Zásadní změna systému. V sobotu vypukne akce, která ji má nastartovat

18.01.2013 20:15

ROZHOVOR Je třeba změnit ústavu, zavést odvolatelnost poslanců a jejich přímou volbu. „Sněm občanů Čech, Moravy a Slezska“, jinak také „Velký sněm“, který má zahájit debaty o této proměně, proběhne v sobotu 19. ledna V Praze na Vinohradech od 13 hodin.

Zásadní změna systému. V sobotu vypukne akce, která ji má nastartovat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vítku, milý Vítku, podepiš se nám do památníčků

Kromě občanských iniciativ, jako třeba „Holešovská výzva“, patří k organizátorům Vít Bárta z Věcí veřejných, a mezi čestnými hosty najdeme například senátora Tomia Okamuru, který podal ústavní stížnost na zákon o přímé volbě prezidenta, z níž byl vyřazen. ParlamentníListy.cz proto požádaly organizátora Víta Bártu o vysvětlení, o čem vlastně bude chystaný sněm.

Proč ten sněm a čemu má sloužit?

Je třeba aktivizovat nejen parlamentní, ale i mimoparlamentní opozici, aby se stále zvyšoval tlak na rezignaci této vlády. Je ale třeba i nastavit celospolečenskou debatu o tom, jak vůbec změnit politický systém v České republice, aby nedocházelo k „nakupování“ poslanců, aby se neopakovalo vládnutí pomocí nikým nezvolené strany jako je LIDEM.

Pavel Kohout, uznávaný člen NERVu (Národní ekonomické rady vlády) napsal knihu „Úsvit“, v níž navrhl novou ústavu, která vychází z toho, z čeho už na jaře vycházela Holešovská výzva – přímá volba poslanců, zavedení závazného celostátního referenda, odvolatelnost politiků. Všechny tyto teze je třeba v celospolečenské debatě nastartovat. A já věřím, že právě k tomu povede onen sněm.

Jak to chcete provést, když rozložení sil v parlamentu hraje spíše pro vládní koalici? To asi nebude moc průchozí?

Nejprve je třeba lidi pro tu myšlenku získat. Pevně doufám, že sobotní akce povede k nastartování podobné debaty, že to bude začátek pomyslné laviny, která z malé sněhové koule tu lavinu vytvoří, a kterou už nebudou moci Kalouskové a Nečasové ignorovat.

Myslíte, že je to znepokojí, když je nechala v klidu stotisícová demonstrace?

Popravdě řečeno si nemyslím, že ulice sama o sobě je politickým nástrojem. Na tom sněmu ale považuji za zajímavé, že se intelektuál Pavel Kohout, nezávislí senátoři a významní opinion mejkři, jako je Klára Samková, potkají s Holešovskou výzvou a s řadou dalších těch uličních iniciativ a hnutí. A už jen v té interakci doufám, že vznikne ta širší fronta, která umožní, aby se ta debata nastartovala.

Ještě jinak. Jestliže lidé z ulice, na druhé straně člen NERVu a mezitím nezávislí senátoři se shodnou na potřebě podobné celospolečenské změny, bude to zásadní signál, který občané ČR nebudou moci ignorovat. Jinými slovy, bude to půda pro odstartování změny. Považoval bych ale za nešťastné, kdybychom chápali ten sněm jako místo, kde se něco vyřeší, kde se vytvoří systém, který se hned rozeběhne. Není třeba dávat lidem naivní naději na okamžitou změnu k lepšímu. To opravdu nenastane během jednoho odpoledne. Takovou zásadní změnu si musíme všichni velmi intenzivně odpracovat. V této fázi je nejdůležitější získat maximální podporu pro tuto myšlenku.

Takže nemají lidé čekat nějak konkrétní závěry?

Jestli se nám podaří nastartovat proces, aby ta myšlenka začala žít a šířit se, bude, podle mého, současného účelu dosaženo. Je to o vytvoření prostoru pro představení té myšlenky a zjištění, zda může získat podporu, či nikoliv.

Bude na sněmu představena ona ústava, o níž jste mluvil?

Bude, Pavel Kohout je připraven tu ústavu představit.

Kde se to přesně bude konat a kdo je na sněm zván?

Sněm je otevřený. Je zván každý občan, který chce zásadní zlepšení poměrů v české politice a záleží mu na osudu naší země a chce vědět, co se v televizi nedozví. Proběhne v Národním domě na Vinohradech tuto sobotu a zahájen bude ve 13 hodin. Podrobnosti o hostech sněmu najdete na stránkách www.uzbrzy.cz.

Přenesme se nyní na jiné referendum, a to do prezidentského souboje. Jak vnímáte útoky Jiřího Dienstbiera vůči Miloši Zemanovi?

Fascinuje mě, jak široká vznikla fronta na podporu toho, aby na Pražském hradě usedl Miroslav Kalousek. A děsím se, co všechno a kolik peněz za tou frontou je?

Ale proč Dienstbier?

Přes dvacet let si u nás média hrají na nezávislost a neutralitu. Pak se přiblíží přímá volba prezidenta a tři konkrétní média – Aktuálně.cz, Lidové noviny a Hospodářské noviny zcela nepokrytě vyzývají k volbě Schwarzenberga na Hrad. Já si tu celou věc neumím vysvětlit jinak, než jako u Dienstbiera, že je to fronta, která se nemůže tvářit, že neví, jak obrovský vliv má Kalousek na Schwarzenberga, takže celé to vzepětí rovná se Kalousek a Kalousek rovná se peníze.

Jaké největší nebezpečí pro Vás představuje dosazení Schwarzenberga na Hrad?

Karel Schwarzenberg už přece natvrdo řekl, že se chce o vedení České národní banky bavit s Miroslavem Kalouskem. To znamená správu státního dluhu, správu úrokové a vůbec měnové politiky… Znamená to personální unii mezi vedením České národní banky a ministerstvem financí. To je přece protiústavní a pro Českou republiku extrémně nebezpečné! Na celém světě přece platí, že národní banka musí být naprosto nezávislá na exekutivě a na vládě, a obzvlášť na ministerstvu financí. A tam, kde to nefunguje, mluví se o nedemokratickém státu. Personální unie mezi vedením ČNB a ministerstvem financí znamená, že podnikatel Richard Háva může jít na dovolenou, a zrovna v té době může stisknutím jednoho čudlíku na počítači docházet k obrovským ekonomickým machinacím. Chci tím říct, že když jeden člověk řídí úrokové sazby a měnovou politiku státu a z druhé strany řídí i vlastní finanční toky, tak je to protiústavní, narušuje to základní demokratické principy státu a je to koncentrace moci v rukou jednoho člověka, o jehož morálních kvalitách, mám pocit, že víme všichni opravdu dost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…