Za 25 koupili kuře, za 100 prodali. Podvod na lidi. Odborář a bič na kšeft

04.05.2022 13:03 | Rozhovor

„Zemědělci jsou pod tlakem cen a markety chtějí stále cenu před rokem,“ tvrdí předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Sám považuje zemědělství za důležitou komoditu soběstačnosti a vyzval, aby Evropa upustila od potravinové globalizace. Odmítá, aby hordy kamionů dále vozily po Evropě zboží, které je Česká republika sama schopna nabídnout.

Za 25 koupili kuře, za 100 prodali. Podvod na lidi. Odborář a bič na kšeft
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Bohumír Dufek

Jak jsou na tom tedy čeští zemědělci? „Na přímou otázku, přímá odpověď. Velice špatně, protože jsou pod tlakem obrovsky zvyšujících se cen nákladů do výroby a na druhé straně jak zpracovatelé, tak supermarkety chtějí neustále stejnou cenu, která byla před rokem,“ řekl Dufek s tím, že do výroby se promítá i cena plynu a nafty: „Zemědělství spotřebuje obrovské množství nafty. Zemědělci měli každý rok zelenou naftu, což byla cena hluboko pod 35 korun litr a ta letos chybí, vláda zatím zemědělcům zelenou naftu nedala,“ připomněl.

I přesto věří, že čeští zemědělci těžkou dobu zvládnou, protože dojde k posunu v cenách. „Chceme, aby se nejednalo o smršť navýšení cen potravin, což by se projevilo inflací a táhlo by inflační očekávání. Jsem optimista, přál bych si, aby dobře zapršelo a aby byla dobrá sezona. Je potřeba – a tady to říkám dopředu, jako jsem odhadl, že do konce dubna zastaví Rusko část plynu – aby Ukrajina mohla dělat maximum pro úrodu a sklizeň a použít toto obilí na trzích. A Rusko bude dělat vše, aby tomu zabránilo,“ uvedl Bohumír Dufek.

Někteří malí zemědělci se nestydí prodávat litr mléka za 30 korun

V posledních měsících je diskutována i problematika dotací a jejich rozdělení mezi velké a menší zemědělce. Šéf samostatných odborů se domnívá, že jde o skutečný bratrovražedný boj mezi malými a velkými. „A mně je to absolutně líto, protože se to děje místo, aby se dohodli. Já vždy budu preferovat malé zemědělce, ale nemůžeme to dělat takovým způsobem, jaký připravilo Ministerstvo zemědělství nyní. Redistributivní platby chtějí 23 procent, ale my potřebujeme mít potraviny. Zemědělci na tom naštěstí v tuto chvíli nejsou tak špatně, ale co není, může být a pak je třeba se o trh rozdělit rovnoměrně. A navíc je nesmysl, že by větší firmy měly větší dotace, než ti menší,“ sdělil s tím, že menší zemědělci dostávají na hektar více peněz, a pokud pěstují v biokvalitě, dostanou i další příspěvky. Dufek už minule pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že velcí výrobci potravin potřebují dostatečnou podporu státu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…