Zachovali se jak myši, říká bývalý starosta Litvínova o hlasování poslanců o vlastních platech

09.12.2014 22:10

ROZHOVOR Poslanci po dlouhém handrkování sice začátkem prosince schválili navýšení svých platů, ale podle někdejšího starosty Litvínova a také manažera významných chemických závodů Jana Slabého nevěděli, co schvalují. Nediví se Babišovi, že místo hlasování radši seděl v bufetu. Celý kolotoč kolem odměňování zákonodárců natolik emeritního politika ze severu Čech vytočil, že zabředl opět aktivně do politických úvah. Čtěte, co si myslí o současné situaci kolem politických žoldů. Sám si vše propočítal.

Zachovali se jak myši, říká bývalý starosta Litvínova o hlasování poslanců o vlastních platech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ve sněmovně

Proč jste měl zájem se k tematice platů vyjádřit? Co vám vadí?

Jedno české přísloví říká: Práce kvapná, málo platná. Další, možná výstižnější říká: Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest. Miroslav Kalousek se musel v duchu smát, protože i těm s delším vedením brzy dojde, jakou hovadinu schválili.

Můžete to rozvést?

Deklarovaný a obecně přijímaný požadavek byl, aby si plat neurčovali poslanci. Plat v nepodnikatelské sféře nejvíce ovlivňuje vláda, ve které nejsou jen samí poslanci a navíc jako ministři neberou poslanecký plat, i když plat ministra je navázán na poslanecké platy. Takže požadavek na úplné vyloučení poslanců z rozhodování je splněn jen částečně.

Vycházet se má z průměrného platu a ne třeba z mediánu platu, který sice lépe vystihuje rozložení platů, ale je menší. Další nevýhodou mediánu je, že když se přidává skupinám s nadprůměrným platem, medián roste pomaleji než průměrný plat, a to by mohlo svádět vládu k tomu, aby více přidávala těm s vyššími platy, protože by i jejich platy byly více zvýšeny.

Vy se tím asi zaobíráte skutečně detailně. Rozebíral jste si všechny návrhy a komentáře politiků? Co vám z toho o konkrétních z nich vyplývá?

Těch aktivit a aktérů bylo tolik, že všechny by je nezvládnul ani důchodce, který považuje sledování publicistiky a politiky za svého koníčka. Ovšem první poznatek je, že když kocour - premiér - odjel do Bruselu, poslanci se zachovali jako správné myši a pootevřeli si dveře do spíže. Poznatek druhý. Když se kocour vrátil, myši ještě chvíli držely basu a svorně prohlašovaly, že dohodnuté není možná to úplně nejsprávnější, ale porušit dohodu je zločin. A pak nastala hitparáda lidové tvořivosti, kde se to hemžilo procenty, koeficienty i požadavky na systémové řešení, které by v budoucnosti nevyžadovalo účast poslanců.

Z nastalého chaosu se vynořil předseda Poslanecké sněmovny a v několika minutách vyprodukoval návrh, který byl sněmovnou protlačen. I komunisté hlasovali pro. Plat poslance bude vycházet z průměrného platu v nepodnikatelské sféře v minulém roce, násobeného nějakým koeficientem. Aby se poslanci nemuseli ke svým platům vracet, stanovili tyto koeficienty rovnou na všechny budoucí roky.

Proč to říkáte tak skepticky?

Co je důležité: Nebyl stanoven ten nejzákladnější požadavek. Má být v budoucnosti zachováván poměr mezi platy poslanců a platem v nepodnikatelské sféře, nebo má být zachováván rozdíl mezi platem poslanců a platem zaměstnanců v nepodnikatelské sféře? Podle schváleného návrhu se zachovává poměr platů, ale vede k dramatickému nárůstu rozdílu v platech vyjádřeno v korunách, což jsem sám znázornil v tabulce. K uvedenému rozdílu je třeba ještě připočítat poslanecké náhrady, které se také mají nějakým způsobem zvýšit. Chybí mi zcela zásadní stanovisko, zda jsou nůžky rozdílů příjmů mezi poslanci a ostatními skupinami státních zaměstnanců už otevřeny dostatečně, nebo se mají ještě více rozevírat. A pokud se mají rozevírat, jestli to rozevírání má být ve vzrůstání rozdílu vyjádřeného přímo v Kč, nebo jako vzrůstající podíl obou hodnot. Ďábel je vždy skryt v detailu a zvolený způsob hodnocení může vést k dramatickým rozdílům…

Takhle do hloubky třeba někteří zákonodárci ani neuvažují… To by vás ale nepřekvapovalo, že?

Mě překvapuje, že navrhovatelé zřejmě dobře vědí, jaký je rozdíl mezi průměrným platem a mediánem. Nejen to, že průměrný plat je o dost vyšší než medián platů. Hodnota průměrného platu také více vzrůstá než hodnota mediánu, když se více přidává těm s průměrným platem. Překvapuje mě to o to více, že elementární chybu v nakládání s procenty  v zákoně o volbě prezidenta konstatoval až Vladimír Dlouhý při aplikaci zákona.

Mohl byste jasně shrnout, jaký by byl podle vás ideální návrh?

Jako základ výše platů a náhrad vyjádřená v Kč z minulého roku jednou provždy a zvýšení o nárůst mediánu nebo snížení o pokles mediánu.

S kterým z argumentů, které proti schválenému návrhu zazněly z jiných úst, jste se nejvíc ztotožnil?

Já bych si dovolil uvést spíše nejkurióznější důvod odmítnutí návrhu, který snad ani nezazněl. Místopředseda KDU-ČSL při rozhovoru v televizi vyjádřil obavu, že kdyby se poslanci vypláceli podle platů, které měli před nástupem do Poslanecké sněmovny, mohlo by to být ještě dražší. Netušil jsem, že v sektoru sociálních služeb a školství, kde působil, jsou tak horentní platy! Podezření z nedostatku informací vzbudil, když tvrdil, že poslanců musí být lichý počet. To si zřejmě spletl se zastupiteli nebo senátory. Velký výpadek informací potvrdil, když se tvářil, že výtržnosti Pussy Riot v chrámu Krista Spasitele jsou jedinými jejich pochybnými aktivitami, o kterých ví.

Jak se k tomu podle vašeho názoru postaví Senát? Hamáček tvrdí, že Senát nebude „dělat problémy“.

Nepochybuji o tom, že senátor Jaroslav Kubera opráší svůj starý návrh, aby poslanci dostávali jen jeden plat ve výši 300 000 Kč měsíčně a z něho by hradili všechny náklady. Jaroslav Kubera natolik věří své poctivosti, že by chtěl ušetřit na zbytečných kontrolách. Vzhledem k tomu, že už má delší dobu jen dva zdroje příjmů místo obvyklých tří až čtyř, může být navrhovaná částka i vyšší.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…