Chebský starosta: Nečas si pouze libuje v siláckých prohlášeních

09.05.2012 7:12

ROZHOVOR Stejně jako v roce 2006, i dnes chybí chuť nejsilnějších politických stran dohodnout se v zásadních otázkách směřování státu na kompromisu, říká exposlanec ČSSD a starosta Chebu Pavel Vanoušek.

Chebský starosta: Nečas si pouze libuje v siláckých prohlášeních
Foto: tan
Popisek: Starosta Chebu Pavel Vanoušek

Pane starosto, ve volbách roku 2006 jste získal mandát člena dolní komory Parlamentu. Proč jste jej ve volbách 2010 neobhajoval? Co říkáte na současnou politickou situaci u nás?

Důvodů, proč jsem neobhajoval svůj mandát ve volbách 2010, je více. Hlavním bylo, že můj podíl řadového poslance na rozhodování neodpovídal vždy odpovědnosti, kterou jsem cítil, že mám před veřejností. K vytvoření názoru na tu kterou problematiku pomáhají oslovení odborníci-poradci. V danou chvíli se mi nedařilo vytvořit skupinu lidí, kteří by mi byli ochotni bez postranních lobbistických úmyslů dodat odborný pohled na projednávané. Situace v klubu byla docela napjatá, řízení ze strany tehdejšího předsedy Paroubka bylo dosti autoritativní. Obával jsem se, že se po volbách může vyvinout situace, v níž bych mohl být "směrován" do podpory řešení, která by se mi příčila.

Stejně jako v roce 2006, i dnes chybí chuť nejsilnějších politických stran dohodnout se v zásadních otázkách směřování státu na kompromisu. Se snahou získat vše souvisí napětí mezi politiky, které se přenáší i do společnosti. VV se zcela zdiskreditovaly, a to včetně platformy K. Peake, a odpovídajícím řešením by byly dle mého názoru předčasné volby. Ty by znamenaly pro řadu poslanců, a zřejmě i VV a platformu, konečnou, a proto vládu drží.

Pokud zůstaneme u vlády, jak byste hodnotil dosavadní Nečasovo vládnutí? Jaký dopad mají pro obyvatele Chebu například vládní reformy?

Vláda o sobě říká, že je protikorupční a rozpočtově odpovědná. Přitom je stíhána jedním skandálem za druhým a v oblasti hospodářské zcela selhala. Petr Nečas si libuje v siláckých vyjádřeních, ale nedokáže za nimi stát. Vláda kromě škrtů a devastace veřejného sektoru ničeho nedosáhla a v zahraniční politice je směšná, neboť není názorově jednotná.

Dopad "reforem" na některé skupiny občanů je značný, často se dostávají do těžko řešitelných situací. Pokud jde o město, snižuje se objem prostředků z daňových výnosů a město pak poskytuje svým občanům méně služeb. V Karlovarském kraji a potažmo i Chebu je to markantnější než v bohatších regionech s vyšším průměrným příjmem.

Na konci dubna neprošlo také v Senátu omezení imunity ústavních činitelů. Jaký postoj ke změně Ústavy ve prospěch omezení imunity zaujímáte?

Pokud jde o imunitu, domnívám se, že by měla být omezena na dobu výkonu mandátu.

Jak informovala naše redakce, na začátku dubna se několik politiků z karlovarské ČSSD rozhodlo přejít ke konkurenčním stranám Jiřího Paroubka a Miloše Zemana, jaký je na to Váš názor? Navíc pan Hybner jako jeden z důvodů svého odchodu uvedl zákeřné praktiky členů ČSSD. Co si o tom myslíte?

V politických stranách se scházejí lidé poměrně ambiciózní, se snahou získat prostor a pozici pro prosazení svých názorů. Neznám konkrétní osobní důvody pana Hybnera ani praktiky členů v karlovarské organizaci ČSSD, zřejmě ale i skutečnost, že nebyl zařazen na kandidátku pro krajské volby, sehrála svou roli při jeho odchodu. Ono to vše spolu souvisí.

Jaký postoj zaujímáte k problémům s dostavbou s rychlostní komunikací R6? Na základě rozhodnutí Ministerstvo dopravy je navíc od poloviny dubna, po otevření úseku z Nového  Sedla do Sokolova, zpoplatněna jízda po celé komunikaci vedoucí z Jenišova do Chebu, dálniční známkou. Co na to říkáte?  

