Vrakoviště jménem EU, zoufalý Moravec. Starý lišák Zeman vám ještě zatopí. Promlouvá exposlankyně, kterou měli v ČT „rádi“ skoro stejně jako Bobošíkovou

02.09.2016 19:50

ROZHOVOR Bývalá poslankyně Kateřina Dostálová, která radila i bývalým premiérům – Mirku Topolánkovi a Petru Nečasovi, prohlásila, že bychom se obešli bez veřejnoprávních médií, protože se v nich točí stále stejní „krasoduši“. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz volá po odchodu České republiky z Evropské unie, říká, že německá kancléřka Angela Merkelová je chytrá politička a Miloš Zeman starý lišák, který ještě pořádně zatopí Bohuslavu Sobotkovi. „Je otázka, jestli to vrakoviště Evropské unie pro něj bude mít prostor, jako se tomu stalo v případě Fischera, Pilipa, Špidly a některých dalších zkrachovaných politiků,“ prohlásila Kateřina Dostálová, která se dnes věnuje své velké lásce – výtvarnému umění jako galeristka.

Vrakoviště jménem EU, zoufalý Moravec. Starý lišák Zeman vám ještě zatopí. Promlouvá exposlankyně, kterou měli v ČT „rádi“ skoro stejně jako Bobošíkovou
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Kritizovala jste Českou televizi, co vám na ní nejvíc vadí? Myslíte si stejně jako někteří jiní kritici, že zpravodajství a publicistika nejsou objektivní a nestranné?

Vadí mi, že se na obrazovce točí pořád stejní lidé. Ať už je to Halík, Marvanová, Dvořáková, nechci říkat přímo kavárna, což svědčí o tom, že v televizi jsou strašně nekreativní. Nevím, jak Česká televize vybírá pořád stejné krasoduchy, na které jsme odsouzeni se dívat, pokud si televizi zapneme. Je to tak strašné, vždyť tomu velí zase bývalý komanč. Takže já už si Českou televizi zapínám jen sporadicky. A už ji také odmítám platit. Myslím, že veřejnoprávní média k životu nepotřebujeme. Stačí, když si ráno, než vylezu z postele, pustím Český rozhlas s těmi pitomostmi, co na mě exaltovaná Lucie Výborná vypustí, a do toho ještě ta jejich strašidelná hudební dramaturgie. Já jsem fajnšmekr na muziku. Hodně čtu, hodně poslouchám hudbu, nekoukám na seriály. Není důvod, když vidím, co nám teď Česká televize naservírovala. Jsou dva počiny, za které jsem České televizi vděčná, a to je seriál Bylo nás pět s Navrátilem a Dášou Veškrnovou a Vlak dětství a naděje se Zindulkou a Růžičkovou. Ty miluju a nikdy si je nenechám ujít. Ale jinak se na to nedá koukat, proto mi vadí, že to platíme. Nejde o těch sto padesát korun, ale o princip.

Někteří politici, například prezident Miloš Zeman, už veřejnoprávním médiím rozhovory ani nedávají.

Já bych prostě zrušila veřejnoprávní média. Myslím, že platíme něco, co nás irituje. Dívám se na Václava Moravce už patnáct let. Copak tu neexistuje nikdo jiný inteligentní a schopný komunikovat? Už se na Václava Moravce dívat nemohu, výběr hostů do jeho pořadu je tak tragický, že už jsem napsala příspěvek do České televize, protože myslím, že si takovou úroveň nezasloužíme a odmítám to platit.

Jakým médiím tedy dáváte přednost?

Poslední dva roky vůbec nečtu noviny, přece nebudu číst Babišpress, jeho média jsou všechna podřízena jeho reklamě, a to mi strašně vadí. Hodně jsem na facebooku, baví mne, že tam je hodně inteligentních lidí, kteří píší skvělé příspěvky, a dělám si názor tam. Já jsem v Poslanecké sněmovně nesnášela monitoring tisku, což byl výběr zpráv, chtěla jsem číst noviny a vybírat si z nich, co mě zajímá, sama, stejně jako ostatní, tedy lidi, kteří mě zvolili. Mám pocit, že dnes jsou noviny už mrtvé, že je nikdo nečte, protože jsme všichni na internetu. Dnes jsem v ústraní facebooku s opravdu dost vybranými a chytrými lidmi, a to mne baví.

Změnil se váš názor na média od té doby, co nejste poslankyní, která se věnovala mediální problematice?

Nezměnil. Média jsou prostě byznys. Zažila jsem situace, kdy jsem zazvonila na kamarádku, a vyběhlo na mě deset paparazzi. Vyfotili si mne a pak k tomu napsali příběh, který nebyl pravdivý. Pak mi ráno volala vyděšená rodina, co se děje. Říkala jsem jim, ať to nekupují, že je to všechno jedna velká lež.

