Nemyslím, že na srovnávání nacismu a komunismu je něco špatného. Blízkost těchto zrůdných ideologií se projevila například při Paktu Ribbentrop- Molotov, tvrdí topák z Prahy 8

15.05.2018 20:20

ROZHOVOR „Pokud jsou komunisté, a myslím tím i ty ‚bývalé‘, takřka třicet let po listopadu 89 ve funkcích od prezidenta, premiéra bez důvěry, zato v demisi, předsedy Ústavního soudu a podobně, ukazuje to, že ‚je něco shnilého ve státě českém‘, a to není rozhodně nic, z čeho bych mohl mít radost,“ říká v rozhovoru pro PL.cz právník, zastupitel Prahy 8 Pavel Schnirch (TOP 09). „Nedomnívám se, že srovnávání nacismu, jakožto socialismu nacionálního s komunismem, tedy v podstatě socialismem internacionálním, činil někdo něco špatného. Ostatně jejich blízkost se projevila např. při tzv. Paktu Molotov–Ribbentrop, kdy tyto dvě zrůdné ideologie daly základ druhé světové válce. A mimo jiné si pak tyto státy rozdělily Polsko,“ vysvětluje.

Nemyslím, že na srovnávání nacismu a komunismu je něco špatného. Blízkost těchto zrůdných ideologií se projevila například při Paktu Ribbentrop- Molotov, tvrdí topák z Prahy 8
Foto: Hans Štembera
Popisek: Každoroční shromáždění občanů na 1. máje pořádané KSČM u Křižíkovy fontány

Komunisté pravidelně slaví první máj na pražském Výstavišti, kam vždy dorazí i odpůrci komunistů. Záběry z 1. května 2015 byly i v dokumentu Milda o bývalém generálním tajemníkovi KSČ Miloši Jakešovi. Mezi antikomunisty jsme zahlédl i vás. Předpokládám, že jste tam byl i letos. Jaké máte z toho zážitky? Pokud vím, tak Marta Semelová se proti vám slovně vymezovala...

Jestli v tom dokumentu o člověku, který podle mě měl stanout před soudem, jsem byl roce 2015 si nejsem jist, ale je pravdou, že posledních několik let se snažím na tuto akci chodit. Domnívám se totiž, že obdobné akce mohou porušovat zákon a považuji za vhodné na toto upozorňovat  Policii ČR, popřípadě již jiné orgány veřejné správy. V tuto chvílí řeší několik možných porušení zákona s ohledem na financování politických stran, používání symboliky naštěstí již neexistující „Říše zla“, či porušování práv k ochranným známkám apod.

Letos se dost debatovalo o transparentu, který dával rovnítko mezi komunisty a nacisty. Je to podle vás správné přirovnání?

Pokud opravdu soudružka Semelová nelhala, což by zřejmě nebylo prvně, byť se samozřejmě mohu mýlit a opravdu podala trestní oznámení, kterým na místě vyhrožovala, budu rád, když budu moci v této věci třeba svědčit. Nedomnívám se totiž, že srovnáváním nikoli fašismu, jak rádi komunisté říkají, ten byl totiž v Itálii, ale nacismu, jakožto socialismu nacionálního s komunismem, tedy v podstatě socialismem internacionálním, činil někdo něco špatného. Ostatně jejich blízkost se projevila např. při tzv. Paktu Molotov–Ribbentrop, kdy tyto dvě zrůdné ideologie daly základ druhé světové válce a mimojiné si pak státy je reprezentující, rozdělily Polsko. V anglicky mluvících zemích se pro ně mj. občas používá „same shit, different names“.

Komunisté se s největší pravděpodobností budou poprvé po listopadu 1989 podílet na vládě, byť nepřímo. Co o tom soudíte? O čem to svědčí?

Zejména o tom, že u nás neproběhla jakási dekomunizace, jako třeba v Německu proběhla denacifikace. Pokud jsou komunisté, a myslím tím i ty „bývalé“, takřka třicet let po listopadu 89 ve funkcích od prezidenta, premiéra bez důvěry, zato v demisi, předsedy Ústavního soudu a podobně, ukazuje to, že „je něco shnilého ve státě českém“. A to není rozhodně nic, z čeho bych mohl mít radost.

