Expředseda OSN Kavan: Jen, ať se komunisti předvedou

21.12.2012 4:45

ROZHOVOR Vláda dělá jednu botu za druhou a její zahraniční politika nedává smysl. Tuzemská diplomacie uznala Kosovo, podporuje izraelskou okupaci palestinského území a stále z ní jsou slyšet konfrontační výroky směrem k Rusku. Podle bývalého ministra zahraničí za ČSSD a expředsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana jsou takové kroky nepochopitelné.

Expředseda OSN Kavan: Jen, ať se komunisti předvedou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Kavan

Co si myslíte o tom, jak se dnes druží ČSSD s KSČM a v mnoha krajích vytvořily koalice?

Koalice ČSSD a KSČM na krajích mi vůbec nevadí. Jednak jako demokrat musím respektovat výsledek svobodných voleb a nechápu, proč to není jasné například studentům v Jihočeském kraji. Jednak si myslím, že už je načase, aby komunisté ukázali, že umí řešit závažné problémy a ne je jen kritizovat. Nehájím minulost KSČ, můj otec zemřel v šestačtyřiceti letech na následky věznění v padesátých letech, někteří jeho přátelé, například Rudolf Margolius, byli popraveni. Já jsem musel strávit dvacet let, od roku 1969 do roku 1989, v emigraci. Ale současně vnímám, že se od této minulosti distancuje i řada politiků KSČM, například Jiří Dolejš. Tak, ať dnes ukážou, zda jsou ochotni a schopni se bránit proti asociálním vládním reformám a pomoci obnovit principy sociálního státu. A taky, ať předvedou, že jsou imunní vůči návnadám korupce, kterým se lépe odolává v opozici.

Jaké máte výhrady k politice vlády Petra Nečase?

Seznam výhrad vůči Nečasově vládě bych měl věru příliš dlouhý, tak jen několik příkladů. Církevní restituce, kdy se vrací nejen to, co „bylo ukradeno“, ale i to, co bylo církví jen spravováno a nevlastněno a vše za neospravedlnitelně vysoké odhadní ceny, bez výčtového zákona, s privilegii, které nebyly nabídnuty jiným restituentům. Důchodová reforma, která viditelně nahrává jen bohatým jednotlivcům a soukromým penzijním fondům a pouští žilou průběžnému pilíři, na který přispívali v dobré víře obyčejní občané. Zvýšené DPH na jednu z nejvyšších úrovní v Evropě, což se zase nejvíce dotkne sociálně slabých a důchodců, kteří potřebují jíst a potřebují větší množství léků. Zahraniční politika, která není vyvážená a navzdory národním zájmům pouze slouží zájmům nejsilnější velmoci, tedy jak si tyto zájmy mylně interpretuje vláda a ministerstvo zahraničních věcí, není konzistentní. Srovnejte třeba postoj k samostatnosti Kosova s postojem vůči Palestině, Jižní Osetii či Abcházii. Poškozuje nás v Evropské unii (EU), kde se ocitáme na samém okraji, což je evidentně v rozporu se zájmy státu, který dostává největší podporu EU na hlavu občana, a vyváží do EU téměř osmdesát procent svého exportu.

Co si myslíte o působení Karla Schwarzenberga na ministerstvu zahraničí?

Nevím, do jaké míry řídí Karel Schwarzenberg své ministerstvo a skutečně rozhoduje o české zahraniční politice. Jeho mnohaletá podpora evropské integraci a spolupráci je jistě v rozporu se vztyčeným ukazovákem, který dnes vláda unii ukazuje. Nechápu, jak může české diplomacii prospět jednostranné uznání Kosova, což mi připomíná odtržení Sudet mnichovskou dohodou, anebo podpora izraelské okupace palestinského území poté, co jsme byli okupováni dvakrát za posledních sedmdesát let, či vyhrocené konfrontační výroky směrem k Rusku, s nímž se dobře rozvíjí obchodní vztahy, a které nás a Evropu dnes neohrožuje.

Myslíte si, že by se proti tomu měla levice stavět radikálněji?

Levice by měla oponovat této politice daleko jednotněji a nejen v projevech v Poslanecké sněmovně, ale na všech úrovních a ve spolupráci s odbory a občanskými sdruženími. Tvrdší postoj vůči vlastním „korupčníkům“ by také pomohl získat levici větší důvěru občanů.

Do jaké míry vám vadí protiislámská rétorika některých politiků?

Protiislámská rétorika mi vadí nesmírně. Nahrává zjednodušujícímu zevšeobecňování, hází do jednoho pytle islámské radikální fundamentalisty a stoupence umírněného politického islámu, rasovým a nacionalistickým předsudkům, izoluje nás to v Evropě, znemožňuje přispět k mírovému řešení konfliktů na Středním Východě, oslabuje to naše obchodní vztahy s arabským světem, podporuje to zvyšování napětí, zbrojení a používání násilí místo důsledného diplomatického a politického vyjednávání. Tím nemám na mysli vyjednávání s teroristy, ale není každý muslim terorista a neznám vládu z daného regionu, která by se chystala vyslat armádu anektovat a okupovat cizí území. Jsem příznivcem dialogu, ne ústupků. Jsem příznivcem tolerance a snahy porozumět odlišným, ať už stoupencům jiných náboženství, Romům, gayům či neevropanům.

Jakého prezidentského kandidáta preferujete?

Doufám, že si zvolíme levicového politika za prezidenta.

Smýšlíte o budoucnosti Česka spíše pozitivně anebo negativně?

Pokud jde o budoucnost Česka, tak jsem spíše opatrně optimistický. Domnívám se, že slepá ulička dnešní vládní politiky skončí v červnu 2014. Politici ČSSD dávají jasně najevo, že chápou důležitost a význam EU a chtějí naše zájmy prosazovat uvnitř unie ve spolupráci s dalšími partnery, ne proti Unii a v izolaci. Krize v eurozóně je závažná, ale není tragická a bude v čase vyřešena. Nedojde ani ke zrušení eura, ani k rozpadu eurozóny, natož EU. Poláci už to pochopili, o Slovácích ani nemluvě. Zemědělskou politiku EU je třeba změnit, což se ale nepodaří křikem z periferie. Nevidím problém v postavení česko - ruských vztahů na vzájemně výhodném obchodu i na podpoře takové politiky, která bude zcela v souladu s mezinárodním právem, s rezolucemi OSN a snahou zajistit Evropě důstojný a prosperující život v míru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…