Vězněného Smetanu prý seřezali dozorci. Řvali při tom jak paviáni, píše v dopise

19.12.2012 12:47

„Tykadlový řidič“ Roman Smetana z Olomouce si stěžuje na chování bachařů. V dopise z vězení je obviňuje, že jej napadli, když se odmítl podrobit kontrole svého těla. Věznice však zákrok považuje za přiměřený.

Vězněného Smetanu prý seřezali dozorci. Řvali při tom jak paviáni, píše v dopise
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Pak jej prý dlouho přesvědčovali, aby učinil požadovaný úkon, leč marně. „Pak na mě naběhlo pár ostrejch chlapíků, předvedli cosi jako akci zásahové jednotky, srazili mě na zem, zaklekli na záda, snažili se mi snad vykloubit rameno a řvali u toho jak tlupa paviánů,“ popsal zásah proti své osobě. „Když jsem sípal bolestí, řvali na mě, abych přestal, že mi to rameno ještě pořádně kloubit nezačali," dodal.

Tuto informaci poskytl v dopise Milanu Danielovi, který administruje web neformálního sdružení Přátelé Romana Smetany. Dopis uzavírá slovy: „Už mě přestalo bavit tohle zoo, pochybné autority vynucující si poslušnost, podrobování se nesmyslům, které se skutečnou snahou o nápravu nemají nic společného, když navíc tuto nápravu nechci, nepotřebuji a odmítám. A nehodlám už na bachaře špulit zadek. Nikdy.“

Věznice: Obešlo se to bez zranění

Věznice se však brání. Podle ní v minulém týdnu docházelo k běžným osobním prohlídkám. „Odmítal se jí jako jediný bez udání konkrétního důvodu podrobit, proto bylo použito přiměřených donucovacích prostředků podle zákona. Šlo o zákonný postup, který se obešel bez zranění. Zákrok jsme vyhodnotili jako přiměřený,“ uvedl pro server IDNES.cz zástupce ředitele věznice Dušan Gáč.

Mezi donucovací prostředky prý standardně patří použití služebních pout, předváděcích řetízků, obušku, či hmatů a chvatů. Užity jsou však prý pouze v případě, že vězeň odmítá plnit své povinnosti a maří účel trestu. „Důvodem použití je to, aby nedošlo ze strany vězně k nějakému ataku,“ dodal zástupce ředitele věznice. Sám Smetana prý dříve podobné prohlídky bez problémů absolvoval.

Na jeho dopis zareagoval dokumentarista Vít Klusák, který na Facebook vyvěsil číslo na mluvčího rapotické věznice Jana Doležala, který prý zásahu proti Smetanovi velel. Ačkoliv je jeho číslo veřejně přístupné, považuje věznice zveřejnění telefonu za neprofesionální. Mluvčímu prý začaly chodit vulgární SMS a proto věznice bude muset začít situaci řešit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…