Známý advokát vypěnil: Nevěřil jsem svým očím a uším. Jak mohou v čele BIS stát lidé, kteří vyplodí takovou stupiditu. Zlatá KGB

08.02.2019 10:02

ROZHOVOR Jako v blázinci si prý připadal bývalý politik, advokát Jaroslav Ortman, když slyšel, že tajná služba chce ovlivňovat, co se bude učit na školách v dějepisu. „Zlatá KGB. Podle mne jsou zralí na Chocholouška,“ prohlásil s nadsázkou známý právník o Bezpečnostní informační službě. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se také vyjádřil k údajnému zasahování prezidenta do nezávislosti justice a k snahám senátora Václava Lásky podat stížnost Ústavnímu soudu kvůli kontroverzním krokům hlavy státu.

Známý advokát vypěnil: Nevěřil jsem svým očím a uším. Jak mohou v čele BIS stát lidé, kteří vyplodí takovou stupiditu. Zlatá KGB
Foto: Repro BIS
Popisek: Záběry z klipu BIS

Velkou pozornost vyvolala kauza možného zasahování prezidenta Miloše Zemana a jeho kancléře do nezávislosti justice. Mluvili o tom v médiích i před poslanci významní představitelé justice, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Jak se na tento problém díváte?

Je otázka, co je to zasahování. Mne spíš zarazila jedna věc, že pan Baxa po několika měsících něco řekne a celou dobu o tom mlčí. Já jsem věděl, že je horkým kandidátem na předsedu Ústavního soudu, o tom se šuškalo ve všech právnických kruzích. Spíš se teď obávám, že když se zjistilo, že to tak není, že pan Baxa nezveřejnil to, co se mělo stát někdy před delší dobou. Jsem k tomu skeptický, a pokud kvůli tomu senátor Láska podává nějaký podnět proti prezidentu republiky, nemá to žádnou naději na úspěch. Já tomu skutečně žádnou naději na úspěch nedávám.

Ani tak to nemá podle vás smysl? Předseda senátorského klubu Václav Láska říká, že mají vytipováno asi dvacet prohřešků prezidenta proti Ústavě, nejde tedy jen o podezření ze zasahování do nezávislosti justice, to byla asi jen ta pověstná poslední a významná kapka. Není třeba se vší vážností upozornit na to, že se prezident pohybuje v některých případech na samé hranici ústavnosti?

Pan senátor Láska je především bývalý policista. Takže liška se nezapře, jako se nezapře nějaký vlk. Dobře, má nějaký svůj trend, ale nedomnívám se, že tohle je na ústavní žalobu. Nevím, jakých dvacet dalších fragmentů má senátor vytipováno. Já jsem skeptik, spíš za tím vidím snahu o zviditelnění sebe sama, když se postavím takové osobě, jako je prezident republiky, tak chci být čitelný a viditelný. Nic jiného v tom nevidím.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že ze strany soudce Josefa Baxy jde o jakousi zhrzenost, že se nestal předsedou Ústavního soudu. Přitom současný šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský má být ještě několik let ve funkci. Navíc taková kauza není zdaleka první. Podobně mluvil prezident o bývalém ministru kultury Danielu Hermanovi, také tvrdil, že je zhrzený, protože neudělil státní vyznamenání jeho strýci Jiřímu Bradymu. Je tedy možné věřit tomu, že všichni nemluví pravdu, jen prezident ano? Je možné Miloši Zemanovi věřit?

Anketa

Udělal Zeman dobře, když blahopřál Juanu Guaidóovi k převzetí úřadu prezidenta Venezuely?

hlasovalo: 14871 lidí
Nejde o to, jestli jde věřit prezidentovi. Podívejte se, pokud by došlo skutečně k ovlivňování soudců, je to v podstatě nejen amorální jednání, to by bylo jednání, které by mělo být nějakým způsobem postiženo. Ale ani pan Baxa, ani ústavní soudce neřekli nic, co by zavdávalo příčinu, abychom si to o prezidentu republiky mysleli. Já si vzpomínám na případ s premiérem Petrem Nečasem, když vrchní státní zástupce z Olomouce napochodoval na Úřad vlády s policií, také pak jednali s prezidentem a nikdo se nad tím nepozastavoval. Já jsem si kladl otázku, jak je možné, že orgány činné v trestním řízení chodí za prezidentem a skládají mu účty. To se dít může, ale když se prezident na něco zeptá, je to problémové? Já jsem nezaznamenal nic, co by nasvědčovalo tomu, že by se prezident dopustil velezrady nebo nějakého zločinu.

