John Bok o kauze soudcovských platů: Celé je to stupidní a zvrácené

12.12.2012 20:47

Šance na včasné schválení zákonné normy upravující platy soudců ještě reálně existují. Ústavní expert Zdeněk Koudelka pro ParlamentníListy.cz uvedl, že vláda má čas do konce ledna příštího roku. Podle Johna Boka ze spolku Šalamoun ale současné třenice vzbuzují otázky, zda nešlo o záměr.

John Bok o kauze soudcovských platů: Celé je to stupidní a zvrácené
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Poslaneckou sněmovnou ve středu neprošel návrh zákonné normy, která by od ledna upravovala platy soudců u obecných soudů. Stávající úpravu přitom letos zrušil Ústavní soud. Podle ní se ale platy soudců vypočítávaly, existuje proto riziko, že od ledna k tomu nebude existovat zákonná úprava a soudci by se mohli svého platu domáhat žalobami.

Problém by se týkal i státních zástupců, jejichž mzdy se vypočítávají od těch soudcovských. Kamenem úrazu během sněmovního projednávání bylo možné zrušení zdanění paušálních náhrad zákonodárců, které bylo součástí tohoto návrhu. Ke schválení v dolní komoře chybělo pět hlasů. Vláda bude o novém návrhu jednat na svém nejbližším zasedání.

Vláda má čas do ledna

Podle ústavního experta Zdeňka Koudelky však zatím není důvod k panice. Stačí prý, když bude norma schválena do konce ledna 2013.

„Do té doby má vláda čas na to, aby přišla s návrhem zákona a požádala sněmovnu a Senát, aby to projednala ve zrychleném čtení nebo stavu legislativní nouze. Je tedy ještě čas na to, aby byla nová zákonná úprava přijata,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz docent Koudelka.

Ten je přesvědčen, že času ke změně je dost, stačí pouze vůle. „Některé zákony, třeba ten o dělení měny v roce 1993 byl schválen během jednoho dne. Tehdy samozřejmě nebyl Senát, dnes je to trochu složitější, ale lze to stihnout tak, aby ve druhé polovině ledna zákon vešel v platnost s tím, že se podle něho budou posuzovat platové nároky už od 1. ledna 2013, protože výplata probíhá až v únoru,“ vysvětluje ústavní expert.

Mělo by jít o obecnou normu. Proč jen soudci?

„Pokud by k včasnému přijetí zákona nedošlo, předpokládám, že budou soudci žalovat. Pak by bylo možné, že by vysoudili trojnásobek průměrné mzdy v podnikatelské sféře jako svoji platovou základnu a to z důvodu, když Ústavní soud původní novelu zrušil a zákonodárce nevyužil stanovený čas k tomu, aby oblast upravil nově, obživne původní právní úprava,“ sdělil dále.

Zákonodárci by ale podle jeho slov měli myslet obecně, nikoli jen na soudce a státní zástupce. „Je spousta jiných zaměstnanců státu jako členové NKÚ a podobně, kteří jsou vypláceni podle zákona o platech představitelů státní moci,“ konstatoval právník.

„Myslím si, že řešit soudce a státní zástupce takhle speciálně není úplně optimální. Jiná věc je, že poslanci se trošku bojí novinářů a proto hledají různé kličky,“ míní Zdeněk Koudelka v komentáři pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Nedbalost nebo úmysl…

Předseda Spolu Šalamoun John Bok celý tento systém dle svých slov považuje za stupidní. „První republika to měla tak, že byl určen základní plat, od kterého se odvozovaly ostatní funkce podle stanoveného žebříčku. To se teď nevytvořilo i proto, že neexistuje služební zákon, který tehdy byl. To je dvaadvacetiletá nemoc tohoto státu. Nevím jde o nedbalost, stupiditu nebo úmysl,“ ptá se Bok.

„Pokud by platil zákon, jako tu byl za první republiky, který se vztahoval na učitele, nádražáky, vojáky, policisty, soudce a tím to bylo krásně určeno a nedocházelo k takovým strkanicím, jako nyní. A pokud by docházelo k navýšení vzhledem k inflaci, bylo by to úměrně u všech stejně,“ navrhuje.

Nežijeme v právním státě

Podle Boka tu vládne nejen neúměrnost, ale i absurdity, kdy někteří náměstci berou větší peníze, než ministři. „Kdo to žijeme? To je nemravná doba. Různé třinácté, čtrnácté platy, to je neskutečné. Ať jdou do soukromých firem. Když jsou lidé do státního sektoru, mají tam lidé jít s tím, že mají nižší platy, ale zase jim to kompenzují jiné výhody. Třeba výsluhy a podobně,“ dává za příklad.

„Podívejte se na obrovské padáky třeba u ČEZu. Má jít o normální částky, jako když končíte v zaměstnání, dostanete tříměsíční plat a tím to končí. Je to celé postavené na hlavu, jde o zvrácený systém. Připadá mi to totálně nemravné, co nemá nic společného s demokratickým právním systémem,“ shrnul v reakci pro ParlamentníListy.cz John Bok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…