Že se nebudou vydávat akreditace na nové školy, se mi zdá nespravedlivé, říká Marie Kusáková

16.02.2017 10:43

„Buď dáte dítě do veřejné školy v okolí, nebo si ho necháte v domácím vzdělávání. Statistiky jasně ukazují, že kvalita a úroveň vzdělání a vzdělávání klesá. Soukromé školy nabízí nové možnosti a metody vzdělávání a motivují veřejné školy ke změně,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Marie Kusáková, zakladatelka komunitní školy na Moravě.

Že se nebudou vydávat akreditace na nové školy, se mi zdá nespravedlivé, říká Marie Kusáková
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Honzík Mudruňka první den ve škole.

„Informace o tom, že vedení úřadu rozhodlo, že nepočítá s povolováním dalších neveřejných škol, není pravdivá,“ uvádí MŠMT. Souhlasíte s tím i vy?

Nemohu to objektivně posoudit, jelikož to ví pouze lidé na MŠMT. Situace je ale nyní taková, že nejsou schváleny žádosti podané v řádném termínu v září.

Můžete nám, prosím, popsat, proč jste se rozhodla vybudovat novou (podle našich informací) komunitní školu?

Můj nejstarší syn je předškolák a v našem okolí není žádná alternativní škola s uceleným vzdělávacím programem. Nejbližší taková škola je cca hodinu cesty autem, což je pro nás nedostupné. Školy v mém okolí nenaplňují moje představy o smysluplném vzdělávání pro život. Jelikož jsou moje děti pro mě prioritou, rozhodli jsme se s manželem, že vznik takové školy zafinancujeme. Komunitní školu proto, že jsme neměli na podzim vhodné prostory, které bychom byli schopni přestavět tak, aby vyhověly přísným legislativním podmínkám pro akreditovanou školu. A zároveň jsme nechtěli dát naše děti do veřejné školy. Takže to bylo jediné možné řešení. Ale pak jsme dostali k dispozici prostory, které po rozsáhlé rekonstrukci jsou reálné ke kolaudaci dle zákona pro základní školu. Proto nakonec chceme akreditovanou školu. V praxi to znamená, že pokud budeme mít dotace od státu na žáka, můžeme snížit školné na polovinu. V případě komunitní školy jsou všechny náklady hrazeny pouze z peněz rodičů.

Co v praxi, pro laiky, znamená, že se nebudou vydávat akreditace pro nové školy?

Budete mít dvě možnosti. Buď dáte dítě do veřejné školy v okolí, nebo si ho necháte v domácím vzdělávání (či komunitní škole). Statistiky jasně ukazují, že kvalita a úroveň vzdělání a vzdělávání klesá. Soukromé školy nabízí nové možnosti a metody vzdělávání a motivují veřejné školy ke změně. Konkrétně v našem případě to znamená, že rodiče, kteří chtějí vzdělávat své děti jinak, musí zaplatit minimálně 7000 Kč měsíčně oproti poloviční částce, pokud by byla škola akreditovaná. Zdá se mi to nespravedlivé, jelikož školství je placeno z našich peněz.

Proč podle vás ministerstvo tento postup „tají“, respektive tvrdí opak toho, co zjišťují například Parlamentní listy?

Nevím. Pokud se nepletu, dle zákona mohou opravdu např. podle naplněnosti škol v okolí žádost zamítnout. Argument, že v nenaplněných školách musí například topit, je absurdní, když proti tomu stojí soukromí investoři ochotní postavit školy. Jsem přesvědčena, že pokud by mělo dojít na přezkoumání uváděných kapacit škol, zjistilo by se, že je to nereálné číslo. Spousta škol by na uvedou kapacitu nevyhověla legislativním požadavkům na školu (hygiena, hasiči apod.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…