Výuka musí pokračovat stůj co stůj! Jak školy bojují s koronavirem? Učitelka popisuje náročné dny a volá po změnách

27.03.2020 22:00 | Zprávy

ROZHOVOR „Jedna maminka mi psala, že mě obdivuje. Že nechápe, jak jsem mohla do jejího syna naládovat tolik vědomostí. Ona že s ním zápasí hodinu od hodiny, už ho má plné zuby a chce, aby se koronavirus okamžitě vystěhoval z České republiky. Ať už syn konečně táhne do školy,“ uvádí pobaveně učitelka liberecké základní školy Věnceslava Drábková veselejší moment současné neveselé situace. „Z mého pohledu je důležité, aby se školství sjednotilo. Každá škola, každá učitelka, každá třída jede jinak. Má jiné učebnice a v nich je učivo různě zpřeházené. Některé děti mají určité učivo teď, jiné ho měly v lednu,“ upozorňuje.

Výuka musí pokračovat stůj co stůj! Jak školy bojují s koronavirem? Učitelka popisuje náročné dny a volá po změnách
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Vím, že jste třídní učitelka pro čtvrtou třídu. Jak probíhá výuka v nouzovém stavu, kdy se s žáky nemůžete potkávat reálně, ale pouze virtuálně?

Mám výběrovou třídu. Rodiče mých dětí mají všichni počítač. Od první třídy máme otevřenou e-třídu, což jsou webové stránky, na kterých mezi sebou komunikujeme. Sdílejí se tam třeba fotky z různých akcí. Teď funguje e-třída jako naše komunikace. Můžou na ni děti i rodiče. Děti tam posílají úkoly, rodiče, co se jim líbí, nebo nelíbí. Děláme to formou soutěží. Vyhlásím třeba soutěž, kdo bude mít první vypracované úkoly v pátek do dvanácti hodin, tak dostává patnáct bodů, kdo to nestihne, dostane čtrnáct bodů, kdo to nestihne dokončit ani do neděle, má deset bodů. Či různé soutěže, co se týká pracovních činností. Teď mám zrovna vyhlášenou soutěž vyrobit včeličku z čehokoliv, takže děti vyrábějí a fotí včeličky a posílají na můj e-mail nebo e-stránky. Když něčemu nerozumějí, rodiče volají. Mně můžou volat kdykoliv. Jinak normálně můžete s rodiči komunikovat telefonicky do patnácti hodin, nevím, co je to za zákon, jestli je to ještě platné. Ale já s nimi komunikuji i třeba v deset večer.

Jste k dispozici celý den...

Celý den. Přes telefon, WhatsApp, Messenger, pracujeme, co to jde. Je to náročnější, než když jdete do práce, odučíte si svých pět hodin, vezmete si sešity domů a večer u zpráv si je opravíte.

To chápu. Je to náročnější pro všechny... a ta výběrová třída, ta vznikla jak?

Udělala se sportovní třída a takhle se to sešlo.

Takže je na základě sportu?

Ano, na základě sportu.

Stává se v jiných třídách, že tam někdo nemá přístup k počítači?

Zrovna dneska ráno jsem mluvila s kolegyní a ta je z toho nešťastná, protože ví asi o dvou rodičích, kteří nemají ani e-mail, a dokonce ani televizi. Takže ani na to vysílání ČT pro základní školy se jejich děti nemohou dívat. Rodiče mají pouze telefon. Paní učitelka s nimi tedy komunikuje přes něj, což není nic moc. Než nadiktuje všechny domácí úkoly na týden, tak se z toho může zbláznit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…