Zelený senátor: S Rusy máme zlé zkušenosti, ale neidealizuji si ani USA

17.04.2018 13:50

ROZHOVOR „Od podzimních voleb je jasné, že pan Babiš chce vládnout více méně sám a hledá k tomu cesty,“ uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátor Petr Orel (SZ). Vyjadřuje i obavy se současného zostření mezinárodní situace. „Situaci v Sýrii považuji za katastrofální, nevidím v této otázce zatím světlo na konci tunelu. Co se týká použití chemických zbraní, tak dle mého soudu chybí úplně přesvědčivé důkazy, zda je za jejich použitím vládní režim. Dle mého přesvědčení už snad vůbec nejde o lidi žijící v místě konfliktu, ale jde o mocenské zájmy. Jsem obecně velmi opatrný, co se týká vztahu k velmocem,“ vysvětluje.

Zelený senátor: S Rusy máme zlé zkušenosti, ale neidealizuji si ani USA
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Pět měsíců od voleb stále nemáme vládu s důvěrou. Prezident Zeman doporučil premiéru v demisi Babišovi jednat o vládě s KSČM a SPD. Jak hodnotíte toto doporučení? Co by takováto vláda pro Česko znamenala?

Obecně se s názory pana prezidenta Zemana většinou rozcházím, a to poměrně zásadně. I v tomto případě mám s jeho návrhem zásadní problém. Obě tyto strany, KSČM i SPD, jsou sice zcela legitimní, mají podporu nemálo voličů, nicméně za KSČM se táhne její minulost a SPD je výrazně populistickou stranou s programem pro mne nepřijatelným, pominu-li skutečnost, že je také stranou jednoho muže. Od podzimních voleb je jasné, že pan Babiš chce vládnout více méně sám a hledá k tomu cesty. Jsem toho soudu, že to nakonec může být jeho kalkul, cíl, menšinová vláda právě s podporou těchto dvou stran. Jsou tu ale i jeho obavy z reakce veřejnosti a spolustraníků, jak známo pan Babiš dokáže velmi operativně reagovat na veřejné mínění.   
 
Co byste hnutí ANO v této fázi vyjednávání doporučoval? Navrhnout jiného premiéra než Babiše?

Určitě by bylo řešením pověřit sestavením vlády jiného zástupce hnutí ANO, nicméně je evidentní, že takovouto variantu si toto hnutí zatím ani nepřipouští.  

V případu vzniku výše zmíněné vlády se dají očekávat velké protestní demonstrace. Jak však uvádí komentátor HN Petr Honzejk většina lidí by vládu ANO s SPD a komunisty v podstatě schvalovala. Uvádí: „Liberálovi se to neříká lehce, ale pokud Babiš vytvoří vládu za podpory KSČM a SPD, bude to stvrzení nejen faktického stavu, ale i stvrzení naladění zřejmě většinové části české společnosti.“ Je to tak, nebo se mýlí?
     
Pokud bychom to odvozovali od výsledků parlamentních voleb, tak to čistě matematicky vychází, nicméně předpokládám, že řada voličů ANO si nepřeje spolupráci s KSČM a SPD. V rámci těchto tří politických subjektů bude bezesporu animozit mnohem více. Osobně považuji takovéto případné vládní uskupení za výrazný odklon od polistopadového vývoje. Tím určitě nechci říct, že bych vnímal předchozí vlády ODS či ČSSD za ideální a veskrze pozitivní, možná naopak, měly určitě velký vliv na současné vnímání politiků a celospolečenských témat.  
 
Dochází ve střední Evropě k trendu, kdy si značná část lidí přeje vládu pevné ruky – viz opakované a jasné vítězství Viktora Orbána v Maďarsku, přičemž největší opozicí je tam Jobbik?

Je evidentní, že výrazné populistické osobnosti mají i výrazné volební úspěchy v zemích EU. Řada lidí zřejmě potřebuje vůdce, osobně do této skupiny voličů určitě nepatřím. 

Zelení protestovali proti akci turecké armády proti syrským Kurdům ve městě Afrín. Byl jste spokojen s reakcí české vlády?

Situaci v Sýrii považuji za katastrofální, nevidím v této otázce zatím světlo na konci tunelu, naopak situace se spíše vyostřuje. Kurdský problém je v této záležitosti také velmi zřetelný, snahu ze strany Kurdů o samostatnost vnímám pozitivně, nicméně postoj Turecka je obecně známý, nevidím z jejich strany žádný náznak na nějaké kompromisní řešení, a to ani ze strany Iráku. Dle mého soudu není řešením vojenský konflikt, úspěch může snad přinést pouze politické jednání a diplomacie zainteresovaných států a velmocí. Vnímám samozřejmě skutečnost, že Turecko je náš partner v NATO. Ani zdaleka nejsem zasvěcen do všech nuancí diplomacie v těchto souvislostech a nejsem si jist, jestli by nějaká důraznější reakce vlády ČR byla ku prospěchu věci.  

Václav Klaus minulý týden v rozhovoru pro MF Dnes prohlásil, že stojíme na prahu nové studené války. Když se podíváme do Sýrie, tak tam to vypadá, že hrozí dokonce střet mezi Američany a Rusy. Nemáte v tomto směru obavy?

Obavy v tomto smyslu bezesporu mám, a velké. Co se týká použití chemických zbraní, tak dle mého soudu chybí úplně přesvědčivé důkazy, zda je za jejich použitím vládní režim. Dle mého přesvědčení už snad vůbec nejde o lidi žijící v místě konfliktu tak jako třeba v případě ukrajinského Donbasu, ale  jde o mocenské zájmy. Jsem obecně velmi opatrný, co se týká vztahu k velmocem, ať už jde o Rusko, kde máme desetileté negativní zkušenosti, ale neidealizuji si určitě  ani USA, či třeba Čínu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…