Vytlačení legálních provozovatelů z herního průmyslu znamená příchod mafie, tvrdí zástupkyně iniciativy

17.09.2015 10:22

ROZHOVOR Nelegálům otevírá dveře regulační vzteklina. Obsluhovat kvízomaty a čekat, až tam po právu vtrhne policie, se nám nechce. Herny a hrací automaty jsou jen hrou pro dospělé. A ti mají mít zodpovědnost, říká ParlamentnímListům.cz Jarmila Novotná z iniciativy Loterie bez hazardu.

Vytlačení legálních provozovatelů z herního průmyslu znamená příchod mafie, tvrdí zástupkyně iniciativy
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Dnes ve třináct hodin pořádáte na pražském Klárově poklidný protest. Vlastně i proti nelegálům v hazardním průmyslu. Proč?

Takto bych otázku ani tak neformulovala. Neprotestujeme proti nelegálům, ale proti přehnané regulaci, která nelegálům dveře na náš trh otevírá. Vidíme to v prohibičních obcích a jednotlivých městských částech. Ale i tam je potřeba rozlišovat, kdo je skutečným "hazardním mafiánem" a kdo je pouze obětí regulační vztekliny. Věřím, že Policie ČR se snaží, seč může, ale obávám se, že pokud někoho skutečně usvědčí, budou to jen bílí koně. To je ale otázka populistické činnosti některých obecních zastupitelstev. Dnes ale protestujeme především proti navrhovaným novelám zákona, které jednostranně zvyšují loterijní daň. Aniž by jakkoli stabilizovala podnikatelské prostředí. Nehledě k tomu, že takovéto daňové zatížení bude pro většinu subjektů likvidační. I současných 20 procent je pro menší firmy "na hraně" přežívání. Ničím nepodložené a nezdůvodněné zvyšování daňového zatížení bude fungovat stejně jako nulová tolerance v obecních vyhláškách. A nelegálové si jen mnou ruce. O těch internetových ani nemluvím.

V herním  průmyslu pracuje 60 tisíc lidí. Dokonce až polovina z nich může přijít v souvislosti s novelou loterního zákona o práci. Co vidí poslanci na zaměstnancích loterního průmyslu za „ďábelskost“?

Polovina? Tak to určitě víc. Do budoucna se počítá, že zanikne na pět tisíc heren. Z přibližně šesti tisíc. Také bych podotkla, že těch šedesát tisíc zaměstnanců legálních heren a kasín dnes už asi neplatí. Díky tomu, že si některá města pletou regulaci s prohibicí. Spousta lidí z prohibičních měst o práci už přišla. Anebo pracuje pro ty vámi zmiňované nelegály. A mnohdy si to možná ani neuvědomují - zvlášť pokud pracují pro smluvního živnostníka, u kterého legálního provozovatele nahradili mafiáni. A vtipné na tom je, že nelegální zaměstnavatel může mít velmi často legální zaměstnance. My, co máme to štěstí a stále pracujeme v legálních podnicích, nechceme dopadnout podobně. Obsluhovat kvízomaty  a každou směnu se třást, kdy tam vtrhne po právu policie, se nám nechce. Osobně si nemyslím, že by na nás, zaměstnancích, viděli poslanci něco ďábelského. Naopak oni  nás vůbec nevidí. Mají za to, že herna rovná se automaty! Ale my doopravdy nejsme stroje. Přijali jsme práci v legálním podniku, děláme ji, jak nejlépe umíme a často jsme si práci našli díky úřadu práce. Pravdou je, že je nám občas nasazována "psí hlava", ale to dělají tzv. aktivisté typu pana Hollana, který si na tom založil živnost. A také jejich spřátelená média. Nikoli poslanci. A právě proto bychom rádi na sebe upozornili dnešní akcí.

Jaké nebezpečí vidíte v otázce takzvaných nelegálů, kteří podle všeho v případě krachu celé řady heren obsadí trh?

Tady je jednoduchá a krátká odpověď: Tam, kde legální provozovatelé budou vytlačeni a jejich investice zmařeny, je nahradí mafie. Do budoucna bude návrat legálních firem jen velmi obtížný. Ne-li téměř nemožný. O daňových únicích, finanční ztrátě pro stát i obce ani nemluvě. A je jedno, zdali to způsobí obecně závazná vyhláška nebo neúměrné daňové zatížení.

Jakou očekáváte reakci na petici, kterou dnes předáte předsedovi Poslanecké sněmovny a náměstku ministra financí?

Nemáme žádná přehnaná očekávání. Jsme si plně vědomi současného veřejného názoru na kamenné herny, kasina a hrací automaty obecně. Ten byl uměle vytvořen médii vlivem aktivistů. Necháme se tedy překvapit. Ale rádi bychom i jednotlivé poslance provedli po libovolných hernách a ukázali jim, jak tento druh zábavy ve skutečnosti funguje - i v zákulisí. A že na něm není nic ďábelského. Herny a hrací automaty jsou jen hrou pro dospělé. Nic víc a nic míň. A k dospělosti a svobodě nedílně patří i osobní zodpovědnost. Ovšem máme za to, že z hlediska adiktologie a předcházení možných patologických následků, jsou legální, snadno kontrolovatelné herny méně nebezpečné než internetová kasina nebo černé herny. Byť aktivisté tvrdí opak. Byli bychom rádi, kdyby tyto skutečnosti vzali poslanci na vědomí spolu s možnými ekonomickými dopady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…