Kdo za to může? Strany Demokratického bloku, které odmítly jít s Andrejem Babišem do vlády, nebo právě současný premiér v demisi, který kdyby odstoupil, možná by vznikla vláda v jiném složení?

Stejně jako u Paktu Molotov–Ribbentrop za to, domnívám se, mohou ti, kdo tyto dohody dojednají, nelze to přičítat těm, kdo se se zlem spojovat nechtějí. Politik, vyznávající hodnoty vlastní vyspělé evropské demokracie, kterou doufám zase brzy budeme mít, by si prostě některé věci neměl dovolit – podívejme se na to, za co odcházejí ministři třeba ve Velké Británii. Domnívám se navíc, že takto položená otázka je poměrně sugestivní a možná trochu zavádějící a styl, jakým je položena pomáhá tomu, že váš server je poměrně po právu označován ne zcela příjemnými názvy.

V pondělí přijeli do Prahy na Olšanské hřbitovy ruští motorkáři zvaní Noční vlci. Opět dorazili jejich příznivci, jako například místopředseda ČSSD Foldyna, a odpůrci, mezi nimiž jste byl podle Facebooku i vy. Máte na něm natočeno video, jak policisté zatýkají jednoho z odpůrců motorkářů. Už víte proč se tak stalo a byl zásah policie adekvátní situaci?

Zkušenost z pondělka pro mě byla zkušeností velice nepříjemnou, neboť mi přišlo, že Policie ČR, obdobně jako například při návštěvě následovníků Mao Ce-Tunga, neměřila stejným metrem návštěvníkům z východu a nám, kterým se tato návštěva nelíbila. Bohužel i zde mám pocit, že vaše periodikum neinformovalo zrovna objektivně. Podrobnosti o tom, jak věc dopadla, zatím nemám.

Noční vlky někdo vidí jako ruské vlastence, kteří přijíždějí uctít padlé vojáky z druhé světové války, jiní jako nástroj ruské propagandy a Putina. Předpokládám, že patříte k těm druhým. Co vám na Vlcích vadí?

Opět mám za to, že začínat otázku předpokladem, nepatří úplně k ideálu solidního periodika. K otázce samotné pak asi toto – mně na jednu stranu přijdou směšní tím, že jezdí na strojích toho „prohnilého západu“, na druhou stranu mi přijdou nebezpeční, neboť ten, kdo se veřejně hlásí k tomu, že se účastnil například anexe Krymu, prostě nerespektuje základní zásady vlády práva. Asi solidním dokladem toho, co jsou zač, je to, že v jejich strukturách má být i třeba Kadyrov. Do toho je třeba si připomenout, že současný ruský prezident je „bývalý kágébák“ – pokud je někdo označuje za vlastence, moc tomu nerozumím, když jsou schopni vozit vlajku státu, který se s Hitlerem podílel na tom, že vypukla 2. světová válka... Byť ji pak pomohl ukončit, ale obdobně si počínal přece i Arafat, který za to bohužel ještě dostal Nobelovu cenu míru. Označuje-li je za vlastence někdo, kdo chce „jiným dávat jazyk“, nechť tak klidně činí, pro mě vlastenci byli třeba českoslovenští letci z dob bitvy o Británii, které, jak známo, komunisté ani nacisté v lásce moc neměli.

Prezident Zeman se postaral o mezinárodní rozruch oznámením, že u nás byl Novičok vyráběn, byť v malém množství, a pak byl zničen. Čehož okamžitě využila ruská propaganda. Je Miloš Zeman jejím nástrojem? Chová se jako aktivní agent Kremlu?

Zda tak jmenovaný činí vědomým, či nevědomým způsobem, to nevím, obojí by ale mohlo naznačovat tomu, že v té funkci být zřejmě nemá. Srovnám-li to s tím, za co byla podána žaloba na velezradu na jeho předchůdce, je to zcela jiná kategorie. A uvedenému označení chování bohužel asi rozumím.


 

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…