Myslíte si, že tedy poslanci toto jednání prezidenta přecenili, když se tím sněmovní výbor zabýval, když vyslechl podrobně soudce Baxu, Šimíčka i prezidentova kancléře Mynáře?

Když byl Miroslav Kalousek ministrem financí, vyhrožoval, že před nějaké letadlo postaví tank nebo otéčko, aby letadlo neodletělo. Já bych byl rád, abychom všem měřili stejně. Nemám pocit, že se měří stejně.

V poslední době probíhají v politice střety i na půdě Poslanecké sněmovny. Co jste říkal tomu, když se poslanci vzájemně při jednání schůze vyzývají k fyzické konfrontaci? Mám na mysli výkřiky poslance SPD Volného na adresu zákonodárce ČSSD „pojď ven“.

To je úroveň ukrajinského parlamentu nebo parlamentu někde ve Venezuele. Já tohle chování neuznávám. Ti lidé by měli mít nějakou formu, figuru, nějakou důstojnost. Pokud sahají k takovým výrokům, mohu jen říci „ubohá politiko, jak hluboce jsi klesla“. Když se tohle v Parlamentu děje, svědčí to o tom, kdo se dostává do funkcí. Vždycky jsem si vážil schopných politiků. Když byl protivník schopnější a lepší než já, říkal jsem si „hurá, to je bezvadné, že mohu hrát proti nějaké Spartě Praha, jsem poctěný, že se s ním můžu utkat“, samozřejmě slovně, ne fyzicky, ale vidím, že teď je úroveň politiků tak nízká, že tam mohou jít – pardon – i uklízečky. Takhle to vypadá.

Ale výhrůžky, vulgarity zaznívají nejen od řadových poslanců, jako je pan Volný, ale vycházejí i od nejvyšších ústavních činitelů. Víme, jak se vyjadřuje prezident Miloš Zeman, ale i premiér Andrej Babiš, teď se bude soud zabývat jeho urážkami na adresu předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Pamatujete si, že by v době, kdy jste byl v politice, zaznívaly podobně silné vulgární výroky a urážky?

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí
Ne, politika hrubne, je čím dál vulgárnější, čím dál sprostší a čím dál přízemnější. Jestli si někdo myslí, že si na tom udělá body, tak se mýlí. Ono to začalo už s Rathem, tehdy jsem si myslel, že to je už vrchol, ale ono to pokračuje dál. Z toho vůbec radost nemám, český národ byl vždycky kultivovaný a měl rád narážky. My máme rádi vtípky, my jsme Cimrmani, máme rádi inteligentní humor. Ale když to sklouzává k tomu, že zaznívají veřejně vulgarity nebo urážky, které jdou za hranu, nevím, komu chtějí být politici příkladem. Tohle má být elita národa? Já tvrdím, že tohle elita národa není.

Bohužel k tomu přispívají i některá média. Mám na mysli třeba vystupování ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa, který si ve svých pořadech také nebere servítky a uráží nejen některé politiky, ale i novináře, Českou televizi, některé podnikatele. Co říkáte tomu, že Jaromír Soukup, milionář a vlastník několika médií včetně televize, se rozhodl vstoupit do politiky?

Mne spíš šokuje proměna televize Barrandov v jakousi one man show. Když už tam nejsou ani zprávy, je tam jeden člověk, který všechno komentuje, všechno zesměšňuje, myslím, že tím Barrandov ztratil. Do té doby to byl nějaký konkurent, který měl nějaké zpravodajství, teď žádné zpravodajství nemá. Tam jen něco komentuje jeden člověk, a na tom nelze stavět program televize. Myslím, že je to chybná strategie, která se otočí i proti majiteli. A jestli se někdo rozhodne takovým způsobem vstoupit do politiky, myslím, že bude zklamán.

Vy Jaromíru Soukupovi nedáváte tedy naději na úspěch v politice? Bývalý poslanec a exministr financí Vlastimil Tlustý prohlásil, že bychom Soukupa neměli podceňovat, protože jednak má už zkušenosti z politiky, úzce spolupracoval se Zelenými, s Věcmi veřejnými i s ČSSD, jednak má za sebou média.