Pokud jde o zpoplatnění rychlostní komunikace R6, domnívám se, že Karlovarský kraj vyčerpal všechny možnosti k tomu, aby tato komunikace nebyla zpoplatněna. Neradi se smiřujeme s realitou.

Pokud se zaměříme na Cheb, jaké největší problémy trápí zdejší obyvatele a jak se Vám tyto problémy daří řešit?

Specifickým problémem Chebu je, že po válce došlo k výměně většiny obyvatel. Sestěhovaly se sem osoby nejen z různých oblastí tehdejšího Československa, ale i z jiných států. Pochopitelně tito občané mají rozdílné kulturní návyky a společenské zkušenosti. I v současné době je v Chebu silná skupina cizinců, především Vietnamců, kteří zde dlouhodobě trvale žijí, osob z dalších států (především Slovenska a Ukrajiny), lidé se ztrátou společenského uznání a často i bez práce (vč. bývalých vojáků, policistů, celníků) a značný počet Romů. Schopnost akceptace měnících se podmínek a ochota k integraci do společnosti je u těchto skupin různá. Právě oblast integrace a vytvoření podmínek přijatelných pro všechny jsou nejobtížněji řešitelné. Jsme si vědomi toho, že je to běh na dlouhou trať.

Žijeme kousek od hranic, a to vedle pozitiv s sebou bohužel přináší i řadu potíží, které se nejvíc projevují v nočních hodinách a které města ve vnitrozemí řešit nemusejí. Jinak si nemyslím, že bychom měli zásadně jiné problémy než ostatní: Romové, sociálně slabí, nezaměstnaní… Máme různé integrační programy, úzce spolupracujeme s úřadem práce i hospodářskou komorou, usilujeme o další rozšíření průmyslového parku.

Jak jsme informovali, v německém Hofu bylo podepsáno Memorandum o železniční dopravě mezi Svobodným státem Bavorsko a Českou republikou, ze kterého je zřejmé, že bude provedena elektrifikace tratě Norimberk - Marktredwitz - Hof - Cheb.  Kdy se však na dokončenou trať mohou občané těšit? A kolik bude město do infrastruktury investovat?

Podepsání memoranda je nejen pro Cheb a Karlovarský kraj, ale pro celou Českou republiku dobrá zpráva. Dopravní spojení Norimberk - Cheb - Karlovy Vary je spojení historicky ověřené a v současné době může Karlovarskému kraji významně ekonomicky pomoci. Lidé z ekonomicky a výrobně silného regionu Norimberk mohou využívat spojení do oblasti, která je známa schopností poskytovat kvalitní lázeňskou péči a má i infrastrukturu pro další oblasti cestovního ruchu. Spojení Hof - Cheb doplní regionální strukturu dopravy a do budoucna umožní to, co je nezbytné - silnější ekonomické propojení Karlovarského kraje s Bavorskem a Saskem. Spojení Hof - Cheb by podle memoranda mělo být zahájeno od prosince 2013. Jedná se o infrastrukturu železniční a do té město neinvestuje

Brno, Ostrava a Cheb se dostaly do TOP 10 měst východní Evropy s nejlepší strategií podpory přímých zahraničních investic. V čem podle Vás spočívá úspěch Chebu a co z toho pro město vyplývá? Na co budou nebo byly například investice využity?

Úspěch Chebu spočívá v tom, že jsme byli v příhodnou dobu připraveni přijmout investice. V té době také byly tyto investice podporovány ze strany vlády. Chebský průmyslový park byl vybudován z prostředků Phare 2000, Ministerstva pro místní rozvoj a města Cheb. V současné době je v průmyslovém parku více než 1100 pracovních příležitostí a zdaleka se nejedná ´jen´ o montážní závody nebo dodavatele pro automobilky. Bohužel nedávno přijatá změna legislativy, která měla zabránit dalšímu rozvoji solárních elektráren, způsobila značný nárůst cen za vynětí ze zemědělského půdního fondu a pozemky, na kterou dřívější vláda a EU poskytly podporu, jsou v současné době neprodejné. Na tuto skutečnost upozorňujeme více než rok a dosud k žádné změně nedošlo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…