Známý šéfkuchař Ondřej Slanina: Namistrovaní zaměstnanci sklapnou. Už žádné vydírání! Musíme makat a makat. Pomoc od téhle vlády? Řeknu jen, že jsem...

05.04.2020 4:46

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit o aktuálních dopadech koronavirové krize s Ondřejem Slaninou, šéfkuchařem pražské zámecké restaurace Chateau St. Havel. „Musíme si pomoct hlavně sami. Nečekat, že to někdo spasí za nás. A už vůbec ne tahle vláda,“ řekl nám Ondřej Slanina.

Známý šéfkuchař Ondřej Slanina: Namistrovaní zaměstnanci sklapnou. Už žádné vydírání! Musíme makat a makat. Pomoc od téhle vlády? Řeknu jen, že jsem...
Foto: Archiv OS
Popisek: Šéfkuchař pražské restaurace Chateau St. Havel Ondřej Slanina
reklama
Restauratéři a hoteliéři jsou v současné situaci boje proti koronaviru velmi postiženou profesní skupinou. Jak se vyrovnáváte s vynuceným zavřením?
 
Musím říct, že to bylo něco jako léčba šokem, ale popravdě jsem to očekával. Je samozřejmě pravda, že jedna věc je očekávání, a druhá je ta skutečnost. Takže zejména první týden byl hlavně psychicky strašnej. Na druhou stranu jsem se představě o bručení v koutě se zavřenou hospodou odmítl podvolit. Proto jsem, ostatně jako každá instituce, svolal krizový štáb a vymysleli jsme plán záchrany.
 
K jakým opatřením jste konkrétně ve vaší zámecké restauraci Chateau St. Havel přistoupili?
 
Část zaměstnanců je doma a zbytek pracuje na výrobě teplých a chlazených jídel do krabiček.
 

Fotogalerie: - Hladová okna

V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly...
V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly...
V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly...
V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly...
V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly...
V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly...
 
Existuje pro vás – jako podnikatele a zaměstnavatele – nějaká pomoc?
 
Musíme si pomoct hlavně sami. Nečekat, že to někdo spasí za nás. A už vůbec ne tahle vláda. Je potřeba vymýšlet nové alternativy trhu a gastronomie, jako je třeba Rohlík Bistro, rozvozové služby, prodej obědů do firem a oslovovat individuální klientelu. Hlavní je, nevzdávat to. Víte, jeden můj blízký přítel mi jednou řekl větu, že všechno se se*e jen do určitého momentu. A je to pravda. Jen si nikdy nesmíte připustit možnost, že se to může úplně pos*at.
 
Další důležitou pomocí jsou naši zaměstnanci. Je klíčové si vybírat dobré lidi kolem sebe, kteří táhnou za jeden provaz a makají u vás dlouhá léta. Je potřeba mít zaměstnance, kteří rostou s firmou a vidí její vývoj, na kterém se podílejí. Je třeba budovat dlouhodobý vztah zaměstnance a firmy. Jedině tak se dokáže kousnout nejen podnikatel, ale i zaměstnanec, který si je také schopen ledacos odpustit, aby se firma nepoložila.
 
 
Říká se, že každá krize přinese nakonec i svá pozitiva. Bude tomu tak i v pohostinství?
 
Samozřejmě. Bude nadbytek pracovních sil. Namistrovaní zaměstnanci budou muset sklapnout a začít pracovat tak, jak chce zaměstnavatel a host. Minimálně na nějakou dobu skončí období, kdy zaměstnanci vydírali zaměstnavatele. Co je nejdůležitější, že se celkově zlepší služba pohostinství vůči zákazníkům.
 
Udržíte si své zaměstnance, které nyní máte, nebo je už jasné, že budete muset propouštět?
 
Většinu ano. Makáme na tom, aby byla práce a uživili jsme je. Máme k nim zodpovědnost. Když chcete, aby lidi kopali za vás, tak musíte kopat za ně a nenechat je padnout. Kde bychom byli my celá léta bez nich... Na druhou stranu ovšem, jak jsem říkal, oni musí taky kousnout kde co, a musí vědět, že když padneme my, tak oni padají s námi.
 

Fotogalerie: - Rozvoz jídel

Zavřené hospody a restaurace řeší alespoň část trž...
Zavřené hospody a restaurace řeší alespoň část trž...
Zavřené hospody a restaurace řeší alespoň část trž...
Zavřené hospody a restaurace řeší alespoň část trž...
Zavřené hospody a restaurace řeší alespoň část trž...
Zavřené hospody a restaurace řeší alespoň část trž...
 
Turisté se k vám asi hned tak za dobrým jídlem nevydají. Vyplní tento úbytek po otevření domácí klientela?
 
Vždycky jsme se orientovali na českou klientelu. Takže pevně doufám, že se k nám zase vrátí. Mám obrovskou radost, že spousta našich stálých hostů nás podporuje i v téhle době. Prostě si k nám chodí pro jídlo. Teplé, studené na ohřev nebo třeba pro bábovku a mazanec. Moc jim za to děkuju.
 

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 26566 lidí
 
Jak vidíte budoucnost hotelnictví a restauratérství v letošním roce v Praze?
 
Hotely a restaurace zaměřené na zahraniční turisty budou, podle mne, úplně vyřízené. U nás věřím tomu, že nás to celkově posílí. Beru to tak, že vlastně začínáme znovu, ale máme dvanáct let zkušeností. Pevně věřím v dobrou základnu úžasných hostů a v bandu skvělých zaměstnanců.
 
Jak hodnotíte počínání vlády a pražského magistrátu, konkrétně premiéra Babiše a primátora Hřiba?
 
Přiznám se, že od počátku této krize jsem přestal sledovat všechny ty tiskovky pana premiéra a naší vlády. Ono, když někdo něco řekne v pondělí, pak to v úterý popře a ve středu řekne zase něco jiného, tak je to úplně zbytečné sledovat. Ostatní je lepší nekomentovat.
 
Obecně k opatřením, která vláda od počátku krize zavedla a zavádí, jak byste je zhodnotil? Souhlasíte s tak razantními opatřeními?
 
Razantní by bylo, kdyby po všech těch jarních prázdninách na čtrnáct dnů zavřeli všichni všechno a zůstali by doma. Mohlo to být dávno vyřešené.
 

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama
autor: Barbora Richterová
reklama


Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Liberální řečičky fungují, jen když svítí slunce, myslí si Petr Štěpánek. Novolevičácké třeštění, diktatura menšin. Když herečky s brunátnou tváří vyřvávají o pravdě a lásce...

17:43 Liberální řečičky fungují, jen když svítí slunce, myslí si Petr Štěpánek. Novolevičácké třeštění, diktatura menšin. Když herečky s brunátnou tváří vyřvávají o pravdě a lásce...

HŮŘ UŽ BYLO? „Všichni ti, kteří křičí ‚více Bruselu, více Unie‘, nehájí české zájmy, ale hlavně něme…