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa?

65%
hlasovalo: 24812 lidí
Nevím. Myslím, že druhý Okamura to nebude. Má podobný styl. Je to one man show, show jednoho muže, který na všechno reaguje, ostatní jsou v pozadí. Jsem skeptik. Ale pokud jde o pana Soukupa, je pravdou, že ho to táhne do politiky, on tam vždycky chtěl, nechce být jen mediálním magnátem, chce sedět ve Sněmovně, on baží po moci. To je přece tak očividné. Momentálně má jeden jediný trumf, a to je pořad Týden s prezidentem. Pokud by tohle padlo, tak celý Barrandov je pryč.

Myslíte si, že Soukupovo politické hnutí List Jaromíra Soukupa bude podporovat prezident Miloš Zeman, že půjde o nějakou prezidentskou stranu, která bude prosazovat prezidentovy nápady a záměry? V sociální demokracii nemá potřebný vliv, strana SPO nemá žádnou podporu... není to tedy i snaha Hradu mít nějaké želízko v politice?

Tomu nevěřím. Miloš Zeman je zkušený hráč, to není žádný břídil. Někteří ho podceňují, ale Zeman rozhodně nevsadí na pana Soukupa jako na záložní variantu ke Straně práv občanů. Taková varianta tady podle mne není. Miloš Zeman má v politice většího spojence, a to je předseda vlády. Ti dva jedou zcela očividně na společnou notu, takže bych se divil, že by nahrazoval předsedu vlády nějakým panem Soukupem.

Jak vidíte dnešní situaci v české politice? Sociálním demokratům se mírně zvýšily preference asi na devět procent, ale dělají stále chyby. Jednou z nich byl návrh předsedy strany Jana Hamáčka nominovat do Legislativní rady vlády bývalého hejtmana a někdejšího statutárního zástupce předsedy ČSSD Michala Haška, advokátního koncipienta a absolventa soukromé vysoké školy ve slovenském Sládkovičovu. Ministr spravedlnosti podle posledních informací po velké kritice jeho nominaci stáhl. Jak se jako zkušený právník díváte na to, že by člověk s tak malou právní praxí měl kontrolovat kvalitu přijímaných zákonů?

Sociální demokracie je klubko nejrůznějších chapadel a hadů, různě se prolínajících. Michal Hašek byl kdysi prvním místopředsedou ČSSD a tady vždycky vyplouvají na povrch nové a nové zájmové klany. Takže vyvažování pozic, jednoho zvednu, druhého ponížím, to vždycky v ČSSD bylo a bude. To je souboj, který v sociální demokracii probíhá. Pro normálního občana je to nepochopitelné, ten nemůže pochopit, jak je možné, že ti, kteří byli poraženi, se zase dostávají k moci. Já tomu rozumím tak, že pozice současného předsedy není tak pevná, aby mohl zavelet jako kdysi Paroubek, jeho pozice je taková, že musí vyvažovat, a tak si kupuje jednou toho, tu onoho, ten kraj, tuhle organizaci, a to je případ Michala Haška.

V posledních dnech vypukla aféra i v souvislosti s ministrem školství, když se ve výroční zprávě BIS objevila poznámka, že výuka dějepisu na školách je pod sovětským vlivem. Ministr se kvůli tomu sešel s ředitelem BIS, případ řešili opět i poslanci. Jak jste to vnímal?

Já jsem si myslel, že jsem v blázinci. To snad ani není možné. Jestli tajná služba bude ovlivňovat, co se má učit ve školách, tak zlatá KGB. Nevěřil jsem svým očím, nevěřil jsem svým uším, nevím, jak v čele BIS mohou stát lidi, kteří přijdou na takovou stupiditu. Úkolem BIS není ovlivňovat vyučování dějepisu, příště mohou přijít s tím, že se předělá Mendělejevova tabulka a prvky se mají zpřeházet. Úkolem BIS je sledování bezpečnosti státu. Jen se divím, že se s nimi někdo vůbec baví, já bych se s nimi o tom vůbec nebavil. Podle mne je měli zarazit. To je jako kdyby CIA měla rozhodovat, jak se má vyučovat historie Spojených států. Podle mne jsou zralí na Chocholouška, to vám říkám na rovinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…