Výstavba Knihovny Václava Havla jako zástěrka nekalosti? Bakalovi lidé proti mně stupňují tlak. Chtějí mě zastrašit nebo uštvat! „Poslední nájemník“ znovu promluvil

15.12.2020 17:01

ROZHOVOR Nad Zdeňkem Bakalou zvítězil u několika soudů, proto se mu miliardář prý nyní mstí více a více. Poslední nájemník v domě U Drahomířina sloupu v Praze a důchodce Bohumil Vejtasa nedávno Bakalu opět zažaloval a říká, že zprávy o vybudování Knihovny Václava Havla na zmíněném místě byly jen zástěrkou nekalosti. ParlamentnímListům.cz i naznačil, jak dluhy bývalého spolumajitele OKD zaplatí zanedlouho každý z nás.

Výstavba Knihovny Václava Havla jako zástěrka nekalosti? Bakalovi lidé proti mně stupňují tlak. Chtějí mě zastrašit nebo uštvat! „Poslední nájemník“ znovu promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel se Zdeňkem Bakalou

Se Zdeňkem Bakalou vedete už léta soudní spory ohledně bytu, kde stále žijete. Jaké je vlastně vzájemné skóre?

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8046 lidí

Jsem v republice jediný, kdo nad panem Bakalou jako žalobce zvítězil minimálně u tří soudů. On se stále odvolával a soudy původní rozsudek potvrdily. Šlo o spor o územní rozhodnutí a on měl po každém mém vítězství zastavit stavební práce, což se nikdy nestalo. Navíc ještě začala vendeta spočívající v šikaně a útisku mé osoby.

Nemyslete si, že mě soudy nějak baví. Je mi sedmdesát, jsem diabetik a kardiak, takže mi to opravdu moc dobře nedělá. Nicméně jsem se poučil z toho, jak si těch přes devadesát tisíc lidí na Ostravsku naběhlo, když Bakalovi věřili. Pravda, on se tenkrát a vlastně doposud prezentuje jako schopný a na Západě studovaný manager, humanista a lidumil.

Myslíte si, že si tedy nájemci bytů v Ostravě Bakalu idealizovali?

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Prostě všichni uvěřili jeho slibům a pak jim zbyly oči pro pláč. Horníci ty byty dostali jako služební, protože dřeli v dolech. Zmíněné byty neměly být vůbec do podstaty OKD zahrnuty. Šlo o první chybu v celém případu. Byty měly být zprivatizovány prostřednictvím státu.

Zhruba před rokem jsem seděl celý den v parlamentu, kde se probírala kontrolní zpráva k OKD. Tam bylo dopodrobna rozepsáno, kdo za to tehdy nesl zodpovědnost. Když pak v souvislosti s nesplněným slibem ohledně bytů nazval Bakalu Zaorálek gaunerem, soud ho osvobodil. Tehdy Bakala poprvé prohrál, ale to byl na straně žalobce.

Jak vypadá vámi zmiňovaná msta z Bakalovy strany?

On sám nic nepodniká, má na to lidi. Osobně jsem s ním mluvil pouze jednou. Útisk má stupňující se charakter, kdy dochází i ke krádežím mého majetku. Neštěstí je, že se v tom naše policie neorientuje anebo se bojí mocného odpůrce, takže mi nedokáže pomoci. Nedávno mi jeden příslušník říkal, že ho tento případ až tak "nepumpuje", že spíš honí desperáty na silnicích. Bakalovi jdou také na ruku úřady na nižších úrovních.


Bohumil Vejtasa.

Proto jsem nucený stále podávat trestní oznámení, což je v současné situaci to jediné, co s tím mohu dělat. Pak u soudu, kam vše směřuje, alespoň soudce ví, že jsem se bránil, že jsem to předal policii, která v tom nic neudělala. Často mi bylo řečeno, že jde o občanskoprávní spor. Je to podivné. Krádež je trestná, i když ji spáchá bezdomovec nebo miliardář.

Aktuálně jste podal na Zdeňka Bakalu další dvě žaloby. O co tedy jde?

Ze střechy mi jeho lidé odvezli majetek a celková škoda činí sto tisíc korun. Chci, aby vše vrátili do původního stavu. Tuto žalobu jsem podal zhruba před měsícem. Ostatně nedávno zrušili zkolaudovanou sušárnu a mé věci z ní jsou také pryč. V druhé žalobě, staré týden, jde o penále. Jedná se o úhradu smluvní pokuty za porušení závazku ze smlouvy o podmínkách provedení rekonstrukce střešního pláště z roku 2013.

Jednání s právníky jsou složitá, proto věci řeším postupně. A Bakalovi muži mi samozřejmě do cesty kladou různé překážky. Chtějí mě buď zastrašit nebo uštvat. Musí se čekat na to, až spor nějaký soud rozsekne. Jak víme, soudy jsou pomalé. "Bakalovci" na pomalost soudů spoléhají, takže než přijde rozhodnutí, udělají na baráku nezvratné změny. Samozřejmě za souhlasu odboru výstavby na Praze 1.

Ostatně u tohoto odboru není zcela jasné, co vydal. Jeho povolení stavby platí totiž jen pro menší část podivně katastrálně rozděleného domu. Jde vlastně jen o rezidenci manželky bývalého prezidenta Hany Benešové, která tam žila. Do ní se celá knihovna nevejde. Proto mám odjem, že se vše řeší takzvanou salámovou metodou, při níž se obchází původní soudní rozsudky. Se svými starostmi jsem se dopisem obrátil jako předseda sdružení Hradčanská obec i na současného prezidenta Miloše Zemana.

O tom, že se z domu má stát Knihovna Václava Havla, již dlouho není nic slyšet. Proč?

Zprávy o vybudování Knihovny Václava Havla v domě nedaleko Černínského paláce byly podle mě jen zástěrkou nekalosti. Bylo nutné změnit náš bytový dům, kde bydlelo osmnáct rodin, na nebytový. Územní rozhodnutí bylo sice díky mé žalobě soudně zrušeno, ale Bakala dost podivně získal od magistrátu povolení na stavbu Havlovy knihovny. Co vím, tak tam chce mít jen pár bytů. Jeden pro sebe právě na místě, kde žila bývalá první dáma Benešová.

Na Česko se řítí finanční pohroma v podobě pohledávek OKD za více než deset miliard, ke kterým se v roce 2016 přihlásila britská Citibank. Jak to dopadne?

Každý rozumný člověk, co to trochu sleduje, má jasno. Když stát převzal OKD s dluhy, které někdo, a víme kdo, udělal, tak je někdo bude muset zaplatit. Nepravomocný rozsudek potvrdil platnost pohledávek a čeká se na odvolací soud. Pak přijde pravomocný rozsudek.

Pochybuji, že by český stát našel argumenty, kvůli nimž by odvolací soud případ vrátil zpět a následná instance nárok zamítla. Takže nám s devadesátiprocentní jistotou hrozí, že budeme tento dluh platit. Jde o deset miliard korun bez úroků, což by i s úroky mohlo být půldruhého tisíce na obyvatele včetně nemluvňat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…