Ale bulvár je přece něco jiného než seriózní média. Ta neposílají paparazzi dělat kompromitující snímky, k nimž by novináři vymýšleli vylhané příběhy.

A co je dneska Babišpress? Jeden obrovský bulvár. Píše jen o jeho volební kampani, proto si přece média koupil. Babiš je jako korouhvička na radniční věži, na kterou se dívám ze zahrady v centru Olomouce. Točí se podle toho, co mu jeho píáristi radí. Na jedné straně řekne, že migrace nepřipadá v úvahu, nebudeme žádné muslimy přijímat, na druhé straně se klaní paní Merkel. Viděla jsem dost dobré fotky, které to dokazují.

Miloš Zeman nedávno znovu zopakoval, že teprve v březnu 2017 oznámí, zda bude znovu kandidovat na prezidenta. Pokud by se přece jen rozhodl kandidovat, nehodlá prý spouštět obří předvolební kampaň, protože je na voličích, aby zhodnotili, zda úřad posledních pět let vykonával dobře. Není Zeman až příliš sebevědomý? Nebo nepotřebuje dělat speciální kampaň, když objíždí kraje od svého zvolení?

Já znám Miloše Zemana skoro dvacet let a řekla bych, že je velice podceňovaný. Je to starý lišák, velice chytrý, jediný skutečný oponent Václava Klause, kterého si pořád vážím. Byl sice na deset let odstavený z politiky, ale myslím, že Bohuslav Sobotka neví, co ho ještě čeká. Je otázka, jestli to vrakoviště Evropské unie pro něj bude mít prostor, jako se tomu stalo v případě Fischera, Pilipa, Špidly a některých dalších zkrachovaných politiků. Ale v žádném případě nepodceňujme Miloše Zemana.

K setkání s Angelou Merkelovou prezident Zeman prohlásil, že s ní mluvil na rovinu. Prý jí řekl, že když si někoho pozvete domů, tak ho také neposíláte na oběd k sousedům. Myslíte si, že si Miloš Zeman svým postojem k migraci, k Německu a německé kancléřce může upevnit svoji pozici ve veřejnosti oproti Bohuslavu Sobotkovi, který na rozdíl od něj nese odpovědnost, takže nemůže být tak razantní jako prezident?

Miloš Zeman je taky dost dobrý populista jako Babiš, ostatně mají stejné kořeny, oba jsou to bývalí komunisté a oba umějí dobře točit svoje názory. Nikdy nezapomenu na to, jak Miloš Zeman po svém zvolení prezidentem vyvěsil na Pražský hrad vlajku Evropské unie. Nebudu komentovat rudé trenky a podobné věci, skupiny jako Ztohoven mne vůbec nezajímají. Ale Miloš Zeman umí dobře využívat situaci, točí se stejně jako Babiš, v tom mi přijdou oba stejní. Určitě se vyjadřuje, jak to chce společnost slyšet.

Anketa

Máte rádi Angelu Merkelovou?

4%
96%
hlasovalo: 18104 lidí

Dokonce prezident přišel s tím, že by nebyl proti referendu o vystoupení z Evropské unie. Sice by prý podpořil setrvání Česka v Evropské unii, ale přece mu musí být jasné, že v současné době, kdy veřejnost kritizuje neschopnost Bruselu čelit vlně migrantů, i to, že nás Brusel tlačí do povinných kvót, by nejspíš lidové hlasování vyznělo pro odchod jako z Evropské unie, jako se to stalo ve Velké Británii?

Myslím, že začátek problému, z kterého vzešla vlna migrace, bylo arabské jaro a před tím konflikt v Iráku. Václav Klaus byl tehdy jediný, kdo odmítl hlasovat pro to, co se odehrávalo v Iráku. Vzpomínám si, jak mne tehdy Petr Nečas přemlouval, abych pro naše zapojení do bojů v Iráku zvedla ruku. Já jsem to neudělala a byli jsme dva. Já a Václav Klaus. A možná ještě Martin Kocourek. Tehdy se nastartovala tahle věc, která dnes Evropu postihuje. Irák, arabské jaro – to přece není o ničem jiném než o byznysu. Evropa se nebaví s Putinem, tak se angažuje v rámci světa, kde ty zdroje jsou. Ale nejsem žádný ekonom ani zahraniční analytik, strašně ráda čtu Tomského nebo Robejška, jejich názory mi konvenují. Ale netroufám si to podrobně rozebírat.

