Zatím dobré, ale... Co tohle udělá s oslabenými a nemocnými? Václav Krása vidí na horizontu problém. Strach z italského scénáře

10.04.2020 8:47 | Zprávy

ROZHOVOR Promoření populace? Nejspíš nezbytné, neboť lék je ještě daleko, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Zároveň se ovšem obává toho, co to bude znamenat pro zdravotně oslabené občany a upozorňuje na zásadní otázku, na kterou zatím neexistuje uspokojivá odpověď. „Budu usilovat, aby rozvolňování opatření bylo pomalé,“ ujišťuje Krása, který dosavadní boj české vlády s koronavirem hodnotí kladně. Obavy má však z toho, jak pandemie kromě zdraví zasáhne i pracovní vyhlídky tělesně postižených. Chráněné dílny mají potíže, varuje Krása. Dostalo se i na dění okolo Koněvova pomníku. „Vůbec nechápu uvažování lidí, kteří v dnešní době řeší takové věci,“ uvedl Václav Krása na adresu starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, v jehož počínání vidí schválnost.

Zatím dobré, ale... Co tohle udělá s oslabenými a nemocnými? Václav Krása vidí na horizontu problém. Strach z italského scénáře
Foto: archiv V. Krása
Popisek: Václav Krása

Epidemiolog Roman Prymula o víkendu otočil a domnívá se, že nejlepší by bylo populaci v této fázi promořit a že k tomu nakonec nevyhnutelně musí dojít. Zpochybnil důvěryhodnost dat z Číny a uvedl, že kdyby byl na obzoru v horizontu měsíců lék, bylo by lepší držet tvrdá opatření, takto je prý ale lepší nastartovat ekonomiku a populaci cíleně promořit. Co na to říkáte jako předseda Národní rady osob se zdravotním postižením?

Je to asi nezbytné řešení, protože lék nebo očkovací látka jsou daleko a z ekonomického hlediska nelze držet všechna současná opatření. Přesto se postupného uvolňování obávám, protože dojde k většímu ohrožení lidí, pro které může být nemoc covid-19 velmi nebezpečná. Jsou to lidé, kteří mají různá vzácná závažná onemocnění, těžký diabetes, vážné srdeční onemocnění, pneumonie a další. Na základě podnětů od organizací, které se o nemocné starají, jsem oslovil pana premiéra a další členy vlády, aby vzali do svých úvah také tuto závažnou věc. Pan náměstek Roman Prymula by měl jasně, na základě důkazů, prohlásit, že pokud člověk prodělá nemoc způsobenou covid-19, získá skutečně imunitu proti dalšímu nakažení. Myslím si, že zatím není prokázáno, že populace, která bude promořena koronavirem, bude odolná proti další vlně nákazy. Vidím to jako závažný problém ve vztahu k rozvolňování restriktivních opatření.

Ve vládě vzniká pnutí kvůli omezením osobní svobody obyvatel. Zatímco ministr vnitra Jan Hamáček by chtěl lidem dávat až 10tisícové pokuty za neplnění nařízení a s pomocí vrtulníku nad Karlštejnem hlídal, zda se lidé zbytečně nescházejí, postup premiéra Andreje Babiše je liberálnější. Do toho se nyní přidal se svou tezí o promoření i dříve striktní Roman Prymula. Nestane se tedy nakonec to, že v té snaze po omezování Hamáček zůstane osamocen? Může Babiš hrou na „hodného strýčka“ u voličů opět získat?

Nevím, zda se jedná o politickou hru, nebo odborný problém. Uvědomuji si, že neustálé restrikce a pouhé stavění hrází proti koronaviru asi nestačí. Vydržet tak přísná restriktivní opatření do objevení léku asi opravdu není možné. Přesto budu usilovat, aby rozvolňování opatření bylo pomalé a abychom udělali všechna možná opatření, aby ti nejvíce postižení byli uchráněni od nemoci.  Nemyslím si tudíž, že by měly být ihned otevřeny restaurace a další zařízení, kde dochází k většímu shromažďování lidí.

Působí na vás dosavadní práce vlády v oblasti bezpečnostních opatření koncepčně?

Až doposud jsem měl dobrý pocit z jednání vlády a cítil jsem se bezpečně. Měla koncepci jak se postavit nákaze. Jsme v boji s koronavirem jeden z mála států, které udržely průběh nákazy. Teď pravděpodobně dochází ke změně a nikdo nemůže vědět, co se stane. Obávám se toho, abychom nespadli do italského scénáře. Tato nemoc je opravdu záludná a každý člověk na ni reaguje jinak. Máme příklad u premiéra Velké Británie, který má nepochybně špičkovou péči, a přesto má pravděpodobně těžký průběh nemoci.  To není jediný případ, kdy se ukazuje, že i mladší člověk může mít velmi vážný průběh nemoci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…