím šermují jen bezradní Zemanovi kritici. Babišova vláda dobře hospodaří, říká politolog Jelínek

11.01.2019 21:00

ROZHOVOR Hnutí ANO dominuje, tradiční strany jsou na ústupu. Politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že nedávné zmizení Jiřího Zimoly z vedení ČSSD není prohrou, nýbrž pouze taktickým ústupem. Výrazná tvář, jakou je například v ODS rebelující Václav Klaus mladší, by ale podle Jelínka mohla už tak slabé sociální demokracii spíše uškodit. Prezident Zeman si podle Jelínka ve věci kritiky BIS počíná nelogicky, ale dodává: „Vlastizrada? Těmito pojmy šermují jen Zemanovi bezradní kritici.“ Zhrubnutí politické kultury Jelínek komentuje slovy: „Co neprošlo politikům před deseti, dvaceti lety, jim dnes projde hravě. Nad tradičními politiky občané zlámali hůl a snaží se teď uvěřit těm ‚novým‘, k nimž jsou i tolerantnější.“

Vlastizrada? Tím šermují jen bezradní Zemanovi kritici. Babišova vláda dobře hospodaří, říká politolog Jelínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Lukáš Jelínek

Vy máte k ČSSD blízko. Jaká je nyní ve straně situace? Sociální demokraté lavírují kolem hranice volitelnosti do Sněmovny, reformní politici jako Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna vyklízejí pozice. Je jejich ústup jen „naoko“, nebo opouštějí potápějící se loď?

Pánové Zimola a Foldyna na jarním sjezdu získali šanci měnit ČSSD k obrazu svému. Pole bylo neorané, už vzhledem k časté neschopnosti orgánů, jako je ÚVV či předsednictvo, se scházet. Přesto svoje úsilí vzdali. Buď jim došly síly, nebo získali pocit, že v ČSSD není poptávka po zboží, které nabízejí.

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí

Kde ČSSD udělala chybu? Myslím, že se shodneme, že preference v řádu nízkých jednotek procent nejsou hodny tradiční levicové strany. Vykradl Andrej Babiš program sociální demokracie a s ním i voliče, nebo jsou příčíny pádu ČSSD složitější?

Aby ČSSD uspěla, musí voliče přesvědčit, že ne Babiš, ale ona je nositelkou autentické levicové politiky. To se jí ale daří ještě hůř než v Sobotkově kabinetu. Aby uspěla, musí hrát roli „levicového rebela ve vládě pravicového oligarchy“, jak na podzim nastínil Jan Hamáček. V tom ale dosud selhává.

Znamená odchod Jiřího Zimoly prohru zemanovského křídla ČSSD?

Kdepak, prohra by to byla, kdyby byl Zimola poražen. On ale odešel sám. Jde jen o taktický ústup. Jestli úspěšný, to se uvidí.

V ODS je výraznou vnitrostranickou opozicí Václav Klaus mladší. Ten ve volbách získal suverénně nejvíce preferenčních hlasů. Proč není nikdo takový v táboře ČSSD? Přišla strana o charismatické politiky?

ČSSD ještě nemá politiky, kteří troubí do světa, co se jim zachce, bez ohledu na kolegy a stranický program. Říkám – naštěstí. ODS neví, co s Klausem ml. ČSSD by s takovým politikem utrženým ze řetězu pouze přibyly další problémy.

Silný důraz na sociální témata, který v poslední době vidíme ze strany Babišova kabinetu, ukazuje poněkud odlišnou politiku od té, kterou Andrej Babiš nabízel v roce 2013, kdy cílil zejména na pravicové voliče. Změnilo se hnutí ANO?

Změnil se hlavně Babiš, to on je ANO. Odtušil, že nejsnáz uzme voliče sociálním demokratům a komunistům. To mu vychází. Pravicoví politici v ANO skřípou zuby, ale na odpor se dosud nezmohli.

Jak se tento rok změnila situace českých důchodců? Nebyli na vrcholu mediálního zájmu, nicméně žije se jim lépe? Stejně tak naše zdravotnictví, mají dle vás občané pocit, že je dostupnější či kvalitnější?

Od seniorů slyším, že to lepší je, ale stále žádná sláva. Společnost jim stále hodně dluží. Naštěstí Sobotkova vláda změnila penzijní legislativu a zrušila i poplatky u lékaře. Teď jde ale o to zajistit takový chod veřejných služeb, který lidem umožní rychlou pomoc státu, když ji potřebují. Ve zdravotnictví například jde o snadný přístup k odpočatému lékaři s kvalitně vyškolenými a dobře zaplacenými spolupracovníky. V tom Babišova vláda stále selhává.

