Za nesouhlas s obrannou smlouvou s USA smrt?! Konečné a dalším hrozí zabitím

28.05.2023 9:55 | Rozhovor

„Je možné změnit cokoli. Do chvíle, než bude smlouva ratifikována – pak bude 10 let nevypověditelná,“ zve Kateřina Konečná na happening proti „obranné smlouvě“ s USA, který pořádá KSČM v úterý 30. května na Malostranském náměstí. Prozradila, co kvůli chystané akci zažívají. „Z anonymních i neanonymních profilů padají výhrůžky k zabíjení, věšení, deportacím těch, kteří se smlouvou nesouhlasí,“ popisuje a ptá se, „kde jsou orgány činné v trestním řízení?“. Vysvětlila také, co považuje v souvislosti se zmíněnou smlouvou za největší problém.

Za nesouhlas s obrannou smlouvou s USA smrt?! Konečné a dalším hrozí zabitím
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

KSČM chystá na úterý 30. května happening proti „obranné smlouvě“ s USA s názvem AMI, GO HOME. Paní poslankyně, můžete pro naše čtenáře říct o této akci něco víc? A domníváte se, že je ohledně této smlouvy ještě možné něco změnit?
 
Bude to happening před Poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí. Třeba si vládní, ale také opoziční poslanci všimnou, že jsou občané, kteří mají vážné výhrady k této vojenské smlouvě. A záměrně říkám i opoziční, protože když se podívám na hlasování o zvýšení nákladů na zbrojení, tak se v celé Sněmovně našlo jen několik odvážlivců, kteří se tomu v hlasování postavili. 
 
Samozřejmě, že je možné změnit cokoli. Do chvíle, než bude smlouva ratifikována – pak bude 10 let nevypověditelná. Změna se ovšem bez veřejného tlaku občanů neobejde! Proto je důležité v úterý 30. května v 15 hodin dorazit na Malostranské náměstí! 
 
 
Jaké jsou reakce na tuto akci? Je pravda, že KSČM kvůli ní čelí výhrůžkám? A víte od koho?
 
Hejtrů se sešlo dost. Z anonymních i neanonymních profilů padají výhrůžky k zabíjení, věšení, deportacím těch, kteří se smlouvou nesouhlasí. Zajímalo by mne, kde jsou orgány činné v trestním řízení a vládní KRITy, Centra hybridních hrozeb a další!? Jakmile se objeví nějaká kritika vůči Ukrajině, okamžitě fungují, ale výhrůžky smrtí evidentně nevadí. Což vlastně posvětil i soud. Starosta ODS Novotný může beztrestně posílat lidi do války, ale za nášivku písmena Zet se dostává podmínka. Nepřipadá Vám to jako nepoměr? Mně tedy rozhodně ano. 
 
Vy jezdíte za lidmi po celé republice, co k této smlouvě říkají? Jak to vnímají?
 
Spousta lidí – a já patřím mezi ně – vlastně vůbec nechápou, k čemu tuto smlouvu Česká republika potřebuje. Doteď nám přece tvrdili, že NATO je alfou a omegou naší bezpečnosti. Oni tuto smlouvu totiž reálně potřebují hlavně Spojené státy, aby si mohly odškrtnout vojenskou přítomnost v další – už bůhví kolikáté – zemi. 
 
Ti, kteří ji četli, vůbec nechápou, proč se nazývá jako „obranná“, když tam o obraně naší země není vůbec nic. Je to smlouva o podmínkách vojenské přítomnosti USA v naší zemi. A ty podmínky jsou vůči nim velice velkorysé. Ano, smlouva skutečně - jak říkal premiér Fiala - neřeší vznik vojenských základen. Ona jim totiž přímo dává tři vojenská letiště, logistické centrum Mošnov, čtyři výcvikové prostory a tři vojenské posádky. Nevíme, které budou výlučně pro US Army, a kam budou mít přístup i čeští vojáci. Nemůžeme odmítnout zbraně, které sem přivezou, nebudeme kontrolovat, kdo sem dorazí. Žádná kontrola nebude ani nad podnikateli, kteří budou dělat “servis” americkým vojákům! 
 
A většina se ptá proč – zejména ve veřejnoprávních médiích – nezaznívá kritická analýza této smlouvy. Nedivím se pak naštvaným lidem, kteří odmítají platit poplatek veřejnoprávní televizi, kde navíc v poslední době čím dál častěji slyšíme, že by se měl zvyšovat. 
 
 
Vy už jste se v dřívějších rozhovorech o této smlouvě vyjadřovala, ale i tak, připomeňte, prosím, co Vy sama považujete za největší problém?
 
Za největší – a do očí bijící – problém považuju, že americký voják bude mít v České republice naprosto výsadní postavení. Takové výsady, jako budou mít, pokud projde ona vojenská smlouva, nemají například ani lidmi volení poslanci či senátoři. Nejvíce alarmující je vzdání se práva na výkon práva u přestupků a trestných činů. Takže se vzdáváme suverenity v oblasti práva, v oblasti daňové, ba dokonce i vlastnické, o němž nám doteď vykládali, jak je nedotknutelné. Evidentně jak pro koho! 
 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně
 
Vraťme se na závěr ještě k ministryni Černochové, která smlouvu mezi USA a ČR podepsala. Jak si podle Vás jako ministryně obrany vede? Armáda pod jejím vedením chystá nákup stíhaček F-35, byl potvrzen nákup bezmála 250 obrněnců. Na obranu státu má jít více peněz než dříve. Také ale vyplouvají na povrch údajné spory uvnitř armády a ministerstva, například mezi ministryní a náčelníkem generálního štábu.
 
Já nevím, jestli je ke chlubení zrovna to, že resort obrany má dostat více peněz na nákup zbraní, z nichž například F-35 jsou dle odborníků pro naši zemi jen obtížně využitelné. Mnohem raději bych viděla, kdyby vláda posílila zdravotnictví, sociální oblast, místní rozvoj nebo školství. Aby se mohla ministryně Černochová na vládě špičkovat s vášnivým tankistou Válkem, musí si občané utáhnout opasky. Sebere se důchodcům, zavede se platba pojistného pracujícím, škrtla se sleva na jízdném, zdraží dálnice… to všechno proto, aby mohlo jít více peněz na zbrojení. A kdo říká, že to je nesmysl, ať si dá částky na misky vah a porovná!
 
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na akce KSČM chodí jen ti nejodvážnější., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 28.05.2023 11:43:07
Hluboká poklona před jejich statečností! Něco jiného bylo lezení do zadku straně při její vedoucí úloze - něco jiného je ji podporovat nyní, kdy je v těžké mediální klatbě a každý pubescent zblblí ze školy se chce zviditelnit hozením vejce.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…