Vlastizrada a utržená lavice. Průvodce noční řežbou o církevní restituce

08.11.2012 8:31

V noci ze středy na čtvrtek probíhala v Poslanecké sněmovně rozprava o církevních restitucích a levicoví poslanci, ještě než manifestačně opustili sněmovnu, neopomněli připomínat, že tento návrh se začal projednávat na výročí VŘSR a schválen byl na výročí bitvy na Bílé hoře.

Vlastizrada a utržená lavice. Průvodce noční řežbou o církevní restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Anketa

Jste pro církevní restituce?

8%
92%
hlasovalo: 5461 lidí

„Přemýšlím, co je to tu za křik, ale myslím, že v tuto chvíli se ani nemusím ptát,“ pronesla ministryně kultury Alena Hanáková, sotva přistoupila k řečnickému pultíku, aby představila návrh na vyrovnání státu s církvemi.

Hned v úvodu sněmovní rozpravy vystoupil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který se poslancům svěřil, že pro něj je tento den plný zážitků a vysvětlil ministryni Hanákové důvody hluku z levé části sálu. „Koalice v této sněmovně rozhodla o tom, že zvýšíme daně. V průběhu dne se ukazuje, na co ty daně půjdou. Rozhodli jsme o tom, že je nalijeme do penzijních privátních fondů. A teď ke sklonku dne tu máme další užití pro zvýšené daně, a to jsou církevní restituce. Na jeden den je toho hodně, paní ministryně,“ uvedl Zaorálek.

Pak přistoupil k řečništi předseda KSČM Vojtěch Filip, který vzpomněl mistra Jana Husa a obvinil vládu, že si chce od církví koupit miliardové odpustky za své korupční hříchy. „Máte to zapotřebí, paní kolegyně a páni kolegové,“ ujistil Filip a rozpoutal ve sněmovně vřavu. Poslanci z pravé části sálu bušili do lavic, což přimělo Filipa k další invektivě: „Byl tady kdysi jeden poslanec, který tak silně bouchal do lavice, až ji utrhl. Jmenoval se Miroslav Sládek. Pokud ho chcete následovat, klidně,“ vmetl pravici s tím, že Sládkovci po dvou letech vypadli z parlamentu a nikdy už se do něj nevrátili.

Na jeho vystoupení po další vlně emocí reagoval poslanec LIDEM Viktor Paggio. Ten Filipovi sdělil, že má skutečně silný žaludek. „Vy jako nejvyšší představitel komunistické strany v České republice jste důvodem, proč tu dnes večer sedíme,“ připomněl poslanec.

Na Paggia později zareagoval poslanec ČSSD Jiří Krátký, který mu připomněl, že na Jesenicku a Šumpersku, odkud jeho rodina pochází, kdysi velmi brutálně řádila inkvizice. A ta rovněž okrádala oběti svých procesů a jejich majetek rozdělovala. „Takže budeme tento majetek taky vracet? Já jsem pro. Budeme vracet ten, co byl zkonfiskován komunisty, ale vraťme i těm, co byli ožebračeni a mučeni v 17. století!“ vyzval poslanec ČSSD.

Do Paggia se pak ještě opřel jeho někdejší stranický kolega Vít Bárta, který řekl: „Ve vztahu ke komunistické straně si dovolím jednu velmi osobní poznámku k Viktoru Paggiovi. Měl by mít úctu ke svým vlastním předkům,“ vyzval poslance za potlesku a smíchu z levé části sněmovny.

Pamatujme si ty vlastizrádce!

Později poslanec KSČM Miroslav Opálka poznamenal, že „stále slyšíme, že co bylo ukradeno, musí být vráceno. No, chtěl bych se, vážení, dožít toho, až tento slogan bude uplatňován na kauzy související s rozkradením majetku České republiky po roce 1989,“ řekl Opálka.

Jeho stranická kolegyně Kateřina Konečná připomněla, že pozoruhodná píle pravicových poslanců při prosazování tohoto návrhu naznačuje, že i z této zakázky, stejně jako z mnoha dalších, si chtějí odloupnout svůj díl.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Historická paměť českého národa by si měla jména Nečas, Kalousek a Schwarzenberg pamatovat minimálně stejně dlouho, jako si pamatuje jména Emanuel Moravec nebo Vasil Bilak, jména zrádců a přisluhovačů cizích mocností,“ soudí Konečná. „Jejich snaha vrátit církvi feudální roli připomíná odpustky. Za hříchy vůči české zemi se chtějí vykoupit darem církvi. Jenomže na rozdíl od svých středověkých předchůdců nedávají ze svého, ale z našeho,“ poznamenala. „Čemu se ale divím? Vlastizrádci v historii českého národa se přece vždycky chovali bezohledně,“ uzavřela své vystoupení.

Jednou je budeme soudit...

Když se jednání přehouplo přes půlnoc, obohatil poslanec Jaroslav Foldyna diskusi o hlas lidu, který mu prý chodí na Facebook a na telefon od občanů, sledujících debatu. „Tak mi tady píše paní: Jardo, řekni těm koaličním, teď vynechám to oslovení, to se nehodí, že je jednou budeme soudit za vlastizradu. Ta se totiž na imunitu nevztahuje,“ ocitoval.

Lubomír Zaorálek následně zkritizoval stranu LIDEM, která původně proti návrhu vyjádřila výhrady, ale nyní byla připravena je podpořit. Na to faktickou poznámkou zareagoval Vít Bárta: „Musím se zastat strany LIDEM, nejsou lidé jako Miroslav Kalousek, který církevní restituce dělá pro peníze, jsou i lidé, kteří to dělají z blbosti,“ uvedl poslanec.

Následně poslanci opozičních stran opustili jednací sál. Komunistický předseda klubu Pavel Kováčik to okomentoval: „U tohohle vám svítit nebudeme. Jen ať národ vidí, kterých 101 poslanců pro to hlasovalo.“ Věci veřejné se pak ještě pokoušely obstruovat vyhlášením dvouhodinové přestávky na jednání klubu, ale koaliční poslanci jejich procedurální návrh, stejně jako všechny předchozí, zamítli.

O půl jedné ráno pak došlo k hlasování, které skončilo bez přítomnosti opozice poměrem 102 poslanců pro ku 1 proti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…