Obecně řečeno, je Babišova vláda úspěšná? V předtuše blížící se hospodářské krize prý rozhazuje, neinvestuje a premiér vše překrývá nákladným PR.

Nejsem ekonom, ale domnívám se, že Babišova vláda dobře hospodaří, včetně investičních akcí. Jde jen o to, jak zajistit příjmy státního rozpočtu, aby bylo na všechny plánované výdaje. Myslím si, že bez zavedení sektorové daně či vyšších majetkových daní to nepůjde. ANO se tomu však brání. Počkejme si, zda je ČSSD přesvědčí, že by firmy a majetnější jedinci měli na chod státu přispéívat více.

I v minulých dnech jsme řešili téma Miloš Zeman. Koncem roku znovu podpořil zrušení sankcí proti Rusku, na jaře naboural oficiální výklad „kauzy Skripal“ s tím, že novičok se v Česku tak či tak vyráběl. Vzbudil tím pohoršení. Je Miloš Zeman vlastizrádce? Může si náš prezident dovolit chovat se v rozporu se „spojeneckými svazky“?

Hlavně je nelogické, když prezident v napjaté mezinárodní situaci podrývá autoritu vlastních tajných služeb. Ale vlastizrada? Těmito pojmy šermují jen Zemanovi bezradní kritici. Slovy klasika – „jeho počínání je horší než zločin, je to chyba“. Nebo hloupost, ať si každý vybere.

Komentátor Martin Fendrych navrhl, aby byl prezident Miloš Zeman ve spojitosti se svými veřejně pronesenými a velmi nelichotivými výroky na adresu BIS, obžalován pro velezradu. Má takový návrh racionální základ? Překročil Miloš Zeman jakousi linii, za kterou se nemá chodit?

Prezident pouze škodí vládě, ke které se jinak hlásí. Ať si to s ním vyřídí premiér Babiš. Kdyby měl být Miloš Zeman za něco popotahován, je to spíš svévolné zacházení s Ústavou. To lze doložit snadno. Zatímco tahanice o tajné služby těžko můžeme jako laici posuzovat.

Jak se vám líbila loňská vzpomínka na 17. listopad? Sledoval jste dění v Praze? Ozývají se námitky, že původní rozměr celé akce se vytratil na úkor politizace. Takřka souběžně se vzpomínkovými akcemi proběhlo i několik protestů proti Andreji Babišovi. Zároveň již takřka zcela zapadl význam 17. listopadu 1939, kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy. Panuje dnes v rámci výkladu českých dějin jistá selektivita?

Sotva můžeme lidem přikazovat, co si mají připomínat. Na oslavách 17. listopadu mi nejvíc vadila kýčovitost. Ať už obrázek premiéra kladoucího kytku pod rouškou noci, nebo neandrtálců házejícícíh do koše nevinné květiny. Dost lidí si pak kompenzovalo, že nebyli na Národní třídě v roce 1989. Spořádané protesty proti Babišovi mi ale nevadily, zaslouží si nastavit zrcadlo.

V jakém stavu je podle vás dnešní česká společnost ve vztahu k politickému prostředí? Angažují se občané v politice více? A jsou také více znechuceni? Pokud ano, kdo za to může?

Lidé stále více na politické angažmá rezignují. Ubylo i kandidátních listin v komunálních volbách. Co neprošlo politikům před deseti, dvaceti lety, jim dnes projde hravě. Nad tradičními politiky občané zlámali hůl a snaží se teď uvěřit těm „novým“, k nimž jsou i tolerantnější. Jenže slepá víra je ošidná kategorie. Až z ní lidé vystřízliví, mohou hledat zastání ještě u nebezpečnějších hráčů než jsou ti, kteří kralují žebříčkům dnes.

Jaký byl pro Českou republiku skončený rok 2018? Co byste přál Čechům do roku 2019?

Máme za sebou rok tápání. Nic obzvlášť krutého se nám v něm nepřihodilo, takže byl vcelku úspěšný. Jenom laťka politické kultury se opět sesunula o kus dolů. Přeji nám všem, nejen Čechům, Moravanům a Slezanům, abychom si lépe spravovali prostor, ve kterém žijeme, a abychom byli otevření dobrým inspiracím, a naopak si dávali bacha na roztodivné obchodníky s deštěm, co mají plná ústa hezkých slov, ale v podstatě nemyslí na nic jiného než na sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…