Zdechovský: Zesnulý děda plakal kvůli dětem Michalákovým i tomu, jak se Norsko chovalo k dceři. Už dost, řeknu pravdu o tom, jak Marksová lhala a co hájila

11.09.2017 4:41 | Zprávy

ROZHOVOR „Neskutečným způsobem je miloval a chtěl je před svou smrtí ještě vidět,“ říká o dědečkovi chlapců Michalákových, které před několika roky odebral rodině norský Barnevernet, europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Norská sociálka dědečkovi, který zemřel tuto sobotu, poslední přání nesplnila. Tomáš Zdechovský už ani příliš nevěří, že se děti někdy vrátí ke své mámě. „Já si myslím, že Norové prostě nebudou chtít ty děti vrátit. Pro ně se stala Eva Michaláková symbolem boje proti tomu systému,“ míní Tomáš Zdechovský.

Zdechovský: Zesnulý děda plakal kvůli dětem Michalákovým i tomu, jak se Norsko chovalo k dceři. Už dost, řeknu pravdu o tom, jak Marksová lhala a co hájila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

V sobotu se i na vašem Facebooku objevila velmi smutná zpráva, a sice že zemřel dědeček chlapců Michalákových, které před lety rodině odebral rodině norský Barnevernet. Dědeček dětí Jiří Pavelka ještě před svou smrtí bojoval o to, aby své vnuky mohl naposledy spatřit. Bohužel norské úřady nepovolily ani kontakt přes počítač. Vy se v tomto případu dlouhodobě angažujete. Co na to říkáte?

Tak v první řadě to považuji za velmi smutnou událost. Já jsem s panem Pavelkou a celou rodinou za ty tři roky měl poměrně úzký kontakt a vztah. Mnohokrát jsme měli možnost se setkat, potkat se vlastně i v Hodoníně, kam jsem před třemi roky přijel. To, co se stalo, je z mého pohledu strašně smutné. Protože ten člověk neskutečným způsobem toužil ještě vidět své vnuky. Neskutečným způsobem je miloval. Chtěl je ještě před svou smrtí naposledy vidět.

Dá se říci, že na zdravotním stavu dědečka se podepsal právě celý případ kolem jeho vnuků?

Určitě. On si od začátku celý případ bral velmi osobně. Mnohokrát, když přicházely zprávy z Norska o omezení kontaktu s dětmi nebo o zamítnutí žádosti vidět se s nimi, tak jsem ho viděl plakat. Rozbrečel se také, když jsme spolu mluvili telefonicky, když viděl, jak se Norové k němu a k Evě zachovali. A také když slyšel, co tady rozhlašovali někteří politici v čele s paní Marksovou. To se ho osobně velmi dotýkalo.

Když o tom mluvíte, jak hodnotíte, jakým způsobem se ohledně tohoto případu zachoval český stát a právě i paní ministryně Marksová a ostatní politici?

Myslím si, že kromě pana prezidenta a teď pana ministra Chvojky neudělal pro paní Michalákovou a jejího tatínka z českých vrcholových vládních politiků nikdo nic. Byli to lidé jako například Jitka Chalánková nebo třeba pan Hasenkopf a Dora Boková a další, kteří se celou dobu snažili a bojovali za tu rodinu, projevili solidaritu. Ale jinak jsem dost kritický k tomu, jak se někteří politici ohledně tohoto případu zachovali, a i dost zhnusený některými vyjádřeními.

Říkáte, že vám vadila i různá vyjádření. Například?

Například to, že český stát tady replikuje věci, které říká Barnevernet. Barnevernet byl usvědčen mnohokrát ze lži. Teď třeba publikoval to, že Davídek se nechce s dědečkem vidět nebo slyšet z důvodu toho, že mu předal obrázky a že dědeček je publikoval na Facebooku. Zaprvé – dědeček nikdy neměl Facebook, měl problémy s elektronickou komunikací. A zadruhé – Davídek po odebrání nikdy dědečkovi žádné obrázky nepředal nebo neposlal. A to si myslím, že je jedna z věcí, která ukazuje, jak se český stát nechá oblbovat norskou stranou. Místo toho, aby si ověřoval informace a bojoval za české občany. Český stát za nějaké norské dotace a za nějaké pokoutní jednání, které tam vedla paní ministryně, prostě nechal úplně plavat případ dětí, který je od začátku vidět, že je zmanipulovaný. Od začátku jsou tam desítky různých nesrovnalostí, od začátku je ten případ jasné porušení mezinárodního práva.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…