Zatýkání na radnici Brna-střed? Říká si Cattani, byl v opozici, když se „úřadovalo“, a ukazuje zcela nečekaným směrem

08.03.2019 18:22

ROZHOVOR Bohumil Straka byl mezi lety 2014 až 2018 zastupitelem za TOP 09 městské části Brno-střed a coby šéf tamní kontrolní komise tvrdě kritizoval tehdejší radnici. ParlamentníListy.cz nyní získaly jeho úhel pohledu na aktuální kauzu, kdy policisté kvůli možné korupci začali vyšetřovat někdejšího místostarostu a radního pro investice této městské části za hnutí ANO Jiřího Švachulu. Linka, kterou v celém příběhu sleduje Bohumil Straka, možná mnohé překvapí.

Zatýkání na radnici Brna-střed? Říká si Cattani, byl v opozici, když se „úřadovalo“, a ukazuje zcela nečekaným směrem
Foto: Aktu.cz
Popisek: Razie NCOZ na městském úřadu v Brně

Kdy jste na radnici městské části Brno-střed působil a jaké jste měl funkce?

Byl jsem opoziční zastupitel v letech 2014 až 2018. Byl jsem zvolen zastupitelstvem jako předseda kontrolního výboru. Na Brněnci je taková tradice, že koalice dává opozici symbolicky předsedu kontrolního výboru. Byl jsem zvolen jednomyslně v roce 2014. Už po sto dnech působení v kontrolním výboru jsem ale měl poznatky o tom, že tady něco smrdí.

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

Ovšem tehdy vládlo hnutí Žít Brno, které mělo starostu a vedlo radnici. Podle toho, co se dostalo do médií, v aktuální kauze zatím ovšem figuruje z tamních představitelů pouze někdejší místostarosta za hnutí ANO Jiří Švachula...

Dost se tomu musím divit, že média to prezentují, jako že jde o ANO. Já vůbec nemám potřebu hájit hnutí ANO, byl jsem tehdy v TOP 09. Teď už jsem mimo politiku a věnuji se svým koníčkům. Ty věci, o kterých se bavíme, to nikdy není záležitost jenom jednoho člověka. Jeden člen rady mezi jedenácti sám nikdy o ničem nerozhodoval.

V létě 2015 Žít Brno vymyslelo, že se všechny veřejné zakázky vyvedou a nebudou se dělat přímo na radnici, ale budou se dělat přes externí společnost. Já jsem proti tomu hrozně vystupoval.

Proč?

Podívejte, mně bylo jasné, že Brno-střed má nějakých 600 milionů korun v rozpočtu ročně. A vedlejší hospodářská činnost - to znamená nájmy bytů a nájmy nebytových prostor - dělá kolem 300 - 350 milionů. Obrovské peníze.

A tady s těma 300 - 350 miliony, které Brno-střed vybere na nájemném, si může dělat, co chce. A v tom to spočívalo. Takže oni chtěli, aby všechny zakázky Brna-Střed nedělala radnice, i když je tam 300 úředníků, ale soukromá, externí firma.

Takže jaký byl princip, proč se to stalo? Jednoduše proto, aby zastupitelé neměli přístup k informacím o zakázkách. Já jsem proti tomu hodně bojoval. Dával jsem podnět k antimonopolnímu úřadu. Dokonce jsem svolal i mimořádné zastupitelstvo.

Oni taky například nezveřejňovali veřejné zakázky na internetu. Začali s tím až dodatečně, když jsem na to poukazoval.

To znamená, že to v praxi dělali tak, že oslovili napřímo například nějaké tři firmy, místo toho, aby dělali výběrová řízení, do kterých by se firmy mohli svobodně přihlásit. Ostatní podnikatelé se o té zakázce třeba vůbec nedozvěděli.

BOHUMIL STRAKA V DOBĚ, KDY SE UCHÁZEL O PŘÍZEŇ VOLIČŮ: 

Ale zatím je v tom jen někdejší místostarosta za ANO…

On tam hrál nějaké druhé housle. Ale tyhle věci nikdy nemůže rozhodovat jeden člověk. Rada je kolektivní orgán. Tam je hlasování. To musí odsouhlasit rada. Jeden místostarosta o ničem nemohl rozhodnout.

Já vám to vysvětlím. Proč se dneska nemluví o Žít Brno, protože Žít Brno prakticky skončilo a zkrachovalo. Žít Brno se nedostalo na magistrát a nikoho nezajímá. Ale ANO je v koalici, takže někoho zajímá.

Já jsem po mediálním tlaku dosáhl v té době toho, aby nám coby zastupitelům dávali i přílohy k rozhodnutí rady. Dřív nám jako zastupitelům totiž dávali jen rozhodnutí rady bez příloh. A právě v těch přílohách bylo jaká firma, za kolik a tak dále. Pořád jenom průšvihy, průšvihy, průšvihy. A oni pořád zatloukali a zatloukali.

Jak to dopadlo?

Byl jsem jim nepříjemný, takže mě nakonec rozstříleli jako nějakýho Cattaniho. Navlékli na mě pseudokauzu na Červeném kopci, že jsem burcoval proti občanům. Přitom ta ubytovna nebyla zkolaudovaná. Rozstříleli mě jako Cattaniho, protože jsem byl nepohodlnej. Takže jsem šel pryč z politiky.

Takže jste neburcoval proti sociálně znevýhodněným občanům, jak jsem si přečetl na webu Respektu?

Jo, na Respektu jste to četl. Takže to bylo tak, že paní redaktorku pozvali do Brna, spala tam asi dvě noci. Vyslýchala tam čtyřicet lidí ze všech baráků, hledala úplnou špínu. Já jsem jako zastupitel té čtvrti, kde bydlím, tak za mnou přišli sousedi a říkali, že tady má být ubytovna pro nepřizpůsobivé. Co s tím budeš sousede dělat? Takže ať se na to podíváme. Navíc stavební úřad rozhodl, že tam je bydlení nepřípustné. I krátkodobé. A navíc se ta LDN, co tam byla, uzavřela kvůli tomu, že šlo o nevyhovující prostředí.

A ještě bych zmínil, že největší zakázka, jakou Brno-střed dělalo kdysi, byla oprava tržnice. Ta stála 70 milionů. My jsme to řešili celý rok na kontrolním výboru.

O co tam šlo?

Tam šlo o to, že tržnice měla být hotová v létě 2016 a její oprava měla stát zhruba 50 milionů korun. Nakonec byla hotová o rok později. Tedy v létě 2017 a stála přes 70 milionů. A těch 70 milionů tam prostě není vidět. Řekne vám to kdokoliv, koho se zeptáte. Tam jsou staré podlahy, oni to vydávali za záměr architekta. Tam je hnusná nějaká vzduchotechnika, hnus. A těch 70 milionů říkám, že tam prostě vidět není.

A sociální projekty, které se dělaly?

Je to tunel, tam dělaly monitoring spřízněné neziskovky, všechno jim platily. A zatímco u té tržnice se to dá alespoň trochu zkontrolovat podle nějakého rozpisu stavebních prací, jestli tam ty peníze jsou nebo nejsou, tak u těch sociálních projektů to nikdy nezkontrolujete. V tom je ta krása.

Jak to myslíte?

Nikdy nezkontrolujete položky, jako je monitoring. A prevenci sociálně patologických jevů. V životě nezkontrolujete, kolik těch pracovníků tam bylo, jak často tam chodili a tak podobně. Nemůžete zkontrolovat, co se účtovalo a co se fakticky provedlo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…