Já jsem v roce 2004 nehlasovala pro vstup do Evropské unie, protože si myslím, že bychom měli být naprosto svobodný a samostatný stát. Rozčiluje mne, že posíláme peníze do Evropské unie a ona nám je vrací přes různé vykuky, kteří čerpají dotace na své soukromé byznysy. Proto bych si přála, abychom byli samostatní a na takových věcech, jako byl Irák, se nepodíleli. Vím, že mě spousta ekonomů může napadnout za to, že potřebujeme dělat byznys a že bez členství v Evropské unii to nejde. Myslím, že to není pravda. Anglie dokázala odejít a udělala skvělou věc i v tom, že si vzala čas, má na odchod z Evropské unie dva roky. Prostě si to nejdříve v klidu připraví a pak vystoupí. Je vidět, že ekonomicky ji to nijak nepoškozuje. A my se tu zmítáme mezi těmito věcmi, které mě rozčilují.

Jak jste hodnotila návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové v Praze? Podle německých médií se jí nepodařilo získat české politiky na svou stranu v migrační krizi, takže v této otázce zůstávají postoje rozdílné.

Všechno se balí do pláště imigrantů, ale já si myslím, že tahle dáma z bývalé NDR má sice hrozné mimikry, klame tím, jak vypadá, ale že vůbec není hloupá. Naopak je velmi chytrá, ekonomicky táhne Německo velmi dobře, je patrné, že tomu, co dělá, skutečně rozumí. My jen hloupě naskakujeme na to, že se budeme bavit o imigrantech. Četla jsem na internetu názor jednoho přítele, který píše, že by bylo v Evropské unii dobře, kdyby tam nebylo Německo. Nechci to hodnotit, jen říkám, že Merkelová je velmi chytrá.

Prezident Miloš Zeman volá po ukončení protiruských sankcí, ke kterým Evropská unie i další země přistoupily kvůli chování Ruska na jihovýchodě Ukrajiny. Mnozí ho za to kritizují a naopak považují putinovskou politiku za hrozbu, protože sám Putin se netají nostalgií po Sovětském svazu. Vidíte Rusko taky jako hrozbu?

Já putinovské Rusko jako hrozbu nevidím. Žili jsme čtyřicet let s komunisty pod jhem Ruska, od roku 2004 žijeme pod jhem EU, která mi přijde ještě levičáčtější než Rusko. Řeší se tu strašná spousta nesmyslů. Jak už jsem řekla, nechci být v Evropské unii, chci, abychom byli svobodní lidé. I když tady máme spoustu šikovných a chytrých lidí, jsme pod kuratelou. My do Bruselu pošleme peníze a oni nám je přepošlou pro různé soukromé byznysy a kšefty. Stavějí se cyklistické stezky a lesní cesty odnikud nikam, dělají se absolutní nesmysly. Vyhazují se peníze, které by se daly využít úplně jinak. Líbí se mi, co udělali Angličani, svobodně se rozhodli a dali přednost svobodě. Já bych se taky chtěla svobodně rozhodnout a říci, že už tohle odmítám přijímat. Když vidím tisíce úředníků v Bruselu, které platíme, stejně jako zbytečné europoslance, chtěla bych, abychom se zachovali stejně jako Anglie. Vůbec nesouhlasím s tím, co říkal Pavel Blažek v televizi, že chce zůstat v Evropské unii. Ať mi ukáže nějakou analýzu, jak nás členství v Evropské unii ekonomicky posiluje.

Myslím, že bychom na tom byli lépe, kdybychom stáli na svých vlastních nohách, ne na těch bruselských. Ale mám pocit, že nás ve volbách přečíslovávají ti, kteří stojí na bruselských nebo státních nohách a ne na vlastních. Nás tady převálcovává Babiš a tomu to strašně vyhovuje. To, co nám třeba teď předvádí s elektronickou evidencí tržeb, je něco neskutečného. Cítím, že jsem považovaná za zloděje, přitom řádně odvádím daně. Je neskutečná sprostota tvrdit to, co říká Babiš, že všeci kradnú. Takoví jako on získávají dotace, on sám 50 milionů korun na farmu Čapí hnízdo, Mynář zase 15 milionů na lyžařský areál do Osvětiman, kde pomalu není šance, že bude sníh. To, co si způsobujeme, považuji za český masochismus. Evropské dotace do soukromého byznysu jsou podle mne nestoudné. Přitom zrovna Babiš vyrostl v Poslanecké sněmovně. Tenhle člověk neměl nic, jen si obíhal politiky kvůli pozměňovacím návrhům k zákonům, tam vyrostl jeho byznys.

Teď všechny politiky z tradičních politických stran, co mu k tomu majetku pomohli, hází do jednoho pytle a tváří se jako jediný spravedlivý. A využívá k tomu i média, která si koupil, než vstoupil do politiky. Jak to vnímáte?

Komunista a estébák je charakteristika člověka. Babiš se prostě točí jen podle toho, co mu poradí američtí píáristi. Dělá všechno pro to, aby se zalíbil lidem. Jen nevím, jak dlouho mu vydrží ty jeho noviny, protože si myslím, že už je nikdo nečte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…